Hayır bu böyle olmuyor. Darboğaz demek, işlemcinin tamamını sistemin kullanıp grafik kartına yüklenememesi sonucu ekran kartının gücünden yararlanamama durumudur, Bu durum değişkendir yazılımdan yazılıma, oyun motorundan oyun motoruna, fizik motorundan fizik motoruna oyunların gerek optimizasyon gerek geliştirmesi etkilidir örneğin 7700k 6900XT kombosu ile Valorant oyununda 900 üstü FPS'leri gayet rahat görebilirken 5600X veya 5700X ile bu FPS değerlerini göremezsin bunun sebebi oyunun yoğunlukla Single Core üzerinden beslenmesidir. 2K Monitör kullanıyorum, darboğaz sorununu ben yalnızca Assassin's Creed oyunlarında yaşadım Vallhalla'da 80-90 FPS'lerde oynadım oyunu maalesef olması gereken 100-120 FPS durumundayken, fakat işlemciye binmeyen örneğin Forza Horizon 5'de ekstrem ayarlarda 160-180 FPS oynayabiliyorum ki bu benim ekran kartımın darboğaz yapmayan bir işlemciyle verebileceği optimum performans. Yani kısacası dostum bu sorun işlemci ekran kartı darboğazından kaynaklanacak kadar ufak çaplı bir FPS düşmesi değil, bu oyun motorunun veya driverların sonucu ortaya çıkmış büyük bir sorun.