RTX 3060 Ti - i5 13400F 16 GB RAM'leri 24 GB yapmak

loneytunes

Megapat
Daha fazla  
Anakart
MSI PRO B760M-P
İşlemci
i5 13400F
Merhaba iyi günler, Windows için 1 TB SSD var M.2, RTX 3060 Ti ekran kartı ve i5 13400F işlemci kullanıyorum, anakart olarak MSI Pro B760M-P kullanıyorum zaten işlemciyi ve anakartı yeni aldım sayılır birkaç ay oldu gayet memnunum işlemciden özellikle. 16 GB RAM halen yeterli mi bilemiyorum, özellikle bu yıl çıkan oyunlara baktığımda çok fazla bellek tüketimi oluyor, örneğin oyunlarda akıcı şekilde 70-80 FPS civarında performans alabilsem bile genel olarak bilgisayarı zorluyor ve arka planda en basitinden tarayıcı açıp bir şeyler yapamıyorum neredeyse, tabii bu her oyunda geçerli değil, özellikle optimize edilememiş bozuk oyunlarda oluyor. Sonuç olarak yeni dönemlerde çıkan birçok oyunu oynarken oyunu direkt olarak akıcı oynayabilsem bile arka plana geçtiğim zaman tarayıcı açmak, klasörlere girip bir şeyler yapmak gibi işlemler çile haline gelebiliyor, Windows zaten SSD'de kurulu, ona rağmen. Oyun kapalıyken zaten sorun yokta. Single kanal denilen bir şey var yani mesela 12 GB RAM kullanmak gibi 24 GB RAM kullanmak gibi tek kanal olunca performans sıkıntıları olabildiği söyleniyor, ben kesinlikle bunun tam olarak nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Genelde çift kanal öneriliyor diye söyledim bunu, 16 GB yükseltmesi genelde 32 GB olarak görülüyor, yani şu an sahip olduğum Crucial Ballistix 8 GB 2 tane RAM var, aynısından 1 tane daha alıp 3 tane yapsam 24 GB RAM ile sorun yaşar mıyım? Eğer sorun olursa o halde 2 tane daha aynı RAM'den alsam aynı marka aynı model (2020 veya 2021 yılında almıştım bunları bence güzel, yine burada konu açmıştım) 32 GB yaparım. Ama sorun olmaz derseniz 24 GB alırım çünkü bellek olarak 24 GB tamamen yeterli olacağını düşünüyorum benim için. Öyle profesyonel birisi değilim, aradaki farkı anlamayacaksam o halde sorun yok demektir benim için. Maksat bellek miktarını yükseltmek, dediğim gibi %100 kullanıma çıkıyor yeni nesil birkaç oyunda. Şimdiden herkese teşekkürler.

@Oreki

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba iyi günler, Windows için 1 TB SSD var M.2, RTX 3060 Ti ekran kartı ve i5 13400F işlemci kullanıyorum, anakart olarak MSI Pro B760M-P kullanıyorum zaten işlemciyi ve anakartı yeni aldım sayılır birkaç ay oldu gayet memnunum işlemciden özellikle. 16 GB RAM halen yeterli mi bilemiyorum, özellikle bu yıl çıkan oyunlara baktığımda çok fazla bellek tüketimi oluyor, örneğin oyunlarda akıcı şekilde 70-80 FPS civarında performans alabilsem bile genel olarak bilgisayarı zorluyor ve arka planda en basitinden tarayıcı açıp bir şeyler yapamıyorum neredeyse, tabii bu her oyunda geçerli değil, özellikle optimize edilememiş bozuk oyunlarda oluyor. Sonuç olarak yeni dönemlerde çıkan birçok oyunu oynarken oyunu direkt olarak akıcı oynayabilsem bile arka plana geçtiğim zaman tarayıcı açmak, klasörlere girip bir şeyler yapmak gibi işlemler çile haline gelebiliyor, Windows zaten SSD'de kurulu, ona rağmen. Oyun kapalıyken zaten sorun yokta. Single kanal denilen bir şey var yani mesela 12 GB RAM kullanmak gibi 24 GB RAM kullanmak gibi tek kanal olunca performans sıkıntıları olabildiği söyleniyor, ben kesinlikle bunun tam olarak nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Genelde çift kanal öneriliyor diye söyledim bunu, 16 GB yükseltmesi genelde 32 GB olarak görülüyor, yani şu an sahip olduğum Crucial Ballistix 8 GB 2 tane RAM var, aynısından 1 tane daha alıp 3 tane yapsam 24 GB RAM ile sorun yaşar mıyım? Eğer sorun olursa o halde 2 tane daha aynı RAM'den alsam aynı marka aynı model (2020 veya 2021 yılında almıştım bunları bence güzel, yine burada konu açmıştım) 32 GB yaparım. Ama sorun olmaz derseniz 24 GB alırım çünkü bellek olarak 24 GB tamamen yeterli olacağını düşünüyorum benim için. Öyle profesyonel birisi değilim, aradaki farkı anlamayacaksam o halde sorun yok demektir benim için. Maksat bellek miktarını yükseltmek, dediğim gibi %100 kullanıma çıkıyor yeni nesil birkaç oyunda. Şimdiden herkese teşekkürler.

@Oreki

Aynısından 2 tane daha alsan bence daha büyük bir performans artışı sağlar ama evet alabilirsin.

Merhaba anladım çok teşekkür ederim, 24 alsam herhangi bir sıkıntısını yaşar mıyım peki?

Bır sıkıntı yaşamazsınız alabilirsiniz ama alırken en iyisini alayım diyorsanız veya bütçe sıkıntısı yoksa alın. Bu arada benim 2'li önermemin nedeni ileride daha büyük oyunlar çıkacak ve bu oyunlar büyük ihtimalle tekrar sıkıntı çıkarır, ama 2'li alırsanız yani uzun vadeli istiyorsanız bu sıkıntı ortadan kalkar bu arada FPS artışı inanılmaz az olur bunu da belirteyim.

Bır sıkıntı yaşamazsınız alabilirsiniz ama alırken en iyisini alayım diyorsanız veya bütçe sıkıntısı yoksa alın. Bu arada benim 2'li önermemin nedeni ileride daha büyük oyunlar çıkacak ve bu oyunlar büyük ihtimalle tekrar sıkıntı çıkarır, ama 2'li alırsanız yani uzun vadeli istiyorsanız bu sıkıntı ortadan kalkar bu arada FPS artışı inanılmaz az olur bunu da belirteyim.
Evet FPS artışı olmayacağını ben de biliyorum zaten hatta artar mı ondan bile emin değilim. Sadece yaşadığım sorunları biraz anlatayım izninizle, genelde son dönemde çıkan oyunları düşündüğümüzde özellikle de açık dünya oyunlarda oluyor tabii ama değişiyor, oyun açıkken sorun yok performans olarak normal şekilde oynuyorum. Ama bir işim çıksa veya oyuna ara verip video izlemek istesem oyunu donduruyorum arka plana alıyorum mesela Youtube'a girip video izleyeceğim veya şarkı açacağım, eğer oyun işlemciyi ve bellekleri %100 civarında kullanıyorsa bunu yapmak imkansızlaşıyor, bir kaç oyun örnek vereyim Alan Wake 2, Avatar: Frontiers Of Pandora (zaten tabii ki yeni Ubisoft oyunu ve bayağı bozuklukları var performans olarak), Star Wars Jedi Survivor gibi son dönemde çıkan hem ağır hem optimizasyonu iyi olmayan oyunlarda direkt olarak %100 bellek kullanımı oluyor, bu da arka planda şarkı dinlemek video izlemek gibi işleri imkansız hale getiriyor. Dediğim gibi her oyun için değil ama bu tarz ağır oyunlarda çok yaşadığım durum, sadece oyunu oynarken hiç sorunum yok performans yönünde. Bu yüzden böyle düşündüm belki 24 veya 32 GB yükseltmesi yaparsam %100 bellek kullanımı olmayacağı için daha rahat olabilir diye düşündüm.

Evet FPS artışı olmayacağını ben de biliyorum zaten hatta artar mı ondan bile emin değilim. Sadece yaşadığım sorunları biraz anlatayım izninizle, genelde son dönemde çıkan oyunları düşündüğümüzde özellikle de açık dünya oyunlarda oluyor tabii ama değişiyor, oyun açıkken sorun yok performans olarak normal şekilde oynuyorum. Ama bir işim çıksa veya oyuna ara verip video izlemek istesem oyunu donduruyorum arka plana alıyorum mesela YouTube'a girip video izleyeceğim veya şarkı açacağım, eğer oyun işlemciyi ve bellekleri %100 civarında kullanıyorsa bunu yapmak imkansızlaşıyor, birkaç oyun örnek vereyim Alan Wake 2, avatar: Frontiers of pandora (zaten tabii ki yeni Ubisoft oyunu ve bayağı bozuklukları var performans olarak), Star Wars Jedi survivor gibi son dönemde çıkan hem ağır hem optimizasyonu iyi olmayan oyunlarda direkt olarak %100 bellek kullanımı oluyor, bu da arka planda şarkı dinlemek video izlemek gibi işleri imkansız hale getiriyor. Dediğim gibi her oyun için değil ama bu tarz ağır oyunlarda çok yaşadığım durum, sadece oyunu oynarken hiç sorunum yok performans yönünde. Bu yüzden böyle düşündüm belki 24 veya 32 GB yükseltmesi yaparsam %100 bellek kullanımı olmayacağı için daha rahat olabilir diye düşündüm.

Çok iyi düşünmüşsünüz hocam, kessinlikle yaşadığınız sorunu çözecektir.

Çok iyi düşünmüşsünüz hocam, kessinlikle yaşadığınız sorunu çözecektir.
Çok teşekkür ederim Allah razı olsun, peki bir şey daha soracağım, birebir aynı marka model nasıl bulabilirim? Markasını biliyorum Crucial Ballistix ve PC çalışırken ikisinde de RGB var, başka bir şey bilmiyorum yani MHz falan bakmak lazım galiba onu bilmiyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı