RTX 4070 12 GB mi RTX 5060 Ti 16 GB mi?

Hocam vallah şimdi RAM fiyatları zaten baya arttı, gözüme girmemesi mümkün değil ağzım açık kalıyor her defa gördüğümde :D Lakin yapabileceğim bir şey yok. Yani 5000 serisi almam, 12GB Vram'e sahip 4000 serisi alırım artık. Veya 3000 serisine bile razı kalır mıyım bilemiyorum. Şimdi ekran kartları hakkında hiçbir bilgim yok gibi bir şey zaten belli oluyordur. Lakin 2019 yapımı 2060'tan da kurtulmam lazım. 3060 12gb vram'da aklımda var fiyat olarak daha uygun tabii ki ama başka teknik açılardan oyunlarda High ayarlarda 60 FPS altına düşürür mü acaba? Özellikle yeni AAA oyunlarda. 3000 serisi testlerine bakmadım ama eğer 60 fps altı düşürüyorsa 2060'ı değiştirmenin mantığı kalmaz veya mecbur 4000 serisine kadar gideceğim.
AMD GDDR6 bellek kullandığı halde en az %10 zam yapacağını açıklamış. GDDR7 bellek kullanan ve piyasayı domine eden Nvidia'nın ne kadar zam yapabileceğini düşünün artık.

Şöyle diyeyim 5060 Ti ile 5070 arasında 30 FPS fark var sadece cypherpunk 2077'de.(5070 önde.) Saf kas gücü bu arada.
O zaman değer o fiyat farkına. Vallah ilerleyen zamanlara bakacağım ya. 50.000TL-60.000TL arası masaüstü sistem dizeceğim direkt. Malum aileler internet alışverişine izin vermiyor gittik zorla Mediamarkt'tan aldık. Sistemin komple değişmesi lazım parçalar birbirini desteklesin diye. Tek derdim keşke ekran kartı olsaydı :D

AMD GDDR6 bellek kullandığı halde en az %10 zam yapacağını açıklamış. GDDR7 bellek kullanan ve piyasayı domine eden NVIDIA'nın ne kadar zam yapabileceğini düşünün artık.

Kesinlikle katılıyorum. Biz başta ne olduğunu anlayamadık. Yakında paramız olsa bile ürün alamayabiliriz.

Birde 2026 hazirana kadar ekran kartları aşırı zamlanır mı? Yani her yılbaşı geldiğinde ve sonrasında da ekran kartı piyasası her zaman çok mu zamlanıyor? Mesela 25.000TL'lik bu Nvidia ekran kartları 30.000-40.000 arası olur mu?

O zaman 5060 Ti'a çıkıyor yol yine. Son bir soru :D 16gb vram yerine 12gb vram 5000 serisi almaya kalksam daha ucuz olur mu? Yani 12gb vram versiyonu varsa gerçi 5000 serisinde. Çünkü 16gb vram aşırı mı fazla acaba? Hani gerek var mı o kadar?
Hocam 4070 alın geçin o zaman çünkü Şuan için en mantıklısı olacaktır ama yine söylüyorum 30k bandında 9070xt 5070 gücünde Ti bile olabilir yanlış değilsem yani 30k Nvidia verir kafami rahata alırım düşüncesi çok yanlış bana göre eğer 2 yıl önce falan deseydiniz katılırdım

Kesinlikle katılıyorum. Biz başta ne olduğunu anlayamadık. Yakında paramız olsa bile ürün alamayabiliriz.
Evet kesinlikle artık zivanadan çıktı piyasa

Maalesef RAM krizi çözülmezse, ekran kartı piyasasının yakında mining dönemindekine benzer bir sürece gireceğini düşünüyorum. Ya kart bulamayacağız ya da bulduğumuz kartlar çok ütopik fiyatlarda olacak.

AMD GDDR6 bellek kullandığı halde en az %10 zam yapacağını açıklamış. GDDR7 bellek kullanan ve piyasayı domine eden Nvidia'nın ne kadar zam yapabileceğini düşünün artık.
Ya aslında 5000 serisi yerine 4000 serisi düşünüyordum da ekonomik olarak yine karşılayabilirdik 5000 serisini. Hele ki YKS'de iyi puan yaparsam. Ama işte fiyatlar bahsettiğin gibi olacakmış o zaman cidden GDDR7 %20 zam yese en az, baya sosyete olarak kalacak 5000 serisi ben için :D Ben sanırsam 4000 serisinden 12gb'lık alacak gibiyim. 3000 serisine de düşme ihtimalini göz önüne koyacağım fazla umutlanmamak için tabii ki.

Hocam 4070 alın geçin o zaman çünkü Şuan için en mantıklısı olacaktır ama yine söylüyorum 30k bandında 9070xt 5070 gücünde Ti bile olabilir yanlış değilsem yani 30k Nvidia verir kafami rahata alırım düşüncesi çok yanlış bana göre eğer 2 yıl önce falan deseydiniz katılırdım
5070'e göre ele alıyorsanız sanırsam saf kas gücü değil de yapay zeka olarak bakıyorsunuz. Bende o sözü FSR 4 vs DLSS 4 için söylemiştim. Lakin FSR 4 cidden genel olarak beğenilmiş galiba. Yoksa markacı birisi değilim çoğu zaman. Şimdi baktım GDDR6 kullanıyormuş. En azından GDDR7 kadar da zamlanmaz herhalde bir zahmet. Mantıklı geldi cidden. Aklımda o zaman Nvidia tarafında 4070 AMD tarafında 9070xt var. Teşekkür ederim cevapların için.

Şöyle diyeyim 5060 Ti ile 5070 arasında 30 FPS fark var sadece cypherpunk 2077'de.(5070 önde.) Saf kas gücü bu arada.
Hocam cevaplar için size de teşekkür ederim bu arada.

Hocam FSR4 ile DLSS arasında ki farkı gözle idrak edebilmek çok zor. 9060XT şu an en alınabilir kart. En ucuz 5060 Ti 16 GB 22.7k sonra 23.5kdan başlıyor. PCB kalitesi vesaire önemli konular. Garantisi bittikten 4-5 hafta sonra ürün bozulmasını istemezsiniz. Yaklaşık 1.5 yıl tek fanla çalışan 6650XT Nitro+ kart hala çalışıyor. Yan sistemden emekli ettim artık. 9060XT Pure aldım. Kendi sistemimde RX 9070 kullanıyorum. Neredeyse aynı fiyata satıldığı 5060'dan RT dahil her konuda daha iyi. Kendinden 5-6k pahalı 5060 Ti ile de yarışabiliyor. Arada ki farka bir upgrade yaparsınız hocam. İşlemci değiştirirsiniz en basitinden. Dual channel RAM yoksa onu alırsınız. Ekstra 2TB SSD alırsınız. Kısacası o farkı sisteminizin genel kalitesine harcarsınız. Bu arada 10 Aralıkta, yani 6 gün sonra FSR redstone güncellemesi gelecek. Donanım olarak kapatmaya çalıştıkları farkın, yazılım yönünü de ortaya çıkartacak AMD. İş sektörü ile uğraşmıyorsanız, tuşa basıp 2 saat oynayacaksanız, herhangi bir hissiyat farkı yaşamazsınız. VRAM konusunu açıklayayım hemen. GPU'yu bir havuz olarak düşünün, VRAM ise su, maksimum 12 GB alacak havuza 16 GB atarsanız bu absürt olur. Havuzun büyüklüğü seneler içinde artmaz. GPU gücü sabittir. Bugün 12 GB yetiyor, yarın yetmeyecek diyenlere aldırmayın. 5070 12 GB VRAM'den daha fazlasını talep ettiği zaman, kart zaten maksimum gücüne ulaşmış olur. Oyun performansı VRAM'den dolayı değil, kartın gücünden dolayı yerlerde sürünür. 12 GB VRAM ile 25 FPS alacaksa 16 GB ile 45-50 alır. Oyun iki türlü de oynanamaz seviyede olur zaten. Bu yüzden VRAM konusuna takılmayın. Bu kartlar sınır VRAM tüketimlerine geldiğinde, zaten performansları yetmiyor demektir.
Yeni gördüm hocam kusura bakmayın. Çok teşekkür ederim emeğine sağlık. Baya ikna oldum gibi AMD'ye. O resdstone güncellemesini de duymuştum herhalde FSR 4 kadar önemserler ve Nvidia'ya daha da yakınlaşmaları baya muhtemel gözüküyor sanki. Çok zam yemezse alırım ama %10'dan fazla çok zam yerse yine kalacak gibi. Belki 1-2 tık aşağı modellere bakarım AMD tarafından. Bu arada sistemi çoğunlukla oyun oynamak için kullanacağım saatlerce. Onun haricinde başka profesyonelleştiğim iş yok şuanlık. Birde harbiden 16gb Vram'da gereksiz fazla geldi, birde fazla vram odaklı gitmişim. Ben 12gb vram alsam ve sizin söylediğiniz gibi diğer teknik özellikleri iyi olan ekran kartı bulsam mükemmel olur.

Son düzenleme:
Hocam 4070 alın geçin o zaman çünkü şu an için en mantıklısı olacaktır ama yine söylüyorum 30k bandında 9070XT 5070 gücünde Ti bile olabilir yanlış değilsem yani 30k NVIDIA verir kafami rahata alırım düşüncesi çok yanlış bana göre eğer 2 yıl önce falan deseydiniz katılırdım.

Evet kesinlikle artık zivanadan çıktı piyasa.

5070 Ti direk rakibi. RT performansı hariç dip dibeler. Aynı fiyata bulunan 5070'den her anlamda daha iyi bir kart. 9070XT'ler çıktığı zaman, 5070 Ti fiyatı 35k idi ve hakikaten AMD almak saçmaydı. İnsanlar abartıp birden yüklendi stok kalmadı. Şimdi en ucuz 5070 Ti 43.5k tam 8.5k zamlanmış ve bu süreçte 9070XT 34-35kdan 31k ya düştü. Arada 12.500TL fark var. 7800x3D+5070 Ti yerine 9800x3D+9070XT alınıyor, üstüne 1 adet 16 GB RAM eklemesi yapabiliyorsunuz. Ben RX9070'i 28k ya aldım o dönem ve 5070 23.5k idi şu anki 5060 Ti fiyatlarına satılıyordu. Kart limitim 30k olduğu için XT versiyona yetmemişti. O fiyata bile 5070 almayı tercih etmedim. Şu an kullandığım 9070 ile neredeyse eşit RT performansı ama kas gücünde geride kalıyor. Bilmiyorum ama şu an 5060 Ti ve üzeri her kart olması gerekenden 4-5k daha pahalı. Hangi akla hizmet birden böyle zam yaptılar anlamıyorum. Baktılar AMD ne kadar iyi kart üretirse üretsin, insanlar NVIDIA tercih ediyor. İyice siz bizim için hamam böceğisiniz, ödeyin paramızı dedi. Ne bileyim hocam, zaten ülkede ekonomik durumlar belli. Bana neden NVIDIA kart önermiyorsun diye soruyor herkes. Abi adama nasıl diyeyim 5-10 FPS fark edecek ama 12.500TL ödeyeceksin. Keşke fiyatları bu kadar absürt arttırmasalardı, güzelce karşılaştırma yapabilseydim.

5070 Ti direk rakibi. RT performansı hariç dip dibeler. Aynı fiyata bulunan 5070'den her anlamda daha iyi bir kart. 9070XT'ler çıktığı zaman, 5070 Ti fiyatı 35k idi ve hakikaten AMD almak saçmaydı. İnsanlar abartıp birden yüklendi stok kalmadı. Şimdi en ucuz 5070 Ti 43.5k tam 8.5k zamlanmış ve bu süreçte 9070XT 34-35kdan 31k ya düştü. Arada 12.500TL fark var. 7800x3D+5070 Ti yerine 9800x3D+9070XT alınıyor, üstüne 1 adet 16 GB RAM eklemesi yapabiliyorsunuz. Ben RX9070'i 28k ya aldım o dönem ve 5070 23.5k idi şu anki 5060 Ti fiyatlarına satılıyordu. Kart limitim 30k olduğu için XT versiyona yetmemişti. O fiyata bile 5070 almayı tercih etmedim. Şu an kullandığım 9070 ile neredeyse eşit RT performansı ama kas gücünde geride kalıyor. Bilmiyorum ama şu an 5060 Ti ve üzeri her kart olması gerekenden 4-5k daha pahalı. Hangi akla hizmet birden böyle zam yaptılar anlamıyorum. Baktılar AMD ne kadar iyi kart üretirse üretsin, insanlar NVIDIA tercih ediyor. İyice siz bizim için hamam böceğisiniz, ödeyin paramızı dedi. Ne bileyim hocam, zaten ülkede ekonomik durumlar belli. Bana neden NVIDIA kart önermiyorsun diye soruyor herkes. Abi adama nasıl diyeyim 5-10 FPS fark edecek ama 12.500TL ödeyeceksin. Keşke fiyatları bu kadar absürt arttırmasalardı, güzelce karşılaştırma yapabilseydim.
Doğru vallah Nvidia çok pahalı ki FPS olarakta zaten ne kadar fark atabilir? AMD'de tek sıkıntı şu yapay zeka ama onu FSR 4'le az buçuk hallettiler sonra Redstone gelecek ve 2026 hazirana kadar da daha iyi olur herhalde iyice yetişir. Ben sadece FSR 4'ün fark edilir düzeyde kötü gözükeceğini düşünüyordum ve sadece temel şeyleri hallettiğini düşünüyordum ama konudaki sanırsam herkes genel olarak FSR 4 yine iyi olduğunu düşünüyor. Zira zaten kullanmışsınız da siz. AMD'ye biraz ikna olmuştum şimdi bu yüzden daha da ikna oldum.

Vallahi çevreme anlatıyorum anlamıyorlar tam tadında yazmışsınız hocam ellerinize sağlık Nvidia kendini Apple gibi bitiriyor

Ya aslında 5000 serisi yerine 4000 serisi düşünüyordum da ekonomik olarak yine karşılayabilirdik 5000 serisini. Hele ki YKS'de iyi puan yaparsam. Ama işte fiyatlar bahsettiğin gibi olacakmış o zaman cidden GDDR7 %20 zam yese en az, bayağı sosyete olarak kalacak 5000 serisi ben için :D ben sanırsam 4000 serisinden 12 GB'lık alacak gibiyim. 3000 serisine de düşme ihtimalini göz önüne koyacağım fazla umutlanmamak için tabii ki.

5070'e göre ele alıyorsanız sanırsam saf kas gücü değil de yapay zeka olarak bakıyorsunuz. Bende o sözü FSR 4 vs DLSS 4 için söylemiştim. Lakin FSR 4 cidden genel olarak beğenilmiş galiba. Yoksa markacı birisi değilim çoğu zaman. Şimdi baktım GDDR6 kullanıyormuş. En azından GDDR7 kadar da zamlanmaz herhalde bir zahmet. Mantıklı geldi cidden. Aklımda o zaman NVIDIA tarafında 4070 AMD tarafında 9070XT var. Teşekkür ederim cevapların için.

Hocam cevaplar için size de teşekkür ederim bu arada.

Yeni gördüm hocam kusura bakmayın. Çok teşekkür ederim emeğine sağlık. Bayağı ikna oldum gibi AMD'ye. O resdstone güncellemesini de duymuştum herhalde FSR 4 kadar önemserler ve NVIDIA'ya daha da yakınlaşmaları bayağı muhtemel gözüküyor sanki. Çok zam yemezse alırım ama %10'dan fazla çok zam yerse yine kalacak gibi. Belki 1-2 tık aşağı modellere bakarım AMD tarafından. Bu arada sistemi çoğunlukla oyun oynamak için kullanacağım saatlerce. Onun haricinde başka profesyonelleştiğim iş yok şu anlık. Bir de harbiden 16 GB VRAM'da gereksiz fazla geldi, bir de fazla VRAM odaklı gitmişim. Ben 12 GB VRAM alsam ve sizin söylediğiniz gibi diğer teknik özellikleri iyi olan ekran kartı bulsam mükemmel olur.

Ne demek hocam estağfirullah sorun yok. Şimdi NVIDIA kartların donanım olarak sahip olduğu teknolojileri, AMD sonunda 9xxx serisi ile bünyesine kattı. Rakip olan kartlardan daha iyi olmama sebepleri yazılımsal olarak hazır olmamaları idi. NVIDIA bunu senelerdir yapıyor çünkü. AMD inadını kırdı artık sonunda. Çünkü kartların ham performans olarak, eskisi kadar sıçrayamayacağını gördü. 4070 çok mantıksız bir kart değil bana kalırsa. Fiyat olarak fena durmuyor. 5060 Ti yerine kesinlikle 4070 tercih ederdim. Redstone u bende merakla bekliyorum. FSR kalitesi ve çalışması verdiği ekstra performans artacak. Frame Gen teknolojileri de dahil her şeyi iyileştireceklerini açıkladılar. Umarım 3-5 oyunda değil her oyunda görürüz. Expedition 33 de FSR bile yok. AMD eğer bu güncelleme ile, NVIDIA gibi oyun yelpazesini genişletirse çok daha tercih edilebilir olacak. Masada 6650XT, 9060XT Pure ve RX9070 var. 1 seneye yakın da 6700XT kullandım. Yaşadığım tek sorun RX 9070 kartta, çift monitör bağlayınca kartın ve sistemin kafayı yemesiydi. Ancak bundan önce çıkarttıkları sürücü ile düzeltebildiler. Siz alana kadar sanırım kartın varsa da sorunları halledilmiş olur. Merak ettiğiniz sorular varsa sorabilirsiniz.

Dosya Ekleri

• 58A8FA32-4CC0-4DD2-B9AA-9C61BB06245F.jpeg
    58A8FA32-4CC0-4DD2-B9AA-9C61BB06245F.jpeg
    202,1 KB · Görüntüleme: 7

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı