RX 480 Sistem Oyunlarda Düşük GPU Kullanımı ve Düşük GPU Frekansı

ismeat

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Doktor
Merhaba arkadaşlar aşağıdaki sisteme sahibim;

Ryzen 5 2600X (Stock Fan)
MSI B350M Mortar Arctic
Kingston 2x8 GB 2133Mhz RAM
MSI Gaming X RX 480 8G
250+480GB SSD
Zalman Z3 Plus Kasa
Xigmatek Tauro 600W 80+ Bronze PSU
AOC G2460VQ6 Monitör

Oyunlar ve Windows 10 Pro 1803 orijinal ve güncel. Çalışan bütün programlar SSD'lere kurulu. Ekran kartı sürücüsü güncel.

Oyunlar genel anlamda en yüksek ayarlarda 1080p çözünürlükte denenmiştir. GTA V için MSAA ve Advanced Settings dışında tüm ayarlar açık. BF1 1080p Ultra ayarlarda.

Konuya gelirsek özellikle GTA V olmak üzere çoğu oyunda GPU kullanımım ortalama %80-90'larda geziyor. Bu nedenle FPS düşük bir şekilde oynamak zorunda kalıyorum. İşlemci kullanımı en fazla %50'lerde.

Şehir içinde GPU kullanımı nadiren %95'in üstüne çıkıyor ve FPS 40'lara kadar düştüğü için çok sıkıntı oluşturuyor.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg

Ara sıra anlamadığım şekilde %99-100 oluyor. Fakat o zaman da 1303MHz olan frekans düşüyor. (Battlefield 1'de genel olarak kullanım %99 fakat onda da bu şekilde frekanslar yer yer 900MHz'lere kadar düşüyor.)

a.jpg
b.jpg

GTA V'te çimlerde ve diğer oyunlarda bazı sahnelerde anlık olarak %99 kullanım ile maksimum frekansta çalışabiliyor.
x.jpg
z.jpg

Dosya Ekleri

• y.jpg
    y.jpg
    351,9 KB · Görüntüleme: 714
Son düzenleyen: Moderatör:
Son windows sürümünün bazı sorunları olduğunu bir yerde okudum. Ne derece doğrudur bilemem.
virtual super resolution ve dikey yenileme için bekle seçenekleri açık ise kapatarak denermisiniz?

Son windows sürümünün bazı sorunları olduğunu bir yerde okudum. Ne derece doğrudur bilemem.
virtual super resolution ve dikey yenileme için bekle seçenekleri açık ise kapatarak denermisiniz?
Onu ben de okudum ama eski Windows sürümleri 2. nesil Ryzenler ile tam uyumlu olur mu bilemediğim için denemedim. 1603 sürüm indirilip denenebilir. Virtual Super Resolution ve V-Sync kapalı zaten. Sadece Freesync açık.

Buna benzer bir sorun bende de var, geceleri oluyor en çok düşüş, 40'a kadar düşüyor. Ama gündüzleri hiçbir sorun olmuyor GPU hep %100, geceleri sabit 60 FPS de çalışan oyun birden 40 civarına düşüyor. Diğer hiçbir oyunda böyle bir sorun yok.
Gündüz işte olduğum için deneyemedim ama sizinki daha garipmiş. Isınıyor desek gece daha soğuk :D

GTA 5 konsol portu bir oyun olduğunu unutmamak gerekir.
Her ne kadar isim olarak büyük görünse de Rockstar konsoldan PC oyun aktarırken çok sorunlar yaşadı.
GTA III, GTA IV bunlara örnektir. GTA V bazı sorunları halen devam ediyor.
GTA V'in PC Versiyonu Nerede?
Forumda en çok PUBG, GTA 5, LOL ve CS:GO gibi oyunlar ile ilgili sorunları olan konular açılıyor.

Anakart'ın sayfasından güncellemelerini kontrol edin.
SSD firmware güncellemesini kontrol edin.
SSD için yapılacak tüm ayarlar
Temel Sistem Bakım ve Performans Optimizasyonu Yönergesi

Ayriyeten AMD menüsünden ve Windows güç seçeneklerini ''En yüksek performans'' çekin.
AMD Ryzen RAM Frekansı Yükseltme Rehberi - Technopat

GTA 5 konsol portu bir oyun olduğunu unutmamak gerekir.
Her ne kadar isim olarak büyük görünse de Rockstar konsoldan PC oyun aktarırken çok sorunlar yaşadı.
GTA III, GTA IV bunlara örnektir. GTA V bazı sorunları halen devam ediyor.
GTA V'in PC Versiyonu Nerede?
Forumda en çok PUBG, GTA 5, LOL ve CS:GO gibi oyunlar ile ilgili sorunları olan konular açılıyor.

Anakart'ın sayfasından güncellemelerini kontrol edin.
SSD firmware güncellemesini kontrol edin.
SSD için yapılacak tüm ayarlar
Temel Sistem Bakım ve Performans Optimizasyonu Yönergesi

Ayriyeten AMD menüsünden ve Windows güç seçeneklerini ''En yüksek performans'' çekin.
AMD Ryzen RAM Frekansı Yükseltme Rehberi - Technopat

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Dediğim gibi sadece GTA V'e has bir sorun değil. BF1'de de var ama biraz daha farklı. GPU kullanımı 98-99-100 civarında dolansa da frekans değişken oluyor BF1'de. Eskiden böyle değildi. GPU kullanımı darboğaz olmadığı sürece 98'in altına düşmez, frekans da 1303Mhz de sabit olurdu. Mesela aynı sorun PUBG'de de var fakat dediğiniz gibi optimizasyonu sıkıntılı bir oyun olduğu için dile getirmiyorum. Önceki işlemcim i5 6600'dü onda darboğaz olmadığı sürece bu kadar düşük fps görmüyordum GTA V'de.
11.jpg
22.jpg
33.jpg
44.jpg

Anakartın tüm yazılımları güncel. Ayrıca AMD'nin sitesinden Chipset Driver'da indirdim. SSD'lerin firmwareleri de güncel. Zaten 1 hafta önce format atmıştım bugün yine atacağım eski sürüm yüklemek için. Yine de attığınız linklere göz gezdireceğim eksik yaptığım bir şey var mıdır diye.

RAM'lerim kendiliğinden 2133Mhz olduğu için malesef 2400ün üzerine OC'layamıyorum. 2133 ile 2400 arasında da aşırı fark olmadığı için olduğu gibi bıraktım.

Oyunda gündüz diyorum.
Özür dilerim ben yanlış anlamışım.
GTA V için gündüz drop sorununu DX sürümünü 10.1'e çekerek çözdüm fakat geceleri şehirde ışıklar yanınca 90 olan FPS 45'e kadar düşüyor özellikle uçarken. Shader Quality ve Post FX'i düşürdüm ama bir şey değişmedi.

2405.2018
Afterburner'ı kaldırıp driverı 18.5.1'e temiz kurulum olarak güncelledim. Tek başıma oynarken sorun yok fakat arkadaşlarımla girdiğimde yine ara ara 45'e düşüyor fps. Discord'dan mıdır nedir anlamış değilim.
@FalconPolat Hocam gece fps düşme sorununa bir çözüm bulabildiniz mi? Anlamadığım şekilde gündüz fps düzeldi fakat geceleri haritanın en üst ucunda bile olsam şehir tarafına doğru bakarnen 80-90 olan FPS bir anda 40-50'ye kadar düşüyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı