Rehber RTX 2060 laptopa BIOS flashlayarak TDP değiştirme

Öncelikle işlemi tamamen aynı şekilde gerçekleştirseniz bile GPU'nun olması gerektiği gibi çalışacağının garantisinin olmadığını belirterek başlamak isterim. NVIDIA'da değiştirilen BIOS'u imzalamanın veya NVFlash yazılımındaki imza kontrolünü atlatmanın bir yolu olmadığı için (henüz) başka bir laptopa ait GPU BIOS'unu flashlamamız gerek. Ayrıca laptop soğutmasının ve adaptörün artan gücü besleyebileceğinin de garantisi yok. Sonuçta tasarımına aykırı müdahale ediyoruz. Son olarak da TechPowerUp'ta bulunan BIOS'ların neredeyse hiçbirinin resmi olarak doğrulanmadığını da ekleyeyim. Başınıza gelecek her türlü olaydan Google Play Store sorumlu değildir, hatırlatmak isterim 😁

Bu yöntem 2060 dışındaki GPU'larda da çalışacaktır muhtemelen ama denemedim, araştırmadım. Deneyen olursa buraya yazabilir🙂

ÖNEMLİ NOT: 115W flashlayacak kişilerin GPU'su refresh model olmalı yoksa çalışmaz diyenler var yabancı forumlarda. Kendim denemedim, herhangi bir garanti veremem ancak böyle bir ihtimal var!

Öncelikle herhangi bir sorun olma ihtimaline karşı GPU-Z indirip şu anki BIOS'umuzu kaydedelim. Bunun için görselde sarıyla işaretli oka basıp kayıt etmek istediğiniz yeri seçmeniz yeterli.

BIOS_kayıt.PNG


Sonraki adımda NVFlash'ın BIOS ID kontrolü atlatılmış versiyonunu indirmemiz gerekiyor. Hemen alttaki linkten indirebilirsiniz.

Yine aynı siteden istediğiniz BIOS'u seçip indirin. Güç limiti maalesef yazmıyor, onu tahmin etmeniz gerekli. Boost hızı 1560 MHz olanlar 115W, 1350/1335 MHz olanlar ise 80-90W'dır muhtemelen.

Hazırlık evresinin son adımında ise aygıt yöneticisinden harici GPU'yu devre dışı bırakalım. Görselde sarıyla işaretli butona basabilir veya GPU'ya sağ tıklayıp "devre dışı bırak" diyebilirsiniz. İşlem bittiğinde aynı şekilde aktif edebilirsiniz.

GPU_devredışı.PNG


Şimdi geldik flashlama evresine🙂 Öncelikle indirdiğiniz .RAR içindeki .exe şeklinde NVFlash programını doğrudan Yerel Disk C'nin altına oluşturacağınız "nvflash" isimli klasörün içine çıkartın. Yine indirdiğiniz .ROM dosyasını da aynı klasöre atın. Bu şekilde olsun:
klasör_ismi.PNG

Bu adım zorunlu değil ancak bize kolaylık sağlayacağından dolayı böyle kullanıyorum ben.

Sonra sol alttaki arama çubuğuna CMD yazıp yönetici olarak çalıştırın, alttaki komutlarla oluşturduğumuz nvflash klasörünü seçin.

  • cd/nvflash
Şimdi nvflash klasörü içindeyiz. Korumayı kapatmakla başlayalım.
  • nvflash --protectoff
Komutunu çalıştırmak yeterli olmalı. En son ekran bu şekilde olacaktır:
komutlar.PNG


Son olarak da,
  • nvflash -6 (indirdiğiniz BIOS dosyasının adı).rom
    • Örneğin "nvflash -6 232273.rom"
Komutuyla flashlamaya başlayalım. Size emin olup olmadığınızı soracak program, "y"ye basıp enterlayın. Emin olmak için bir kez daha sorabilir, yine "y" deyin. Sanırım bazı PC'lerde "y" yerine "YES" yazmanız isteniyor. Size söyler zaten program ne yazmanız gerektiğini.

İşlem tamamlandığında "Firmware image has been updated ..." ve "a reboot is required ..." şeklinde iki mesaj çıkacaktır. Veya successful tarzı mesaj çıkacaktır. Başarılı veya başarısız olduğunu size söyler, merak etmeyin. Maalesef bu son adım için görsel yok elimde.

Sistemi yeniden başlatın, yeni BIOS'un tadını çıkarın. Herhangi bir sorun olursa yine aynı adımları takip edip ilk başta yedeklediğimiz orijinal BIOS'u flashlamayı deneyin. Intel HD Graphics üzerinden görüntü alabilirsiniz 2060'ta sorun çıkarsa.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@awoniwolina OC mod gibi şeyleri var mı bilgisayarının?

Maalesef GPU için herhangi bir mod bulunmuyor. Yalnızca Control Center içerisindeki performans modları vs. var. Onlar da CPU güç limiti belirlemek için zaten. Hatta Gaming modda ve Yüksek performans modunda da denedim sonuç aynı 70 derecede throttle oluyor.
Maalesef GPU için herhangi bir mod bulunmuyor. Yalnızca Control Center içerisindeki performans modları vs. var. Onlar da CPU güç limiti belirlemek için zaten. Hatta Gaming modda ve yüksek performans modunda da denedim sonuç aynı 70 derecede throttle oluyor.

Tekrar eski BIOS'u attım 76'ya çıktı limit. Buna göre MSI BIOS'u attığımda 87 falan olması gerekiyor. O bilgisayarda limit orada çünkü denedim. Fakat GPU-Z'ye baktığımda benim BIOS'umun limiti 87 Max 76min değer olarak görünmesine rağmen 76 da throttle oluyor. Gerçekten anlam veremiyorum. Ana BIOS ile alakalı olma olasılığı nedir?
 
Son düzenleme:
Yine de sağol dostum BIOS modlamaya uğraşmam gerek artık yapacak bir şey yok. 😂
Aman çok kurcalayınca Windows kafayı yiyor dikkat et🤣 Art arda 2-3 kere BIOS flashladım en son ne yaparsam yapayım God of War 2060'ı kullanmadı hep Intel'den çalışmaya başladı. 4-5 saat uğraştım sonra küfür edip format attım düzeldi. Tuhaf yanı sadece GoW'da oldu sorun diğer oyunlar sorunsuz 2060'dan açıldı. Oyunu silip yüklemeyi, sürücüleri silip yüklemeyi, öncelik olarak NVIDIA GPU'yu seçmeyi falan her şeyi denedim.
 
Aman çok kurcalayınca Windows kafayı yiyor dikkat et🤣 art arda 2-3 kere BIOS flashladım en son ne yaparsam yapayım God of War 2060'ı kullanmadı hep Intel'den çalışmaya başladı. 4-5 saat uğraştım sonra küfür edip format attım düzeldi. Tuhaf yanı sadece GoW'da oldu sorun diğer oyunlar sorunsuz 2060'dan açıldı. Oyunu silip yüklemeyi, sürücüleri silip yüklemeyi, öncelik olarak NVIDIA GPU'yu seçmeyi falan her şeyi denedim.

Ben PC'yi aldığımdan beri Intel kapalı kullanıyorum herhalde. 😂 uyumsuzluk yaptığı çok şey oluyordu, dedim onunla mı uğraşacağım. Sadece pilde kullanacaksam açıyorum Intel'i. Tavsiye ederim. 👍
 

Geri
Yukarı