RTX 3060 Ti besleyebilecek Ryzen işlemci ve anakart önerisi

kejdurapa

Megapat
Daha fazla  
Garip bir sistem toplama peşindeyim, salonda Xbox Series S var onu satıp casual bir sistem yapmak istiyorum malum 3 yıllık abonelik bitti ve yenilemek istemiyorum çünkü Steam kütüphanem Game Pass'den daha geniş. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Özellikle kızım kullanacak ama geceleri Tekken 7'de hanımı alaşağı edeceğim ayrıca hikaye ve coop oyun da niyetindeyim.

Şimdi elimde Palit RTX 3060 Ti var ve bu kartı besleyebilecek bir AMD işlemci bakıyorum AMD kullanıcısı değilim o yüzden detaylarına aşina değilim.
Uçuk olduğunun farkındayım ama 4K da sorun çıkarmayacak uygun fiyatlı bir Ryzen bakıyorum, Ryzen 5 5600 1080P'de iyi olduğunu biliyorum ama 4K da ne yapar bilmem.

Ve yine bu parçaları destekleyecek M.2 slotlu bir anakart.

Gözüme takılan şöyle;
ASUS Prime AP201 Micro ATX kasa.
ASUS Prime B450M K II.
Ryzen 5 5600.

4K'ya çıkınca sizi zorlayacak olan parçanız ekran kartınız olur hocam, 3060 Ti yeni oyunları taş çatlasa 1440p'de oynatıyor. Daha eski oyunlarda sorun yaşamazsınız, R5 5600 mantıklı tercih gayet.

Bir de o kasa bence pahalı, daha ucuza daha iyi kasalar bulursunuz muhakkak.

Garip bir sistem toplama peşindeyim, salonda Xbox Series S var onu satıp casual bir sistem yapmak istiyorum malum 3 yıllık abonelik bitti ve yenilemek istemiyorum çünkü Steam kütüphanem Game Pass'den daha geniş. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Özellikle kızım kullanacak ama geceleri Tekken 7'de hanımı alaşağı edeceğim ayrıca hikaye ve coop oyun da niyetindeyim.

Şimdi elimde Palit RTX 3060 Ti var ve bu kartı besleyebilecek bir AMD işlemci bakıyorum AMD kullanıcısı değilim o yüzden detaylarına aşina değilim.
Uçuk olduğunun farkındayım ama 4K da sorun çıkarmayacak uygun fiyatlı bir Ryzen bakıyorum, Ryzen 5 5600 1080P'de iyi olduğunu biliyorum ama 4K da ne yapar bilmem.

Ve yine bu parçaları destekleyecek M.2 slotlu bir anakart.

Gözüme takılan şöyle;
ASUS Prime AP201 Micro ATX kasa.
ASUS Prime B450M K II.
Ryzen 5 5600.
Hocam hem işlemci hem ekran kartı olarak 5600 de 3060 ti da 4k da yerin dibine girer.

4K'ya çıkınca sizi zorlayacak olan parçanız ekran kartınız olur hocam, 3060 Ti yeni oyunları taş çatlasa 1440P'de oynatıyor. Daha eski oyunlarda sorun yaşamazsınız, R5 5600 mantıklı tercih gayet.

Bir de o kasa bence pahalı, daha ucuza daha iyi kasalar bulursunuz muhakkak.

Hocam hem işlemci hem ekran kartı olarak 5600 de 3060 Ti da 4K da yerin dibine girer.

Hocam salonda aile keyfi için kullanılacak en ağır Persona 5 Detroit Become Human Last of Us gibi gibi birkaç oyun olur onları da ince grafik ayarlarıyla hallederim diye düşünüyorum.
Kasaya ise hala bakıyorum kullanışlı ve şık diye gözüme takıldı salonda kötü duran bir şey alırsam kayınbabanın dilinden kurtulamam.

Yükseltme için bütçenizi ne kadar zorlayabilirsiniz ve elinizde şu an hangi parçalar bulunuyor?

Sadece Palit RTX 3060 Ti var bütçe ise şu an karışık.
İndirimlerden kasa ve SSD düşürmeye çalışacağım kalanları ise 2. el alırım.
Ortalama parça başına 2k desek 12 13k gibi bir bütçe ayırabilirim.

@kejdurapa
Sıfır B550 anakart, ikinci el Ryzen 5 5600, sıfır veya ikinci el 16 GB Ram, 1 TB sıfır M2 ssd, sıfır 750W 80+plus bronze güç kaynağı, kasa ve işlemci hava soğutucusunu 13-14k'ya toplanılabilmesi mümkün.
Sıfır parçalarda model önerisi isterseniz, öneride bulunabilirim.

Ancak 4K da akıcı oyun deneyimi sağlayabileceğinizden şüpheliyim biraz. 2K da DLSS destekl oyunlar da performans modu ile belki sabit 60FPS alabilirsiniz. 1080p için de fazlasıyla yeterli şimdilik.

4K zaten uçuk bir düşünceydi artık olduğu kadar varsa önerilere açığım.
Hatta uygun yollu dahili bluetooth olan bi ana kart önerisi işime yarayabilir.

-Edit
Bu arada söylemeyi unutmuşum sisteme lunix steamOS kuracağım ekstradan performans avantajı sağlar.

AM4 için Bluetooth destekli şu anakartlara bakabilirsiniz:

Yukarıda ki linkteki anakartlarda bluetooth özelliği olduğu için, bluetooth'suz anakartlara göre fiyatı biraz daha yüksek oluyor. Ancak linkleri paylaşırken hiç içime sinmedi açıkcası çünkü desteği neredeyse kesilmek üzere olan AM4 anakarta 4000-4500tl vermek ne kadar mantıklı bilemedim. Bu anakart için işlemciyi Ryzen 5 5600'ü kullanmaya karar verdiniz diyelim, ileride yükseltme yapmak istediğinde 5700x3d modeli olacak yani yükseltmeye önü çok açık bir soket değil. Ryzen 7 ve Ryzen 9'larda var ancak oyun için bu işlemcileri almak size maaliyetli olur ve değmez.
Bu sebeple daha çıkması 1 sene olan AM5 serisine yönelmek daha mantıklı olur. Hem güncel hem de önü açık bir sistem olur.
Anakart için bütçeyi biraz daha artırabilirseniz şu modele bakın derim:
Satıcı DFS bilgisayar. Mağazaya kefil değilim ancak bir çok farklı e-ticaret sitesinde ürünlerini sergilemekte ve kulanıcı yorumlarında göze çarpan çok kötü yorumları göremedim.
İşlemci olarakta şu modele bakabilrsiniz:

Ryzen 5 5600 de bu şekilde kutusuz ve fansız olarak 3300tl arasında geziyor. Oyunda verdiği performanslarda 8400F ile birbirine denk diye biliyorum.

Ram:

DDR4 Ram'lerin 16GB'ı da 1200tl civarında geziyor.

Yani 3000tl fark ile daha güncel bir sistem kurabilme imkanınız bulunuyor. Şimdi olmasa bile ileride değişmeniz gerekecek yine aynı hesaba gelir bence.
Bütçe durumunuz nasıl bilmiyorum ancak artırabilirseniz bu şekilde almanızı öneririm. Yoksa da en üstte ki ilk 2 anakarta bakabilirsiniz.

AM4 için Bluetooth destekli şu anakartlara bakabilirsiniz:

Yukarıda ki linkteki anakartlarda bluetooth özelliği olduğu için, bluetooth'suz anakartlara göre fiyatı biraz daha yüksek oluyor. Ancak linkleri paylaşırken hiç içime sinmedi açıkcası çünkü desteği neredeyse kesilmek üzere olan AM4 anakarta 4000-4500tl vermek ne kadar mantıklı bilemedim. Bu anakart için işlemciyi Ryzen 5 5600'ü kullanmaya karar verdiniz diyelim, ileride yükseltme yapmak istediğinde 5700x3d modeli olacak yani yükseltmeye önü çok açık bir soket değil. Ryzen 7 ve Ryzen 9'larda var ancak oyun için bu işlemcileri almak size maaliyetli olur ve değmez.
Bu sebeple daha çıkması 1 sene olan AM5 serisine yönelmek daha mantıklı olur. Hem güncel hem de önü açık bir sistem olur.
Anakart için bütçeyi biraz daha artırabilirseniz şu modele bakın derim:
Satıcı DFS bilgisayar. Mağazaya kefil değilim ancak bir çok farklı e-ticaret sitesinde ürünlerini sergilemekte ve kulanıcı yorumlarında göze çarpan çok kötü yorumları göremedim.
İşlemci olarakta şu modele bakabilrsiniz:

Ryzen 5 5600 de bu şekilde kutusuz ve fansız olarak 3300tl arasında geziyor. Oyunda verdiği performanslarda 8400F ile birbirine denk diye biliyorum.

Ram:

DDR4 Ram'lerin 16GB'ı da 1200tl civarında geziyor.

Yani 3000tl fark ile daha güncel bir sistem kurabilme imkanınız bulunuyor. Şimdi olmasa bile ileride değişmeniz gerekecek yine aynı hesaba gelir bence.
Bütçe durumunuz nasıl bilmiyorum ancak artırabilirseniz bu şekilde almanızı öneririm. Yoksa da en üstte ki ilk 2 anakarta bakabilirsiniz.
Kafamdaki fiyat 12-13 arasındaydı bahsettiğin parçalarla ortalama 15e çıkıyor yani sadece 2k ile olası ekstra masraftan kaçınıyor ve daha güncel parça alıyorum neden olmasın eyvallah hocam.
Zaten bu parçaları olabildiğince 2. el almaya çalışacağım bir SSD ile kasayı sıfır alırım her türlü makul fiyata getiririm üstelik xbox da boşa çıkacağı için onu da nakitte çevirim.

Eline sağlık hocam çok makbule geçti.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı