RTX 4090 ve RTX 4080 Detayları Şekilleniyor: AD102 GPU

Yanlış görmediysem bu ekran kartları galiba çerisinde çft GPU bulunacaktı galiba. En düşük kayıplı performansı bu şekilde elde ediliyor diye bir şeyler duymuştum.
Hayır çift GPU olmayacak RTX 4000 (Ada Lovelace) serisi. Monolitik tek bir GPU kalıbı olacak. Çift GPU bulunduran Grace Hopper mimarisi olacak ki o da oyun için değil. Ama AMD Radeon RX 7000 serisinde Navi 31 ve Navi 32 kalıpları çift GPU olacak. Navi 33 ise tek GPU olacak.
Çevrecilik, küresel ısınma trendi bu hızla giderken NVIDIA gibi innovatif bir şirketin dayayım elektriği versin performansı tadında yürümesi kulağa saçma geliyor. Hani bu kartlardan nasıl bir performans bekliyoruz da böyle bir güç tüketimini bize getiriyor. AMD RDNA2 kartlarında çok iyi bir güç tüketimine ulaştı, NVIDIA ise uzun süreden sonra bu denli vasat bir watt başına performans oranı çıkardı şu giriş seviyesi RTX 3050'nin bile watt başına performans oranı içler acısı durumda.

Dönemine göre çok üstte özellikleri olan Titan X, 1080 Ti gibi kartlar dahi 250-300w civarında takılıyordu en fazla, 600w nedir öyle ufak çaplı trafo gibi.
Çünkü Nvidia RTX 3000 serisinde Samsung'un 8nm üretimini kullandı ki bu AMD'nin kullandığı TSMC'nin 7nm üretimine kıyasla çok verimsiz. Nvidia bu farka rağmen güç tüketiminde iyi iş çıkardı bence. Nvidia verimsiz üretim tekniğinde yüksek performansı başka türlü veremezdi.

Ki RTX 4000 serisi de RX 7000 serisi gibi 5nm üretimini kullanacak. Ama Nvidia hangi üreticinin tekniğini kullanacak belli değil sanırım. Fakat ben Samsung kullanacaklarını düşünmüyorum. İki firma da TSMC'nin üretimini kullanacak muhtemelen.
Bir de Intel'in üretim teknolojisi için içine girerse oof 600W'ı mumla ararız. Ben 1000W görürüz diyorum.
Intel'in üretim teknolojisi kötü değil ki? Mesela Intel 7 (10nm ESF) tekniği TSMC'nin N7'sinden daha iyi. Ve Intel 4 (7nm), Intel 3, Intel 20A/18A gelecek. Bunlarda TSMC'nin üretimleri kadar iyi olacak bir sıkıntı olmaz ise.

Son düzenleme:
Hayır çift GPU olmayacak RTX 4000 (ada lovelace) serisi. Monolitik tek bir GPU kalıbı olacak. Çift GPU bulunduran grace hopper mimarisi olacak ki o da oyun için değil. Ama AMD Radeon RX 7000 serisinde navi 31 ve navi 32 kalıpları çift GPU olacak. Navi 33 ise tek GPU olacak.

Çünkü NVIDIA RTX 3000 serisinde Samsung'un 8nm üretimini kullandı ki bu AMD'nin kullandığı Tsmc'nin 7nm üretimine kıyasla çok verimsiz. NVIDIA bu farka rağmen güç tüketiminde iyi iş çıkardı bence. NVIDIA verimsiz üretim tekniğinde yüksek performansı başka türlü veremezdi.

Ki RTX 4000 serisi de RX 7000 serisi gibi 5nm üretimini kullanacak. Ama NVIDIA hangi üreticinin tekniğini kullanacak belli değil sanırım. Fakat ben Samsung kullanacaklarını düşünmüyorum. İki firma da Tsmc'nin üretimini kullanacak muhtemelen.

Intel'in üretim teknolojisi kötü değil ki? Mesela Intel 7 (10nm esf) tekniği Tsmc'nin n7'sinden daha iyi. Ve Intel 4 (7nm), Intel 3, Intel 20A/18A gelecek. Bunlarda Tsmc'nin üretimleri kadar iyi olacak bir sıkıntı olmaz ise.

Onlar gelene kadar gerçekten uzun sürer. 10nm döküme yeni başladılar. Galiba bir sonraki aşama Intel 7 üretimi galiba. 10nm ile farkları olacak galiba.

Ama bu çift GPU olayı tek GPU içerisinde olacak diye biliyorum. Hibrit mimari gibi bir şey galiba. Bir ara Technopat'ın haberlerinde görmüştüm. Bulursam göndereyim.

Onlar gelene kadar gerçekten uzun sürer. 10nm döküme yeni başladılar. Galiba bir sonraki aşama Intel 7 üretimi galiba. 10nm ile farkları olacak galiba.

10nm Intel 7 zaten. Eski ismi "10nm Enhanced SuperFin"di sonra adını "Intel 7" yaptılar. Aslında doğru yaptılar çünkü geliştirdikleri 10nm ESF tekniği TSMC'nin 7nm dediği üretim tekniği ile aynı transistör yoğunluğuna sahipti. Şuanda Intel 7'yi (10nm ESF) 12. nesil Alder Lake CPU'larında kullanıyorlar. 13. nesil'de de (Raptor Lake) kullanacaklar. 2023'te 14. nesilde (Meteor Lake) ise "Intel 4" dedikleri (eski adı 7nm) tekniği kullanacaklar. Bu da TSMC 7nm'den yoğun o yüzden değistirdiler. Sonra Intel 3 (7+), Intel 20A (5nm) ve Intel 18A (5+) gelecek.

Ama bu çift GPU olayı tek GPU içerisinde olacak diye biliyorum. Hibrit mimari gibi bir şey galiba. Bir ara Technopat'ın haberlerinde görmüştüm. Bulursam göndereyim.

Evet eski çift GPU ekran kartlarındaki gibi olmayacak.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı