Çözüldü RTX 4060 sistem oyun oynarken kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Poiznt

Megapat
Daha fazla  
Merhaba,
Geçtiğimiz günlerde İncehesap üzerinden bir bilgisayar satın aldım. Bilgisayarın kurulum ve test işlemlerini satın aldığım firma yaptı.
Bilgisayarın driver kontrollerini bizzat kendim yaptım, manuel olarak da BIOS güncellemesi yaptım driverdan yana bir sorun yok.

Valorant oynarken oyunum bazen bir anda kapanıyordu, ben de oyuna ait bir sorun olduğunu düşündüm. Bu donmalar daha sonra bilgisayarın kapanması gibi boyutlara evrildi. CS:GO, Rivals, GTA 5 gibi oyunları oynarken de aynı sorunu yaşadığımı gördüm, hatta artık donmadan direkt bilgisayar kendini yeniden başlatıyor.

Bazen CPU, bazen de RAM kullanımı oyunlar içerisinde %100 oluyor tahminimce bu sebepten kapanıyor.
BIOS içerisinden frekans kontrollerini de sağladım bir sorun gözükmüyor ama hiçbir şekilde bu sorunu çözemiyorum.

Sistem bilgilerim aşağıda mevcuttur.

• İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F 3.70GHz 6 Çekirdek 32MB Önbellek Soket AM5 MPK.
  • Anakart: Colorful Battle-AX A620M-D Pro V14 DDR5 7600MHz mATX AM5 Gaming.
  • Ekran Kartı: PNY RTX 4060 8 GB XLR8 GDDR6 128Bit (VCG40608DFXPB1-O) DX12 Gaming.
  • Bellek: Apacer Panther 16 GB (1x16 GB) 6000MHz DDR5 CL38 BULK Gaming RAM.
  • SSD: Patriot P320 512 GB 3000/2200MB/s NVMe M.2 SSD.
  • Kasa: Gamepower Aura 4*120mm Siyah Fan ARGB Şerit LED 550W 80+ Bronz Power Supply Gaming Kasa.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Merhabalar,
Aynı sorunu yaşayıp, farklı bir zamanda ziyaret edecek üyeler için durum güncellemesi paylaşıyorum.

Arkadaşlar sorun işlemcideymiş. İşlemcinin ısı değerleri normal ama kullanım oyun içerisinde hep %100 oluyordu. Anladığım kadarıyla ısı değerleri de yanlış aktarılıyor ya da CPU’nun %100 kullanımından dolayı bilgisayar donuyor, kapanıyor.

Satın aldığım yetkili firma 1 hafta kadar test ve eksper yaptılar sonuç olarak işlemci kaynaklı sorun olduğunu belirtip işlemci değişikliğine gidildi.

Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.
Oyun oynarkenki ısı değerleri nedir.

Fişten çekmişçesine ani kapanmalar genellikle PSU'dan kaynaklanıyor. OCCT ile stres testi yapıp sistemi sınayabilirsiniz. Eğer yine kapanma olursa sorun yazılımsal değil donanımsal demektir.

Ayrıca CPU ve GPU'nun yük altındaki sıcaklık değerleri ne durumda ?

Merhaba,
Geçtiğimiz günlerde İncehesap üzerinden bir bilgisayar satın aldım. Bilgisayarın kurulum ve test işlemlerini satın aldığım firma yaptı.
Bilgisayarın driver kontrollerini bizzat kendim yaptım, manuel olarak da BIOS güncellemesi yaptım driverdan yana bir sorun yok.

Valorant oynarken oyunum bazen bir anda kapanıyordu, ben de oyuna ait bir sorun olduğunu düşündüm. Bu donmalar daha sonra bilgisayarın kapanması gibi boyutlara evrildi. CS:GO, Rivals, GTA 5 gibi oyunları oynarken de aynı sorunu yaşadığımı gördüm, hatta artık donmadan direkt bilgisayar kendini yeniden başlatıyor.

Bazen CPU, bazen de RAM kullanımı oyunlar içerisinde %100 oluyor tahminimce bu sebepten kapanıyor.
BIOS içerisinden frekans kontrollerini de sağladım bir sorun gözükmüyor ama hiçbir şekilde bu sorunu çözemiyorum.

• işlemci: AMD Ryzen 5 7500F 3.70GHz 6 çekirdek 32MB önbellek soket AM5 MPK.
  • anakart: Colorful Battle-AX A620M-D Pro V14 DDR5 7600MHz mATX AM5 Gaming.
  • ekran kartı: PNY RTX 4060 8 GB XLR8 GDDR6 128bit (vCG40608Dfxpb1-o) DX12 Gaming.
  • bellek: Apacer Panther 16 GB (1x16 GB) 6000MHz DDR5 CL38 bulk Gaming RAM.
  • kasa: Gamepower Aura 4*120mm siyah fan ARGB şerit LED 550W 80+ bronz Power Supply Gaming kasa.

Merhaba,

• işlemci: AMD Ryzen 5 7500F 3.70GHz 6 çekirdek 32MB önbellek soket AM5 MPK.
  • anakart: Colorful Battle-AX A620M-D Pro V14 DDR5 7600MHz mATX AM5 Gaming.
  • ekran kartı: PNY RTX 4060 8 GB XLR8 GDDR6 128bit (vCG40608Dfxpb1-o) DX12 Gaming.
  • bellek: Apacer Panther 16 GB (1x16 GB) 6000MHz DDR5 CL38 bulk Gaming RAM.
  • kasa: Gamepower Aura 4*120mm siyah fan ARGB şerit LED 550W 80+ bronz Power Supply Gaming kasa.

Bende de şöyle bir sorun var btf1 oyunundan çıkınca masaüstü kilitleniyor neden böyle yapıyor çözemedim sıcaklık değerleride gayet normal.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun oynarkenki sıcaklık değerleri nedir?

Open hardware monitör ile kontrol yaptığımda
CPU ortalama: 59 derece.
CPU maksimum: 74,4 derece.

GPU ortalama: 33 derece.
GPU maksimum: 63 derece.

HWiNFO ile yaptığım kontrolde ise;
CPU maksimum: 74 derece.
GPU maksimum: 63,9 derece

Bence sıcaklık değerleri normal.

Fişten çekmişçesine ani kapanmalar genellikle PSU'dan kaynaklanıyor. OCCT ile stres testi yapıp sistemi sınayabilirsiniz. Eğer yine kapanma olursa sorun yazılımsal değil donanımsal demektir.

Ayrıca CPU ve GPU'nun yük altındaki sıcaklık değerleri ne durumda?

OCCT ile yaklaşık 10 dakika test yaptım. Test yaptığımda hiçbir hata ile karşılaşmadı.

OCCT ile yaklaşık 10 dakika test yaptım. Test yaptığımda hiçbir hata ile karşılaşmadı.
Güncelleme:
OCCT ile power test yaptığım sırada bilgisayar yaklaşın 1. dakikada kapandı.
10 dakika boyunca yaptığım CPU ve GPU testlerinde bir şey olmamıştı.

Son düzenleme:

Sıcaklık değerleri gayet normal. Test sırasında kapanmaması da donanım kaynaklı olmadığına yönelik bir fikir veriyor en azından.

Peki DDU ile GPU sürücüsünü temizleyip güncel sürüm yüklemeyi denediniz mi ?

Sıcaklık değerleri gayet normal. Test sırasında kapanmaması da donanım kaynaklı olmadığına yönelik bir fikir veriyor en azından.

Peki DDU ile GPU sürücüsünü temizleyip güncel sürüm yüklemeyi denediniz mi ?
GPU sürücüsünü web sitesinden manuel olarak tekrar güncelledim fakat sorun değişmedi.
DDU ile ilgili bir şey yapmadım.

Bu arada bir önceki test yorumuma bir güncelleme yaptım fakat görmediniz galiba. Tekrardan buraya yazıyorum.

GPU sürücüsünü web sitesinden manuel olarak tekrar güncelledim fakat sorun değişmedi.
DDU ile ilgili bir şey yapmadım.

Bu arada bir önceki test yorumuma bir güncelleme yaptım fakat görmediniz galiba. Tekrardan buraya yazıyorum.
Fark etmedim iletinizi güncellediğinizi. 1.dakikada kapandığına göre kesin tanı koymak zor ama muhtemelen güç kaynağından kaynaklanıyor. Size tavsiyem, emin olmak için sistemi bir bilgisayarcıya götürüp tek tek anakart, PSU, GPU, CPU'yu v tek tek test edip sorunun hangi parçadan kaynaklandığını tespit etmeniz.

Ayrıca farklı bir priz kullanıp test etmekte de yarar var. Kullandığınız prizden kaynaklı sorunlarda PC'nin kapanmasına sebep olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı