RTX 3060 Elden Ring düşük CPU ve GPU kullanımı

Arkadaşlar burada sorun darboğaz değil. 7700k ile büyük ölçüde 6900XT besleyebiliyor sistemim. Burada sorun ya oyun motorunun eski mimari olan 6700k ile doğru dürüst çalışamaması ya da donanımsal farklı bir sorun var. Bir aracı program ile sistemdeki DirectX driverını kontrol etmeni tavsiye ederim.
Sorun Elden Ring'in 60FPS'te çalışması. Ekran kartına yük binmediği için işlemci devreye giriyor. 1080P çözünürlükte tek çekirdek gücü iyi olmadığından darboğaz yapıyor. 4 çekirdekli işlemci olmasının dezavantajı. 60FPS kilidi olmasaydı sorun olmayabilirdi. Çünkü ekran kartına daha fazla yük binecekti. 60 ile sınırlanması sorun.

Sorun Elden Ring'in 60FPS'te çalışması. Ekran kartına yük binmediği için işlemci devreye giriyor. 1080p çözünürlükte tek çekirdek gücü iyi olmadığından darboğaz yapıyor. 4 çekirdekli işlemci olmasının dezavantajı. 60FPS kilidi olmasaydı sorun olmayabilirdi. Çünkü ekran kartına daha fazla yük binecekti. 60 ile sınırlanması sorun.

Elden Ring oynamadım bu konuda deneyimim olmadı fakat sorun ne olursa olsun böyle bir sistemde %99 FPS'in 26 olması gerçekten optimizasyondan çok uzak kalıyor. 60 FPS sınırı oyun motoru veya oyunla ilgili aşılamayan bir durum mu gelecekte aşılamayacak bir durum olarak mı kalacak bilginiz var mı acaba?

Elden Ring oynamadım bu konuda deneyimim olmadı fakat sorun ne olursa olsun böyle bir sistemde %99 FPS'in 26 olması gerçekten optimizasyondan çok uzak kalıyor. 60 FPS sınırı oyun motoru veya oyunla ilgili aşılamayan bir durum mu gelecekte aşılamayacak bir durum olarak mı kalacak bilginiz var mı acaba?
60FPS olması oyun motoruyla alakalı büyük ihtimal. Bir de konsollarla dengeyi sağlama amaçlı. İleride umarım aşılır. Motor değişmesi lazım. Çağ dışı kaldı biraz. Çünkü konudaki gibi sistemlerde sorun çıkarabiliyor. Ayrıca oyunun kendisi de ilk başta optimize problemli çıkmıştı. Sonradan toparlandı. Droplar optimize kaynaklı olabilir. Elden Ring'te olan bir problem. Fakat 3060 ile 4 çekirdekli bir işlemci üstüne 60FPS kilidinin olması da büyük darboğaza yol açıyor. Çözünürlük arttırmak bunu tam olarak doğrulayabilir. Ve rahatlama sağlar. 2K-4K denemekte fayda var.

Elden Ring zaten başta sorunlu çıkmıştı. Sonradan bayağı düzeltildi. Yine de işlemcin ekran kartına göre düşük kalıyor. Yani çok uyumlu ikili değil. Çekirdek performansı yetersiz. Çözünürlük arttırmayı dene. 4K'da deneyebilirsin. Ekran kartına biraz yük binerse FPS artışı olur. 1080P çözünürlükte mi kullanıyorsun?
evet 1080pde kullanıyorum, cpu kullanımının az olması cpu bottleneck olmadığını göstermez mi?

Arkadaşlar burada sorun darboğaz değil 7700k ile büyük ölçüde 6900XT besleyebiliyor sistemim burada sorun ya oyun motorunun eski mimari olan 6700k ile doğru dürüst çalışamaması ya da donanımsal farklı bir sorun var bir aracı program ile sistemdeki DirectX driverını kontrol etmeni tavsiye ederim.
Daha neler :D

Evet, 1080pde kullanıyorum. CPU kullanımının az olması CPU bottleneck olmadığını göstermez mi?
Her zaman öyle olmuyor. Böyle zamanlarda da işlemcinin tek çekirdek performansı ön plana çıkıyor. Hatta bazen işlemci kullanımının fazla olması FPS artışı sağlar. Değişik faktörler söz konusu. CPU az kullanılıyorsa darboğaz yoktur mantığı yanlış. Bazen neden az kullanılıyor diye de sorgulamak gerekiyor. Çözünürlük arttırmayı dene ve kullanımları gözlemle. Önce 2K sonra 4K olarak deneyebilirsin.

Oyunda optimizasyon sorunu olduğu için böyle.
Bir çözümü yok.
Sanırım burada işlemciye laf eden arkadaşlar oyunu kendi bilgisayarlarında hiç denemediler.

Hayır bu böyle olmuyor. Darboğaz demek, işlemcinin tamamını sistemin kullanıp grafik kartına yüklenememesi sonucu ekran kartının gücünden yararlanamama durumudur, Bu durum değişkendir yazılımdan yazılıma, oyun motorundan oyun motoruna, fizik motorundan fizik motoruna oyunların gerek optimizasyon gerek geliştirmesi etkilidir örneğin 7700k 6900XT kombosu ile Valorant oyununda 900 üstü FPS'leri gayet rahat görebilirken 5600X veya 5700X ile bu FPS değerlerini göremezsin bunun sebebi oyunun yoğunlukla Single Core üzerinden beslenmesidir. 2K Monitör kullanıyorum, darboğaz sorununu ben yalnızca Assassin's Creed oyunlarında yaşadım Vallhalla'da 80-90 FPS'lerde oynadım oyunu maalesef olması gereken 100-120 FPS durumundayken, fakat işlemciye binmeyen örneğin Forza Horizon 5'de ekstrem ayarlarda 160-180 FPS oynayabiliyorum ki bu benim ekran kartımın darboğaz yapmayan bir işlemciyle verebileceği optimum performans. Yani kısacası dostum bu sorun işlemci ekran kartı darboğazından kaynaklanacak kadar ufak çaplı bir FPS düşmesi değil, bu oyun motorunun veya driverların sonucu ortaya çıkmış büyük bir sorun.
Bahsettiğim FPS değerlerini alıyorum üstelik PCI 3.0 veri yolu üzerinden doğrudan kullanıcı deneyimimi aktarıyorum.

evet 1080pde kullanıyorum, cpu kullanımının az olması cpu bottleneck olmadığını göstermez mi?
CPU Bottleneck olması için sistemdeki büyün programların işlemcinin %100'ünü kullanması gereklidir. Bottleneck varsayılan konfigrasyonda sürekli olacak bir şey değildir daha grafik kartına bineceği oyun sahnelerinde GPU'ya daha fazla bineceği için işlemcideki yük oranı azalır bu sayede FPS'i daha yüksek görebiliriz. Değişken sahne ve değişken kaplamalarda değişken darboğaz oranları yaşanır.
Fakat işlemci kullanımı %90 ve üstüne ulaşmadan ortada darboğaz yoktur, oyun motoru optimizasyonu kötüdür, fizik motoru optimizasyonu kötüdür.

Darboğaz için işlemcinin mutlaka %100 kullanması gerekmez. Darboğazda ekran kartı kullanımına bakılır. Bakın örnek göstereyim. Burada işlemciler %30 kullanılıyor. O zaman diyebilir misiniz 1600X ile RTX 3080 arasında darboğaz yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Darboğaz için işlemcinin mutlaka %100 kullanması gerekmez. Darboğazda ekran kartı kullanımına bakılır. Bakın örnek göstereyim. Burada işlemciler %30 kullanılıyor. O zaman diyebilir misiniz 1600X ile RTX 3080 arasında darboğaz yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burada doğrudan bariz GHz farkı var işlemciler arasında aslında GHz farkına karşın FPS makasının bu kadar açık olması yine optimizasyon ile ilgili bir durum ayrıca oyun işlemciden doğrudan FPS'i etkileniyor olmasına rağmen yüksek işlemci kullanamaması da yine optimizasyondan sınırlandırılmış bir durumdur.
İşlemciler arasında GHz ve Çekirdek sayısı farkı olduğunda elbetteki testlerde farklı sonuçlar alınır, buradaki durum da yine darboğaz değil, başta işlemciler arasındaki GHz farkı sebebiyle alınmış farklı FPS değerleri var işlemci kullanımının düşük tutan, işlemcinin tamamını kullanmasının sebebi de optimizasyonun her işlemci özelinde yapılmamış olmasıdır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı