RTX 3060 Elden Ring düşük CPU ve GPU kullanımı

Darboğaz için işlemcinin mutlaka %100 kullanması gerekmez. Darboğazda ekran kartı kullanımına bakılır. Bakın örnek göstereyim. Burada işlemciler %30 kullanılıyor. O zaman diyebilir misiniz 1600X ile RTX 3080 arasında darboğaz yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Doğru hatta bir örnekte ben veriyim, Elden Ring de 1600 AF + 6700 XT ile CPU kullanımım %60 maksimum oluyordu fakat FPS 42’ye kadar düşüyordu. Oyunun motoru da eski olduğundan dolayı ve sabit FPS olduğundan dolayı darboğaz bile anlaşılmıyor. Ancak 6700K + 3060 her senaryoda darboğaz yapacaktır diye düşünüyorum.

Doğru hatta bir örnekte ben veriyim, Elden Ring de 1600 AF + 6700 XT ile CPU kullanımım %60 maksimum oluyordu fakat FPS 42’ye kadar düşüyordu. Oyunun motoru da eski olduğundan dolayı ve sabit FPS olduğundan dolayı darboğaz bile anlaşılmıyor. Ancak 6700K + 3060 her senaryoda darboğaz yapacaktır diye düşünüyorum.
Zaten RTX 3000 serisi kartlara en son nesil işlemcilerin bile ilk çıktığından beri darboğaz yaptığı bilindik bir şey. 7-8 senelik işlemcilerin darboğaz yapmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Oyun optimizeleri de buna büyük katkı sağlıyor. 5800X ve 3080 ile ben bile darboğaz yaşayabiliyorum. CPU kullanımından çok, GPU kullanımı daha önemli. GPU kullanımı da işlemci gücüyle orantılı olarak artış gösteriyor. O da tamamen tek çekirdek performanslarına bağlı. Özellikle RTX 3000 serisi için 1080P çözünürlükte güçlü tek çekirdek performansı olan işlemciler şart. Bana 3700X bile yetmemişti 1080P için. Mecbur işlemci değiştirmek zorunda kaldım.

Zaten RTX 3000 serisi kartlara en son nesil işlemcilerin bile ilk çıktığından beri darboğaz yaptığı bilindik bir şey. 7-8 senelik işlemcilerin darboğaz yapmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Oyun optimizeleri de buna büyük katkı sağlıyor. 5800X ve 3080 ile ben bile darboğaz yaşayabiliyorum. CPU kullanımından çok, GPU kullanımı daha önemli. GPU kullanımı da işlemci gücüyle orantılı olarak artış gösteriyor. O da tamamen tek çekirdek performanslarına bağlı. Özellikle RTX 3000 serisi için 1080P çözünürlükte güçlü tek çekirdek performansı olan işlemciler şart. Bana 3700X bile yetmemişti 1080P için. Mecbur işlemci değiştirmek zorunda kaldım.
Aynı durum AMD cephesi için de geçerli. Yer yer 5600X bile 6700 XT’yi besleyemiyor. Muhtemelen RTX 4000 serisi Ryzen 3000 serisini devredışı bırakacak tamamen.

Aynı durum AMD cephesi için de geçerli. Yer yer 5600X bile 6700 XT’yi besleyemiyor. Muhtemelen RTX 4000 serisi Ryzen 3000 serisini devredışı bırakacak tamamen.
AMD ekran kartlarını pek bilmediğim için yorum yapmadım ama doğru. Ben 3080 yüzünden 3 kere işlemci değiştirdim. 3700X, 5600X ve sonrasında 5800X geçtim. Üstüne 2K'ya geçtim. Hala istediğim performansı tam alamıyorum. Bir tane ekran kartı için girmediğim masraf kalmadı. Oyunları düzgün optimize etmemeri de tuzu biberi oluyor. 4000 serisi ile birlikte eski işlemciler daha çok acı çekecek. Kesinlikle katılıyorum.

Selam arkadaşlar, Elden Ring oyununda Max ayarlarda FPS'im 40-50 civarlarında dolaşıyor. CPU ve GPU kullanımı ise %50'lerde. Diğer oyunlarda bu sorunu yaşamıyorum, mesela Cyberpunk'da GPU kullanımı %90 küsurlere kadar çıkıyor. BIOS'tan integrated Graphics'i disable ettim. NVIDIA Denetim Masası'ndan güç yönetimi için maksimum performansı seçtim ama düzelmedi. Biri yardım edebilirse sevinirim, şu oyun için yeni ekran kartı aldım bir ağız tadıyla oynayamadık.

Sistem özellikleri:
i7-6700K
RTX 3060
16 GB RAM
Windows 10

Ben de bu arkadaş ile aynı sorunu yaşıyorum. Arkadaşın belki fark etmediği bir detay daha ekleyeyim. Oyunun grafik ayarlarını kurcaladığımda tam ekran, pencereli ve pencereli tam ekran modları arasında geçiş yaparken oyunum kısa bir süreliğine stabil 60 FPS oluyor. 8-10 saniye sonra sabit 30 FPS'e düşüyor fakat bu akıcı bir 30 FPS değil. Eski bilgisayarımda sabit 30 FPS ile oynamıştım ve oynanabilir haldeydi şu an sanki ekran kartını hiç kullanmıyormuş gibi bir kasma söz konusu. Oyunun grafik ayarlarıyla tek tek uğraştım grafik ile ilgili bir durum söz konusu değil. Ben Driver'lar ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum ama şu an çözemedim yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

Sistem Özellikleri:
i5 12500H
RTX 3060
16 GB DDR5 RAM
Windows 11

Ben de bu arkadaş ile aynı sorunu yaşıyorum. Arkadaşın belki fark etmediği bir detay daha ekleyeyim. Oyunun grafik ayarlarını kurcaladığımda tam ekran, pencereli ve pencereli tam ekran modları arasında geçiş yaparken oyunum kısa bir süreliğine stabil 60 FPS oluyor. 8-10 saniye sonra sabit 30 FPS'e düşüyor fakat bu akıcı bir 30 FPS değil. Eski bilgisayarımda sabit 30 FPS ile oynamıştım ve oynanabilir haldeydi şu an sanki ekran kartını hiç kullanmıyormuş gibi bir kasma söz konusu. Oyunun grafik ayarlarıyla tek tek uğraştım grafik ile ilgili bir durum söz konusu değil. Ben Driver'lar ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum ama şu an çözemedim yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

Sistem Özellikleri:
i5 12500H
RTX 3060
16 GB DDR5 RAM
Windows 11
Aynı sorun bende de var yok arkadaş düzelmiyor.

Sorunun çözümünü ben bu şekilde buldum. Nvidia denetim masasından Manage 3D settings sekmesinde High-Performance Nvidia processor seçiliyken Vertical sync'yi off konumuna getirdim ve oyun sabit 60 fps oldu.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı