RTX 3080 için oyunda 78 derece normal midir?

Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Memur
3 gün önce Vatan Bilgisayar'dan ASUS ROG STRIX RTX 3080 10GB OC WHITE EDITION aldım. Sürekli oynadığım oyunlardaki sıcaklık ve kullanım değerleri biraz saçma geldi. Genellikle Rainbow 6, Rust ve War Thunder oynuyorum. R6 ve WT'de gürültülü Coil Whine oluşmakta, görüntü değiştikçe Coil Whine ses şiddeti artmakta ve gerçekten rahatsız ediyor. Önceki ekran kartımda(MSI RTX 2060 Gaming Z) sadece R6'da Operatör sekmesindeyken Coil Whine sesi oluşuyordu. Coil Whine'dan dolayı kartı zaten garantiye göndermeyi düşünüyorum fakat bir de ısı sorunu var.

Coil Whine sesi videosu

R6'da bekleme ekranındayken bile yüksek sıcaklıklarda çalışan kart Rust'tayken düşük kullanımda çalışıyor. İşlemci darboğazı söz konusu değil. CBP ve PBO kapalı moddayken CPU Ratio 45'de kullandığım R7 5800X gayet rahat bir şekilde yaklaşık 1/2 yükte çalışıyor. Bu sıcaklık değerleri ROG STRIX serisi için yüksek mi yoksa kartı temelli iade mi etmeliyim?

20220728204723_1.jpg
20220728204922_1.jpg
20220728205112_1.jpg
20220728211045_1.jpg
20220728213223_1.jpg

Rust ayarları: 2K çözünürlük, tüm ayarlar en yüksekte.

R6 ayarları: 2k çözünürlük, gecikme düşük olması için High-Medium ayarlar.

Vsync, Gsync ve FreeSync kapalı.

Oda sıcaklığı: 25C.

Anakart: ASUS TUF X570
PSU: CORSAIR RM850X
KASA: Cooler Master Custom uzay montaj

Son düzenleyen: Moderatör:
Adamlar sen kullan diye resmi program yapmışlar
O zaman ayrı program yapmasınlar kart içine yazsınlar özelliği. Yıllarca ASUS ürünleri kullandım en büyük tecrübem o ki ASUS yazılımları berbat, sürekli çöküyor veya güncelleme hatasından dolayı açılmıyor. OC veya farklı bir donanım ayarı için asla programa güvenmem. Bir hata olsa açamasam ne olacak? Koyun gibi önüne her hazır geleni kullanmak yerine kendin yap mesela... BIOS'a girip SOC voltajı offest - seçerek biraz indirdim performans düşmedi ısı 5-10 derece azaldı. Kış ayları gelince sıfırlarım.

O zaman ayrı program yapmasınlar kart içine yazsınlar özelliği. Yıllarca ASUS ürünleri kullandım en büyük tecrübem o ki ASUS yazılımları berbat, sürekli çöküyor veya güncelleme hatasından dolayı açılmıyor. OC veya farklı bir donanım ayarı için asla programa güvenmem. Bir hata olsa açamasam ne olacak? Koyun gibi önüne her hazır geleni kullanmak yerine kendin yap mesela... BIOS'a girip SoC voltajı offest - seçerek biraz indirdim performans düşmedi ısı 5-10 derece azaldı. Kış ayları gelince sıfırlarım.

Aynen brom kolay yoldan fan hizlariyla oynamaktansa BIOS'a girip voltaj azaltıp ekran kartının performansını düşürmek daha mantıklı sen mutlak zekasin, koyunluk yaptım kusura bakma.

Fikir almak için konu açmışsınız da pek fikirlere açık biri gibi görünmüyorsunuz. Yıllardır MSI After Burner kullanırım, RTX 3080 Ti kartım var. Performans kaybı yaşamayacak kadar undervolt da yaptım, 300-500FPS'lerde biraz da olsa CW sesi vardı, "Monitörüm 144 Hz zaten o kadar FPS almama gerek yok." deyip FPS sabitleme de yaptım, CW sesinden de kurtuldum. Sorununuzun çözümleri belli ancak siz mucizevi bir arayış içerisindesiniz anlaşılan.

Ayrıca 12GB versiyonu yerine 10GB versiyonu vermişler size. Aynı ürün değil. Muadil olarak kabul etmezdim ben.

Fikir almak için konu açmışsınız da pek fikirlere açık biri gibi görünmüyorsunuz. Yıllardır MSI Afterburner kullanırım, RTX 3080 Ti kartım var. Performans kaybı yaşamayacak kadar undervolt da yaptım, 300-500FPS'lerde biraz da olsa cw sesi vardı, "monitörüm 144 Hz zaten o kadar FPS almama gerek yok." deyip FPS sabitleme de yaptım, cw sesinden de kurtuldum. Sorununuzun çözümleri belli ancak siz mucizevi bir arayış içerisindesiniz anlaşılan.

Ayrıca 12 GB versiyonu yerine 10GB versiyonu vermişler size. Aynı ürün değil. Muadil olarak kabul etmezdim ben.

FPS sabitleme input lag yapıyor diye biliyorum rekabetci oyunlarda sıkıntı yaşıyor musunuz?

FPS sabitleme input lag yapıyor diye biliyorum rekabetci oyunlarda sıkıntı yaşıyor musunuz?
Ekran kartının %100 kullanılması daha fazla lag yapıyor. Ağırlıklı olarak hikaye oyunları oynuyorum ancak rekabetçi oyunlarda da sorun yaşamadım hiç.

Rog Strix gibi bir ekran kartı için sıcaklık değerleri bana biraz yüksek geldi.Coil Whine konusunda da arkadaşların dediği gibi Freesync kullanmanızı tavsiye ederim.Sonuçta ortam sıcaklığı ya da kasanın hava akışında sorun olsa yaz ayına rağmen işlemcinizin de aynı derecede ısınması gerekiyordu.

Freesync kullanmak istemezseniz,Rog Strix serisinin Frekans değerleri çok yüksek olduğu için bazen CW Sorunu olabiliyor,MSI Afterburner ile undervolt yaparak hem sıcaklığı hem de CW gürültüsünü azaltabilirsiniz.

Fikir almak için konu açmışsınız da pek fikirlere açık biri gibi görünmüyorsunuz. Yıllardır MSI After Burner kullanırım, RTX 3080 Ti kartım var. Performans kaybı yaşamayacak kadar undervolt da yaptım, 300-500FPS'lerde biraz da olsa CW sesi vardı, "Monitörüm 144 Hz zaten o kadar FPS almama gerek yok." deyip FPS sabitleme de yaptım, CW sesinden de kurtuldum. Sorununuzun çözümleri belli ancak siz mucizevi bir arayış içerisindesiniz anlaşılan.

Ayrıca 12GB versiyonu yerine 10GB versiyonu vermişler size. Aynı ürün değil. Muadil olarak kabul etmezdim ben.
Hocam her türlü fikirlere açığım, bu fikirlere görüş belirtmekte özgürüm. Program kullanmayı sevmediğimi belirttim, farklı çözümlere elbette açığım. Karşıdakinin üslubunu beğenmedim.

MSI Afterburner ben de kullanıyorum, bazen PC kapatırken ekran kartı hızlı soğusun diye 1 2 dakika 100%'de çalıştırıyorum ama hiç profil ayarlayıp fan hızı - voltaj ayarı gibi şeylere dokunmadım. Zaten konu da böyle bir destek istediğimden değildi. Aynı kart sahipleri benzer sorunlarla karşılaştı mı bu normal bir şey mi ben mi abartıyorum diye konuyu açtım.

İlk teklif ettikleri 12GB TUF modeliydi fakat ben TUF'ın tasarımlarını sevmiyorum ve benim aldığım karttan daha ucuzdu.

Hocam her türlü fikirlere açığım, bu fikirlere görüş belirtmekte özgürüm. Program kullanmayı sevmediğimi belirttim, farklı çözümlere elbette açığım. Karşıdakinin üslubunu beğenmedim.

MSI Afterburner ben de kullanıyorum, bazen PC kapatırken ekran kartı hızlı soğusun diye 1 2 dakika 100%'de çalıştırıyorum ama hiç profil ayarlayıp fan hızı - voltaj ayarı gibi şeylere dokunmadım. Zaten konu da böyle bir destek istediğimden değildi. Aynı kart sahipleri benzer sorunlarla karşılaştı mı bu normal bir şey mi ben mi abartıyorum diye konuyu açtım.

İlk teklif ettikleri 12GB TUF modeliydi fakat ben TUF'ın tasarımlarını sevmiyorum ve benim aldığım karttan daha ucuzdu.
Asus Tuf Geforce RTX 3080 12GB OC ekran kartı kullanıyorum,hiçbir oyunda sıcaklık 71 dereceyi geçmedi sıcak yaz aylarına rağmen,CW yok,%99 yükte çalışmasına rağmen.Değişim hakkınız olursa tavsiye ederim.Ancak elbette Rog Strix çok güzel bir model devam etme kararınız da doğru olur,kafanızdaki soru işaretlerini gidermeye çalıştım sadece ,yoksa ekran kartınızın 10GB modelleri arasındaki en iyi RTX 3080.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı