RX 570 Undervolt Yapma

**EIC-CIE**

Hectopat
Merhaba. Sitede yeniyim, bir süredir üye olmadan burayı takip ediyordum şimdi ise bu benim ilk mesajım ve ilk konum. Umarım doğru yerdedir.

Bilgisayar işlerinden pek anlamam. Şu an elimde Gigabyte RX570 GAMING 4 GB AMD Radeon ekran kartı var. Bu kart ile Star Wars Battlefront 2 oynarken sıcaklık minimum 70, maksimum 74 derecelere çıkıyor. Bu sıcaklığa AMD'nin yazılımından takip ediyorum, farklı bir program kullanmadan. Monitörüm eski ama oyunda 140FPS değeri aldığımı gösteriyor. Akıcı bir şekilde oynanıyor. Bende kart ısınmasın diye
V-Sync açıp denedim ama bir fark olmadı hatta 70'ten 74'e çıktı. Şimdi benzer konuları araştırdım ama pek anlayamadığım birkaç şey sormak istiyorum.

1) Bende Gigabyte RX570 ekran kartı var ama internette yazdığımda MSI RX570, Armor RX570, Nitro+, Sapphire gibi şeyler çıkıyor. Daha Gigabyte RX570 diye bir şey göremedim Bunlar benim kartımla aynımı yoksa özellik performans farkı var mı? Yani bendeki kart ne oluyor tam olarak.

2) Sistem boştayken GPU 40-50 arası sıcaklıklarda değişiyor. Oyundayken de yukarıda dediğim gibi 70-74 arası değişiyor. Denemek için kasanın yan kapağı açtım. Ama sıcaklık hiç değişmedi. Yani fan ve havalandırma konusunda sıkıntı yok diye düşünüyorum (?). Boştayken ve oyundayken bu sıcaklıklar normal midir herhangi bir zararı var mıdır?

3) Ekran kartının sıcaklığını düşürmek ve ömrünü uzatmak için undervolt yapılıyormuş galiba. Bende sıcaklığı oyundayken 60 derecelere düşürmek istiyorum. Bu mümkün müdür? Yani undervolt işlemi ile?

4) Eğer oluyorsa nasıl yapabilirim, zararı var mı etkisi olur mu? AMD'nin kendi programı ile ek program kullanmadan yapabilir miyim? Yardımcı olabilir misiniz?

Teşekkürler. Şimdi diğer ayarlar sabit (fan hızı, saat hızı karıştırmadan) denemeye başlayayım. Peki benim değiştirmem gereken değerler neler. Yani orada 7 8 tane kısım var. Durum 1, durum 2 gibi. Mesela hangileri değiştirmem gerek. Başlangıç için ortalama kaç girebilirim?

Şuanda resimdeki gibi değerler var.

Dosya Ekleri

• AMD Sıfır Hali.jpg
    77,8 KB · Görüntüleme: 59
Voltaj mV kısmındaki son dört değeri 1050 yapıp deneyebilirsiniz. Ayrıca Radeon ayarlarının sıfırlanmaması için görsele eklediğim Windows ayarlarından hızlı başlatmayı aç (önerilen) kısmındaki tik işaretini kaldırıp kapatın.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı 3.PNG
    20,3 KB · Görüntüleme: 79
Ayarlarda son dördünü 1050 yapıp değişiklikleri kaydet dedim ve oyunu başlattım ama tekrar otomatiğe döndü ve benim yaptıklarım kayboldu. Dediğiniz hızlı başlat kısmını bulamadım sorun oradan mı kaynaklı.

Dediğim ayarı kapatıp deneyin. Daha rahat bulmanız açısından ayarın görselini eklemiştim aslında.
Yaptığınız ayar ile oyunu açıp sorunsuz bir şekilde oynayıp, oyunu kapattıktan sonra mı ayarlar sıfırlandı?

Yani resimdeki o kısma girince öyle bir seçenek çıkmadıda.

Voltajı ayarladım ve kaydettim. Oyunu açınca otomatiğe yani ilk haline döndü ve benim ayarlar sıfırlandı.

Dosya Ekleri

• Untitled.jpg
    57,9 KB · Görüntüleme: 55
Yani resimdeki o kısma girince öyle bir seçenek çıkmadıda.

Voltajı ayarladım ve kaydettim. Oyunu açınca otomatiğe yani ilk haline döndü ve benim ayarlar sıfırlandı.
Choose what the power buttons do kısmına tıklarsanız bahsettiğim ayar orada. Oyunu açınca siyah ekran veya sistem yeniden başladığı için mi ayarlar sıfırlandı ?

Tamam o kısmı buldum işaretledim. Sonra tekrar AMD voltaj ayarlarından son dört ayarı 1050V yapıp kaydettim ve oyuna girdim. Oyun normaldi kasmıyordu ve GPU sıcaklık 73 dereceden 68 dereceye düştü yani maksimum 68 gördüm 5 dakika test ederek. şimdi 50V daha düşürüp tekrar denemek istiyorum?

1050 ayarında hata almaman güzel. Ama sıcaklık düşüşü az olmuş onu anlayamadım pek. Direkt 50V yerine kademe kademe düşür. Mesela 1030 yap dene bakalım. Hata almazsan daha da düşürürsün. Bence FurMark testini de indir dene. %100 yük altında hata verecek mi ona bakarsın.

Bu konuda, en alttaki resimdeki şekilde verdiği değerleri ayarlayıp kaydetmeye çalıştım o sırada oyun aşağıda açıktı kaydettiğim anda ekran dondu. Bir süre bekledim ve düzeldi. Değerler tekrar 1050V'ye geri çıkmış. Şimdi 1000V yapıp tekrar deniyorum.

Arka planda oyun açıkken ayar yapma. Ayar yaptıktan sonra oyuna girip test edersin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…