RTX 4060, Geekbench’te RTX 3060’tan %20 Daha Hızlı

1440p'de 12 GB VRAM kullanımının dibine gelen oyunlara rastlıyorum, bundan hareketle 1-2 seneye 1080p'de de 8 GB VRAM neredeyse tamamen ''obsolete'' olacak gibi duruyor. RT açayım, DLSS 3(FG) kullanayım diye düşünüp de giriş seviyesinde NVIDIA alan arkadaşlar 8 GB VRAM ile bunu nasıl sürdürülebilir kılmayı düşünüyor, ben cidden merak ediyorum.

Bir de bunların arasında mükemmel sivri zekalar var ki neredeyse her testte 8 GB VRAM üstü kullanan oyunları oynayıp ''kardeşim ben oynuyorum 8 GB VRAM'e yaklaşmıyor'' yazıyor. Bilmiyor ki 8 GB VRAM'e yaklaşmama sebebi, kartın hafızayı doldurmamak için texture yüklememesi. Yeni kart alıp kaplama yüklenmeden oyun oynamayı reva görüyor kendine eleman.

RTX 3000 serisinin en zayıf noktası da güç tüketimiydi. 1-2 kart harici hepsi sınıfta kalıyordu, 3060 Ti çoğu oyunda RX 6800'den bile fazla güç tüketiyor düşün artık. NVIDIA'nın bir verimlilik hamlesine ihtiyacı vardı.

Ben bu seriyi güç tüketimi, RT ve Tensör çekirdeklerinin gelişmişliğinden bayağı beğeniyorum. 1 ay olacak ikinci el RTX 3060 12 GB aldım vallahi takoz. Benim GTX 1000 serisinden sonra ciddi ciddi beğendiğim ilk nesil 4000 serisi oldu. 2000 ile 3000 traş.
Başka bir forumda şöyle yorum gördüm bence doğru söylemiş;

''Kim ne derse desin 900 serisinden sonra çıkan 10 serisi kartlar kadar büyük bir performans sıçraması olmayacak gibi. 980ti dan neredeyse %30 daha performanslıydı mesela 1070 ve daha geçen seneye kadar çoğu oyunu 2k da rahatlıkla oynatıyordu. Ne zaman şu rtx dlss saçmalığı çıktı resmen kartlar saçma sapan düzene sokuldu. Hem bir sonraki nesli görmezden gelen bir firma var hem de sonraki nesle çıkan kartlar önceki nesilden taş çatlasa %4 5 daha güçlü oluyor. Amd, krizi fırsata çevirmeli acilen.''

4000 serisi de giriş seviyesi kartlarda kötü durumda. Hem giriş seviyesi hem de üst seviyesi iyi olan tek seri 1000 serisiydi. GTX 1050TI giriş için, 1060- 1070 orta seviye için, 1080TI ise üst seviye için çok iyiydi. Zamanında 1080TI alan 3000 serisi çıktığında bile kullanıyordu. Ha tabii ben oyunlar açısından konuşuyorum. Diğer alanlarda 1000 serisi nasıldı bilmiyorum.

4000 serisinin sıkıntısı NVIDIA'nın cimriliğinde yoksa mimari olarak Ada Lovace, Pascal'a en yakın konumda bana göre. 3nm TSMC çipleri, gelişmiş Tensör çekirdekleri, sağlam RT çekirdekleri ve performansıyla mantıklı güç tüketimi var. RDNA2 mimarisi de öncekilerin üzerine böyle sağlam gelmişti.

Bazı jenerasyonlar var böyle kaliteyi ve farkı hissettiriyor bazıları ise arada çerezlik gidiyor. RX 7000 serisi o çerezliklerden birisidir. AMD bunun kıçını toplayana kadar 8000 gelecek zaten ve bekleneni daha iyi verebilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı