RTX 3050 laptopta GPU kullanımı 99% ancak FPS çok düşük

dunwoody

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba,
Acer marka Nitro 5 model bir laptopa sahibim. Sistem özelliklerim ise şöyle;
-GeForce RTX 3050 ekran kartı.
-i5 11400H @ 2.70 GHz işlemci.
-16 GB RAM.
-Windows 11 işletim sistemi.
Ekran kartı ve işletim sistemi güncel durumdadır.

Dün gece her şey normal olarak oyun oynadım. Sonrasında bu sabah bilgisayarı tekrar açtığımda, Rise of the Tomb Raider oyununu yine normal bir şekilde oynarken bir anda laptopumun fanları hızlı bir şekilde çalışmaya başladı ve FPS değerim bir anda 20'lere düştü. Oyundan çıkıp bilgisayarı yeniden başlattığımda ise FPS değerlerimin yine 20'lerde gezdiğini fark ettim. Fanlar ise normal hızında çalışmaya devam ediyor.
GeForce Experience programı ile kontrol ettiğimde GPU kullanımının %99 olduğunu fark ettim.

Denediğim yöntemler ise;
-Ekran kartı güncellemesini GeForce Experience üzerinden kurdum.
-Windows+CTRL+Shift+b kombinasyonunu denedim.
Sorunum hala geçmedi. Hangi oyuna girersem gireyim GPU kullanımı %99 ve FPS 20'lerde geziyor. Bir de bilmediğimden soruyorum, GPU gücü ve GPU voltaji değerleri bana garip geldi.
Rise of the Tomb Raider, Fallout 4 ve Manor Lords oyunlarından aldığım değerleri görsellerde paylaşıyorum. Diğer oyunlarda da aşağı yukarı böyle değerler almaktayım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-06-11 132641.png
    Ekran görüntüsü 2024-06-11 132641.png
    3,5 MB · Görüntüleme: 58
  • Ekran görüntüsü 2024-06-11 132420.png
    Ekran görüntüsü 2024-06-11 132420.png
    3 MB · Görüntüleme: 43
  • Ekran görüntüsü 2024-06-11 132049.png
    Ekran görüntüsü 2024-06-11 132049.png
    2,3 MB · Görüntüleme: 51
Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük ihtimalle sorun NVIDIA son güncelleme kaynaklı. Kendimde 3070(105W) boş halde bile 100W gösteriyordu. Dhaa sorun düzeldi. Belki sizde de aynı sorun olabilir. Sonuçlara MSI Afterburner ile bakabilirsiniz?

DDU ile son NVIDIA güncellemesini kaldırıp önceki sürümlerden birisine dönüş yaptım. GPU watt değeri düzeldi ve FPS'im normal seviyeye geri döndü ancak bilgisayarı yeniden başlattığımda aynı sorun tekrarlamaya devam etti.

Sıcaklıklar ne alemde? Yine de sanırım NVIDIA yazılımdan kaynaklı sorun. Kendiliğinden düzeleceğini düşünüyorum. Varsa seçeneğiniz Studio sürücü kurup deneyin. Belki yararı olur.

Sıcaklıklar ne alemde? Yine de sanırım NVIDIA yazılımdan kaynaklı sorun. Kendiliğinden düzeleceğini düşünüyorum. Varsa seçeneğiniz Studio sürücü kurup deneyin. Belki yararı olur.
GPU 60-61 derece olarak gösteriyor sürekli. Studio sürücüsünü de kurdum ancak sorun yine aynı. GPU gücünü ise 19-20 watts olarak gösteriyor.

Aklıma başka çözüm yolu gelmiyor. İşlemci sıcaklı kaç derece? Bence yine geçici bir durum gibi görünüyor.
Hocam çok teşekkür ederim ilgin için öncelikle. İşlemci sıcaklıkları normal seyrediyordu en son baktığımda, aşırı bir kullanım ya da ısınma gözlemlemedim.

Aygıt yöneticisinden ekran kartını devre dışı bırakıp yeniden etkinleştirince sorunum çözülüyor ancak bilgisayarı yeniden başlattığımda tekrar aynı sorunu yaşıyorum. Bunun var mıdır bir çözümü acaba?

Yani ne diyeceğimi bilemiyorum. Yazılımsal bir sorun büyük ihtimalle. Biraz beklemenizi öneririm. Ve ya temiz bir Windows kurulum sorunu çözebilir. İsterseniz yeni konu açın farklı görüşler yardımcı olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı