RTX 3070 Ti sistemde düşük ve istikrarsız GPU kullanımı

seycim

Femtopat
Daha fazla  
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB (2X8) 3200MHz
SSD veya HDD modeli
HP EX950 1 TB M.2 SSD
Ekran kartı
Asus RTX 3070 TI TUF Gaming OC Edition
Anakart
ASRock B560 PRO4
İşlemci
Intel i5-11400F 2.60GHz
Videoda Fortnite oyunu üzerinden DirectX11 grafikleriyle test etmiş olduğum GPU ve CPU kullanımının arasındaki uçurumdan dolayı oluşan FPS farkını görüyorsunuz.

Videoda da belirttiğim gibi, normalde bu GPU-CPU ile darboğaz olmaması gerekir.

Video: Watch 0223 | Streamable

Aklınıza gelebilecek Overclock'tan tutun da BIOS ayarlarını kurcalamaya kadar hepsini teker teker birçok kez denedim. MSI Afterburner, CPU gücü arttıracak programlar, overclock atmaya çalışmalar, sistem ayarlarını kuracağımalar vs. hepsini denedim ve hiçbir sonuç alamadım.

Acaba donanımımdaki RAM'lerde problem mi var diye endişe etmiyorum değil.

CPU odaklı oyunların tamamında FPS sürekli drop yiyor ve ortalamanın en az 3-5 kat aşağısında oluyor.

Donanımımdaki sorunlar:
  • Darboğaz olmamasına rağmen işlemci yüklü oyunlarda GPU kullanımı CPU'nun altında.
  • Bazen kasa açık olmasına rağmen ekran gelmiyor, ekran gelince bilgisayar yeniden başlatılmazsa aşırı yavaş tepki sürelerine sahip oluyor. Yeniden başlatması ise yaklaşık 10 dakika sürüyor ve bazen sorun devam ediyor.
  • Bazen kasanın çalışıp monitöre ekran gelmemesi durumunda anakartta DRAM uyarı LED'i yanıyor. Çözüm yolu birkaç saat beklemek veya kasanın açma kapama tuşundan bilgisayarı kapatmak.
  • Bazen bilgisayarı açMAK çok uzun sürüyor. (5-10dk)
  • Çoğunlukla bilgisayar açıldığında otomatik kurtarma modu geliyor. Çözüm olarak bilgisayar yeniden başlatılıyor.

Videoda Fortnite oyunu üzerinden DirectX11 grafikleriyle test etmiş olduğum GPU ve CPU kullanımının arasındaki uçurumdan dolayı oluşan FPS farkını görüyorsunuz.

Videoda da belirttiğim gibi, normalde bu GPU-CPU ile darboğaz olmaması gerekir.

Video: Watch 0223 | Streamable

Aklınıza gelebilecek Overclock'tan tutun da BIOS ayarlarını kurcalamaya kadar hepsini teker teker birçok kez denedim. MSI Afterburner, CPU gücü arttıracak programlar, overclock atmaya çalışmalar, sistem ayarlarını kuracağımalar vs. hepsini denedim ve hiçbir sonuç alamadım.

Acaba donanımımdaki RAM'lerde problem mi var diye endişe etmiyorum değil.

CPU odaklı oyunların tamamında FPS sürekli drop yiyor ve ortalamanın en az 3-5 kat aşağısında oluyor.

Donanımımdaki sorunlar:
  • Darboğaz olmamasına rağmen işlemci yüklü oyunlarda GPU kullanımı CPU'nun altında.
  • Bazen kasa açık olmasına rağmen ekran gelmiyor, ekran gelince bilgisayar yeniden başlatılmazsa aşırı yavaş tepki sürelerine sahip oluyor. Yeniden başlatması ise yaklaşık 10 dakika sürüyor ve bazen sorun devam ediyor.
  • Bazen kasanın çalışıp monitöre ekran gelmemesi durumunda anakartta DRAM uyarı LED'i yanıyor. Çözüm yolu birkaç saat beklemek veya kasanın açma kapama tuşundan bilgisayarı kapatmak.
  • Bazen bilgisayarı açMAK çok uzun sürüyor. (5-10dk)
  • Çoğunlukla bilgisayar açıldığında otomatik kurtarma modu geliyor. Çözüm olarak bilgisayar yeniden başlatılıyor.

1080p de darboğazın kralını yersin bu arada. Windows güç seçeneklerinde maksimum performans seçili mi? Sistemde kullanılan PSU ve sıcaklık değerleri nedir? OCCT testinde karta voltaj dengeli gidiyor mu? Bilgisayar 10 dakikada açılıyorsa sorun ssd de bile olabilir.

1080p de darboğazın kralını yersin bu arada. Windows güç seçeneklerinde maksimum performans seçili mi? Sistemde kullanılan PSU ve sıcaklık değerleri nedir? OCCT testinde karta voltaj dengeli gidiyor mu? Bilgisayar 10 dakikada açılıyorsa sorun ssd de bile olabilir.
2K'da kullanıyorum sistemi. Windows güç seçenekleri ile halledilebilecek bir olay değil, yani ayarlardan düzeltilemiyor defalarca içerisinde maksimum performans geçen maddeleri tikledim fakat nafile. Hiçbir değişiklik olmuyor. PSU'm Sharkoon 750W Gold Zero. CPU sıcaklık değerlerini ölçmedim fakat GPU sıcaklık değerleri çok düşük. OCCT testi yapmadım fakat Afterburner'da otomatik MHz ayarlama yaparken ekranım tamamen siyah oluyor, arkada test işlemlerini yapıyor fakat işlem sonlanana dek ekran sürekli siyah ekranda kalıyor. SSD'mi montaj ederken biraz vidayı sıkı sıkmışım, evet kaynaklanıyor olabilir fakat GPU kullanımı ile SSD'in bağlantısını çözemedim, 10 dakikada açılması SSD'den kaynaklanıyor olabilir dediğin gibi.

Nvidia Denetim masasına gir, "Surround, PhsyX Yapılandırması" kısmına gir. Daha sonra da orada yazan PhsyX ayarlarında ekran kartını seç. Daha sonrada uygula de.
Dediğinizi uyguladım. Sizi bilgilendireceğim.

Nvidia Denetim masasına gir, "Surround, PhsyX Yapılandırması" kısmına gir. Daha sonra da orada yazan PhsyX ayarlarında ekran kartını seç. Daha sonrada uygula de.
Hiçbir değişiklik olmadı hocam.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-02-23 saat 12.34.40_9dde1a69.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-02-23 saat 12.34.40_9dde1a69.jpg
    119,7 KB · Görüntüleme: 38
  • WhatsApp Görsel 2025-02-23 saat 12.34.30_f2a88db9.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-02-23 saat 12.34.30_f2a88db9.jpg
    242,9 KB · Görüntüleme: 40
GPU voltajı neden 1 olarak gözüküyor ? Kesinlikle bir sorun var. İşlemciye yük binen bir oyun dahi olsa 1 Volt çok az. Sistem boşta çalışırken 1 Volt çekiyor zaten.

Ekran kartına yük bindirecek bir oyunda ekran kartı güç değerlerini kontrol eder misin ?

GPU voltajı neden 1 olarak gözüküyor ? Kesinlikle bir sorun var. İşlemciye yük binen bir oyun dahi olsa 1 Volt çok az. Sistem boşta çalışırken 1 Volt çekiyor zaten.

Ekran kartına yük bindirecek bir oyunda ekran kartı güç değerlerini kontrol eder misin ?
Hocam RDR2 gibi oyunlarda %90 üstü çekiyor oyun onlarda nedense bir sıkıntı olmuyor. Fakat yanlış hatırlamıyorsam GPU yüklü bir oyun olmasına rağmen Witcher III'de %70'lerdeydi. RDR2'yi birkaç ay önce test etmiştim şu an sonuç ne olur bilmiyorum, yüklü değil.

GTA V'de de aynı şekilde 1 voltaj.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-02-23 saat 13.04.59_e9934ee0.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-02-23 saat 13.04.59_e9934ee0.jpg
    115,6 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı