Rehber RTX 2060 laptopa BIOS flashlayarak TDP değiştirme

Öncelikle işlemi tamamen aynı şekilde gerçekleştirseniz bile GPU'nun olması gerektiği gibi çalışacağının garantisinin olmadığını belirterek başlamak isterim. NVIDIA'da değiştirilen BIOS'u imzalamanın veya NVFlash yazılımındaki imza kontrolünü atlatmanın bir yolu olmadığı için (henüz) başka bir laptopa ait GPU BIOS'unu flashlamamız gerek. Ayrıca laptop soğutmasının ve adaptörün artan gücü besleyebileceğinin de garantisi yok. Sonuçta tasarımına aykırı müdahale ediyoruz. Son olarak da TechPowerUp'ta bulunan BIOS'ların neredeyse hiçbirinin resmi olarak doğrulanmadığını da ekleyeyim. Başınıza gelecek her türlü olaydan Google Play Store sorumlu değildir, hatırlatmak isterim 😁

Bu yöntem 2060 dışındaki GPU'larda da çalışacaktır muhtemelen ama denemedim, araştırmadım. Deneyen olursa buraya yazabilir🙂

ÖNEMLİ NOT: 115W flashlayacak kişilerin GPU'su refresh model olmalı yoksa çalışmaz diyenler var yabancı forumlarda. Kendim denemedim, herhangi bir garanti veremem ancak böyle bir ihtimal var!

Öncelikle herhangi bir sorun olma ihtimaline karşı GPU-Z indirip şu anki BIOS'umuzu kaydedelim. Bunun için görselde sarıyla işaretli oka basıp kayıt etmek istediğiniz yeri seçmeniz yeterli.

BIOS_kayıt.PNG


Sonraki adımda NVFlash'ın BIOS ID kontrolü atlatılmış versiyonunu indirmemiz gerekiyor. Hemen alttaki linkten indirebilirsiniz.

Yine aynı siteden istediğiniz BIOS'u seçip indirin. Güç limiti maalesef yazmıyor, onu tahmin etmeniz gerekli. Boost hızı 1560 MHz olanlar 115W, 1350/1335 MHz olanlar ise 80-90W'dır muhtemelen.

Hazırlık evresinin son adımında ise aygıt yöneticisinden harici GPU'yu devre dışı bırakalım. Görselde sarıyla işaretli butona basabilir veya GPU'ya sağ tıklayıp "devre dışı bırak" diyebilirsiniz. İşlem bittiğinde aynı şekilde aktif edebilirsiniz.

GPU_devredışı.PNG


Şimdi geldik flashlama evresine🙂 Öncelikle indirdiğiniz .RAR içindeki .exe şeklinde NVFlash programını doğrudan Yerel Disk C'nin altına oluşturacağınız "nvflash" isimli klasörün içine çıkartın. Yine indirdiğiniz .ROM dosyasını da aynı klasöre atın. Bu şekilde olsun:
klasör_ismi.PNG

Bu adım zorunlu değil ancak bize kolaylık sağlayacağından dolayı böyle kullanıyorum ben.

Sonra sol alttaki arama çubuğuna CMD yazıp yönetici olarak çalıştırın, alttaki komutlarla oluşturduğumuz nvflash klasörünü seçin.

  • cd/nvflash
Şimdi nvflash klasörü içindeyiz. Korumayı kapatmakla başlayalım.
  • nvflash --protectoff
Komutunu çalıştırmak yeterli olmalı. En son ekran bu şekilde olacaktır:
komutlar.PNG


Son olarak da,
  • nvflash -6 (indirdiğiniz BIOS dosyasının adı).rom
    • Örneğin "nvflash -6 232273.rom"
Komutuyla flashlamaya başlayalım. Size emin olup olmadığınızı soracak program, "y"ye basıp enterlayın. Emin olmak için bir kez daha sorabilir, yine "y" deyin. Sanırım bazı PC'lerde "y" yerine "YES" yazmanız isteniyor. Size söyler zaten program ne yazmanız gerektiğini.

İşlem tamamlandığında "Firmware image has been updated ..." ve "a reboot is required ..." şeklinde iki mesaj çıkacaktır. Veya successful tarzı mesaj çıkacaktır. Başarılı veya başarısız olduğunu size söyler, merak etmeyin. Maalesef bu son adım için görsel yok elimde.

Sistemi yeniden başlatın, yeni BIOS'un tadını çıkarın. Herhangi bir sorun olursa yine aynı adımları takip edip ilk başta yedeklediğimiz orijinal BIOS'u flashlamayı deneyin. Intel HD Graphics üzerinden görüntü alabilirsiniz 2060'ta sorun çıkarsa.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben PC'yi aldığımdan beri Intel kapalı kullanıyorum herhalde. 😂 uyumsuzluk yaptığı çok şey oluyordu, dedim onunla mı uğraşacağım. Sadece pilde kullanacaksam açıyorum Intel'i. Tavsiye ederim. 👍
MUX anahtar olmadığı için devre dışı bırakılamıyor benim laptopta diye biliyorum. BIOS'u falan kurcaladım ama bulamadım:penguen:
 
Monster'da dGpu, iGpu, Hybrit diye bir seçenek var oradan yapılıyor. dGpu ana ekran kartı işte.
MUX anahtar olduğundan muhtemelen. Benimkinde dGPU ekrana doğrudan bağlı değil, iGPU üzerinden gidiyor🙂
 
MUX anahtar olduğundan muhtemelen. Benimkinde dGPU ekrana doğrudan bağlı değil, iGPU üzerinden gidiyor🙂

Amanın. Bilmeden boş konuşmuşum işte kusura bakma. 😅
 
Merhaba,
  • nvflash --protectoff

komutunu yazdıktan sonra bu hatayı alıyorum. Aygıt yöneticisinden ekran kartını devre dışı bıraktım.

1644245155081.png


Çözümü nedir sizce?
----

CMD'yi yönetici olarak çalıştırmanızı tavsiye ederim. Bunu yaptıktan sonra protectoff komutu çalıştı.

1644324498228.png


Sizin paylaştığınız nvflash sürümü biraz eski kalmış. NVFlash v5.670.0 Patched 3 sürümünü forumlardan araştırarak buldum ve indirdim. (Konu)

1644325107798.png


Patch'li NVFlash sürümü olmasına rağmen subID ve deviceID parametrelerini aşamadı.

Sizce sebebi nedir? RTX 3060 Laptop ekran kartına sahibim.

Bu arada elinde daha yeni sürüm patch'li NVFlash olan varsa paylaşabilir mi?
 
Son düzenleme:
@DryreL benim paylaştığım sürüm ID kontrolü devre dışı bırakılmış sürümdü. Konudaki sürümle CMD'yi yönetici olarak çalıştırıp dener misin? CMD'yi yönetici olarak çalıştırman gerektiğini belirtmiştim zaten konuda.
Evet onu denedim o çalışmadı. Ondan sonra yeni sürümünü aradım, benim paylaştığım da ID kontrolü devre dışı bırakılmış sürümdü, o da çalışmadı maalesef. "NOTE: Exception caught. Nothing changed!" hatası alıyorum
 
Evet onu denedim o çalışmadı. Ondan sonra yeni sürümünü aradım, benim paylaştığım da ID kontrolü devre dışı bırakılmış sürümdü, o da çalışmadı maalesef. "NOTE: Exception caught. Nothing changed!" hatası alıyorum.
3000 serisi olduğu için olabilir belki. Bilgim yok.
 
3000 serisi olduğu için olabilir belki. Bilgim yok.
Evet olabilir. Peki siz hala VBIOS flaşlanmış bir şekilde mi kullanıyorsunuz ve mevcut güç adaptörüyle sıkıntı oldu mu? Oyunlarda FPS'iniz bir öncekine oranla ne kadar arttı?

Veya orijinal VBIOS'a geri döndüyseniz neden döndünüz? Açıklarsanız sevinirim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı