RTX 3080 ve 11900K sistem düşük FPS veriyor

sametoz56772

Zeptopat
Daha fazla  
KONU: RTX 3080 + i9 11900K Sistem Düşük FPS Sorunu / Tüm Yöntemler Denendi

Merhaba arkadaşlar,

Sistemim aşağıdaki gibi:

GPU: RTX 3080

CPU: i9-11900K

Anakart: Gigabyte H510M H (BIOS: F15, 2022)

RAM: 32 GB 3200 MHz

PSU: 750W Gold, yeni

Monitör: 1080p, 240Hz

Sorun:
Valorant, PUBG, Rainbow Six gibi oyunlarda sistemin gücüne rağmen FPS düşük, GPU ve CPU kullanımı %50'yi bile zor geçiyor.
Örnek: Valorant'ta 250-300 FPS alıyorum ama 350+ alması gerekir. PUBG'de ise School gibi yerlerde 75-110 FPS'ye kadar düşüyor.

---

Şimdiye Kadar Denediklerim:

✔️ Tüm sürücüler güncel (NVIDIA, yonga seti vs.)
✔️ BIOS içindeki güç ve performans ayarları optimize edildi
✔️ ReSize BAR aktif
✔️ Turbo Boost ve Speed Shift açık
✔️ HPET açık/kapalı test edildi
✔️ ThrottleStop ve MSI Afterburner üzerinden takip yapıldı
✔️ Güç planı "Nihai Performans"ta
✔️ G-Sync, V-Sync kapalı
✔️ Oyun içi FPS sınırı kaldırıldı
✔️ Arka plan uygulamaları kapatıldı
✔️ Termal değerler normal (CPU ~70°C, GPU ~65-70°C)
✔️ Watt kullanımı garip: Lobi sahnelerinde 300W+ çekiyor, ama oyun sırasında 130-160W civarında seyrediyor
✔️ Anakartın destek sayfasındaki son BIOS kontrol edildi, ancak hâlâ F15 sürümündeyim. F20C güncellemesi var, yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım.

---

Sorun Özeti:
Sistem tüm gücünü kullanmıyor gibi görünüyor. GPU ve CPU %40-50 civarında çalışıyor ama FPS beklentinin altında. Aynı donanıma sahip kişilerin çok daha yüksek FPS aldığına şahit oldum.
FPS artışı sağlayacak her yolu denedim, ama hala tam performans alamıyorum.

---

Desteklerinizi rica ederim.
Benim gibi bu sorunu yaşayan başka arkadaşlar varsa, yorumlarda buluşalım.

Son düzenleyen: Moderatör:
3-4 yıl önce çekilen testlere aldanmayın, oyunlara güncelleme geldikçe performans da azalması normal. Çok şüphedeyseniz PSU değişip tekrar deneyin ama ben bir problem olduğunu zannetmiyorum.

Reis bende seninle aynı nesil işlemci olan I5 11400F kullanıyorum ama 270-320 FPS arası hep Valorant'ta. Senin olay biraz garip denediklerine bakılırsa.

Sesli düşünüyorum ama, acaba VRM'ler ısındığı için işlemci güç kesiyo olabilir mi?

windows ve uygulanalar bi tık
KONU: RTX 3080 + i9 11900K Sistem Düşük FPS Sorunu / Tüm Yöntemler Denendi

Merhaba arkadaşlar,

Sistemim aşağıdaki gibi:

GPU: RTX 3080

CPU: i9-11900K

Anakart: Gigabyte H510M H (BIOS: F15, 2022)

RAM: 32 GB 3200 MHz

PSU: 750W Gold, yeni

Monitör: 1080p, 240Hz

Sorun:
Valorant, PUBG, Rainbow Six gibi oyunlarda sistemin gücüne rağmen FPS düşük, GPU ve CPU kullanımı %50'yi bile zor geçiyor.
Örnek: Valorant'ta 250-300 FPS alıyorum ama 350+ alması gerekir. PUBG'de ise School gibi yerlerde 75-110 FPS'ye kadar düşüyor.

---

Şimdiye Kadar Denediklerim:

✔️ Tüm sürücüler güncel (NVIDIA, yonga seti vs.)
✔️ BIOS içindeki güç ve performans ayarları optimize edildi
✔️ ReSize BAR aktif
✔️ Turbo Boost ve Speed Shift açık
✔️ HPET açık/kapalı test edildi
✔️ ThrottleStop ve MSI Afterburner üzerinden takip yapıldı
✔️ Güç planı "Nihai Performans"ta
✔️ G-Sync, V-Sync kapalı
✔️ Oyun içi FPS sınırı kaldırıldı
✔️ Arka plan uygulamaları kapatıldı
✔️ Termal değerler normal (CPU ~70°C, GPU ~65-70°C)
✔️ Watt kullanımı garip: Lobi sahnelerinde 300W+ çekiyor, ama oyun sırasında 130-160W civarında seyrediyor
✔️ Anakartın destek sayfasındaki son BIOS kontrol edildi, ancak hâlâ F15 sürümündeyim. F20C güncellemesi var, yapıp yapmamak arasında kararsız kaldım.

---

Sorun Özeti:
Sistem tüm gücünü kullanmıyor gibi görünüyor. GPU ve CPU %40-50 civarında çalışıyor ama FPS beklentinin altında. Aynı donanıma sahip kişilerin çok daha yüksek FPS aldığına şahit oldum.
FPS artışı sağlayacak her yolu denedim, ama hala tam performans alamıyorum.

---

Desteklerinizi rica ederim.
Benim gibi bu sorunu yaşayan başka arkadaşlar varsa, yorumlarda buluşalım.
i9-11900K çok güçlü bir işlemci, ancak H510M anakart yetersiz kalıyor. 3200 MHz RAM desteği var ama overclock yok, PL1/PL2 değerleri düşük ve değiştirilemiyor. İşlemci 125 +200W’a kadar güç çekebiliyor ama bu anakart o gücü sağlayamıyor. Kısacası, bu işlemciyle uyumlu değil. Z590 gibi üst segment anakartlar ancak bu işlemciyi tam performansla çalıştırabilir. Yani anlayacağın, bu anakartla tam verim almak mümkün değil; böyle olması gayet normal.

Son düzenleme:
3-4 yıl önce çekilen testlere aldanmayın, oyunlara güncelleme geldikçe performans da azalması normal. Çok şüphedeyseniz PSU değişip tekrar deneyin ama ben bir problem olduğunu zannetmiyorum.

Windows ve uygulanalar bir tık.

i9-11900K çok güçlü bir işlemci, ancak H510M anakart yetersiz kalıyor. 3200 MHz RAM desteği var ama overclock yok, PL1/PL2 değerleri düşük ve değiştirilemiyor. İşlemci 125 +200W'a kadar güç çekebiliyor ama bu anakart o gücü sağlayamıyor. Kısacası, bu işlemciyle uyumlu değil. Z590 gibi üst segment anakartlar ancak bu işlemciyi tam performansla çalıştırabilir. Yani anlayacağın, bu anakartla tam verim almak mümkün değil; böyle olması gayet normal.

Evet bende öyle düşünüyorum anakartımın yetersiz kalabileceği bana söylendi ancak eskiden Valorant'ta sistem 400'ün altına düşmezken şimdi neden böyle 150 FPS'lere kadar düşüyor bunun normal olmadığını düşüyorum. Ancak büyük ihtimal anakarttan dolayıdır fikir verdiğiniz için teşekkürler.

Sesli düşünüyorum ama, acaba VRM'ler ısındığı için işlemci güç kesiyor olabilir mi?

Sıcaklık değerleri normal.

Reis bende seninle aynı nesil işlemci olan i5 11400F kullanıyorum ama 270-320 FPS arası hep Valorant'ta. Senin olay biraz garip denediklerine bakılırsa.

Büyük ihtimal anakartımdan dolayı oluyor zaten benim işlemcimden kat kat güçsüz işlemcilerin benden yüksek FPS değerleri alması canımı sıkıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı