RX 570 Undervolt Yapma

**EIC-CIE**

Hectopat
Merhaba. Sitede yeniyim, bir süredir üye olmadan burayı takip ediyordum şimdi ise bu benim ilk mesajım ve ilk konum. Umarım doğru yerdedir. :)

Bilgisayar işlerinden pek anlamam. Şu an elimde Gigabyte RX570 GAMING 4 GB AMD Radeon ekran kartı var. Bu kart ile Star Wars Battlefront 2 oynarken sıcaklık minimum 70, maksimum 74 derecelere çıkıyor. Bu sıcaklığa AMD'nin yazılımından takip ediyorum, farklı bir program kullanmadan. Monitörüm eski ama oyunda 140FPS değeri aldığımı gösteriyor. Akıcı bir şekilde oynanıyor. Bende kart ısınmasın diye
V-Sync açıp denedim ama bir fark olmadı hatta 70'ten 74'e çıktı. Şimdi benzer konuları araştırdım ama pek anlayamadığım birkaç şey sormak istiyorum.

1) Bende Gigabyte RX570 ekran kartı var ama internette yazdığımda MSI RX570, Armor RX570, Nitro+, Sapphire gibi şeyler çıkıyor. Daha Gigabyte RX570 diye bir şey göremedim Bunlar benim kartımla aynımı yoksa özellik performans farkı var mı? Yani bendeki kart ne oluyor tam olarak.

2) Sistem boştayken GPU 40-50 arası sıcaklıklarda değişiyor. Oyundayken de yukarıda dediğim gibi 70-74 arası değişiyor. Denemek için kasanın yan kapağı açtım. Ama sıcaklık hiç değişmedi. Yani fan ve havalandırma konusunda sıkıntı yok diye düşünüyorum (?). Boştayken ve oyundayken bu sıcaklıklar normal midir herhangi bir zararı var mıdır?

3) Ekran kartının sıcaklığını düşürmek ve ömrünü uzatmak için undervolt yapılıyormuş galiba. Bende sıcaklığı oyundayken 60 derecelere düşürmek istiyorum. Bu mümkün müdür? Yani undervolt işlemi ile?

4) Eğer oluyorsa nasıl yapabilirim, zararı var mı etkisi olur mu? AMD'nin kendi programı ile ek program kullanmadan yapabilir miyim? Yardımcı olabilir misiniz?

60 dereceye düşürüp ne yapacaksın? Yük altında 70 74 gayet iyi sıcaklıklar. Kart bozacak, yıpratacak cinsten değil yani. Yan kapağı da kapalı tutmanızı tavsiye ederim, daha az tozlanma olacaktır.

Merhaba. Sitede yeniyim, bir süredir üye olmadan burayı takip ediyordum şimdi ise bu benim ilk mesajım ve ilk konum. Umarım doğru yerdedir. :)

Bilgisayar işlerinden pek anlamam. Şu an elimde Gigabyte RX570 GAMING 4 GB AMD Radeon ekran kartı var. Bu kart ile Star Wars Battlefront 2 oynarken sıcaklık minimum 70, maksimum 74 derecelere çıkıyor. Bu sıcaklığa AMD'nin yazılımından takip ediyorum, farklı bir program kullanmadan. Monitörüm eski ama oyunda 140FPS değeri aldığımı gösteriyor. Akıcı bir şekilde oynanıyor. Bende kart ısınmasın diye
V-Sync açıp denedim ama bir fark olmadı hatta 70'ten 74'e çıktı. Şimdi benzer konuları araştırdım ama pek anlayamadığım birkaç şey sormak istiyorum.

1) Bende Gigabyte RX570 ekran kartı var ama internette yazdığımda MSI RX570, Armor RX570, Nitro+, Sapphire gibi şeyler çıkıyor. Daha Gigabyte RX570 diye bir şey göremedim Bunlar benim kartımla aynımı yoksa özellik performans farkı var mı? Yani bendeki kart ne oluyor tam olarak.

2) Sistem boştayken GPU 40-50 arası sıcaklıklarda değişiyor. Oyundayken de yukarıda dediğim gibi 70-74 arası değişiyor. Denemek için kasanın yan kapağı açtım. Ama sıcaklık hiç değişmedi. Yani fan ve havalandırma konusunda sıkıntı yok diye düşünüyorum (?). Boştayken ve oyundayken bu sıcaklıklar normal midir herhangi bir zararı var mıdır?

3) Ekran kartının sıcaklığını düşürmek ve ömrünü uzatmak için undervolt yapılıyormuş galiba. Bende sıcaklığı oyundayken 60 derecelere düşürmek istiyorum. Bu mümkün müdür? Yani undervolt işlemi ile?

4) Eğer oluyorsa nasıl yapabilirim, zararı var mı etkisi olur mu? AMD'nin kendi programı ile ek program kullanmadan yapabilir miyim? Yardımcı olabilir misiniz?
70 dereceler çok normal değerler. Takmayın çok.

Aynı ekran kartını kullanıyorum dereceler tamamiyle aynı ki yaklaşık alalı 1 sene oldu.
Undervolt yaparsan elbette gücü azaltacağın için birkaç FPS fark edecektir aynı zamanda fazla Undervolt yapman durumunda görüntü ile ilgili sorunlar yaşayabilirsin tavsiyem Wattman hatası yaşayana kadar Undervolt yapma ki ben Wattman sorunumu 20.4.2 sürümü ve birkaç ayar ile çözmüştüm.

Undervolt için araştırırken çoğu yerde 80 70 derecelerden 60 derecelere düşmüş diye gördüm. Bende o şekilde kullanmak istedimde. Yani hem fanlar az çalışsın hem az elektrik ve sıcaklık düşmesi için.

Bahsettiğiniz 70-74 dereceler oldukça normal. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki ekran kartının ve diğer sistem parçalarının sıcaklık değerlerini kullanılan kasa modeli, kasanın hava akışı, kasanın konumu ve ortam sıcaklığı da etkiler. Sorularınıza gelecek olursak bildiğim kadarıyla yanıtlamaya çalışacağım.

1) Evet birçok farklı RX 570 modelleri var. Bunlarda ki temel fark kartlar üzerinde biraz OC ve özellikle soğutma farkları bulunuyor. Aralarında olsa olsa 1-2 FPS fark vardır performans olarak. Sonuçta aynı RX 570 ekran kartları.

2) Kullandığınız kasa modeli nedir? Evet doğru düşünmüşsünüz. Kasanın önü mesh panel ve hava akışı iyi ise yan tarafı açmak bir şeyi değiştirmeyeceği gibi hava akışını da bozacaktır. Belirttiğiniz sıcaklık değerleri bir problem teşkil etmiyor. Ama birkaç oyuna bakmak yerine FurMark gibi ekran kartını %100 kullanan test programlarını deneyebilir, böylece %100 kullanımda kartınız kaç derecede çalıştığını öğrenebilirsiniz ve ona göre hareket edersiniz.

3) Evet undervolt işlemi ekran kartının sıcaklığını düşürür. Genelde RX serisi kullanıcılar sıcaklığı düşürmek için undervolt işlemini uygular. Undervolt işlemi kartın voltaj değerlerini düşürerek performansa etki etmeden voltajı düşürmeye bağlı olarak kartın da sıcaklık değerlerini düşürmektir.

4) Forum içerisinde birçok undervolt konusu ve rehberleri var. En azından o tarz konulara bakıp fikir sahibi olabilirsiniz. Sonuçta biz size tam olarak şu şu ayarları yapın diyemeyiz. Misal aynı kart aynı model dahi kullansak aynı undervolt ayarlarını kullanamayabiliriz. Ben stabil bir ayar alırken siz aynı ayarlarda stabil bir değer alamazsınız. Bunun nedeni de kartlarda ki silikon kalitesinin farkından kaynaklanıyor. Aynı kart aynı model olsa dahi silikon farkı vardır. Undervolt mantığı deneme yanılma yöntemi ile stabil bir ayar bulmaktır aslında. AMD Radeon programı dışında MSI Afterburner programı kullanarak da undervolt işlemi yapılabilir. Bahsettiğim undervolt konularına ve rehberlerine bir göz atın, denemeye çalışın. Anlamadığınız bir yer olursa sorarsınız ben konuyu takipteyim.

Cevaplar için herkese teşekkürler.

Carbide Corsair Spec Delta kasa kullanıyorum. Oyundayken GPU bazen 70% - 100% kullanımda oluyor. Kasanın yanını sadece denemek için açmıştım ama sıcaklık fark etmediği için kapalı tutuyorum. Odanın sıcaklığı 30 derece civarı.

Undervolt konularına baktım -100 -85 düşür gibi şeyler söylenmiş. Bu voltaj mı oluyor. Yani 100V azaltmış gibi? Birde direkt AMD ayarlara girip voltaj azaltsam ama saat ayarı veya fan ayarı ellemek istemiyorum öyle sorun olur mu, saat ayarı sabitken voltaj azaltsam mesela? Ya da azaltınca bilgisayar kilitlenebilir mi? :D.

Undervolt için araştırırken çoğu yerde 80 70 derecelerden 60 derecelere düşmüş diye gördüm. Bende o şekilde kullanmak istedimde. Yani hem fanlar az çalışsın hem az elektrik ve sıcaklık düşmesi için.
Öncelikle yapılan undervolt ayarına göre sıcaklık değerleri de düşer. Yani net olarak şu kadar derece düşer gibi biy söylemde bulunulamaz.
Cevaplar için herkese teşekkürler.

Carbide Corsair Spec Delta kasa kullanıyorum. Oyundayken GPU bazen 70% - 100% kullanımda oluyor. Kasanın yanını sadece denemek için açmıştım ama sıcaklık fark etmediği için kapalı tutuyorum. Odanın sıcaklığı 30 derece civarı.

Undervolt konularına baktım -100 -85 düşür gibi şeyler söylenmiş. Bu voltaj mı oluyor. Yani 100V azaltmış gibi? Birde direkt AMD ayarlara girip voltaj azaltsam ama saat ayarı veya fan ayarı ellemek istemiyorum öyle sorun olur mu, saat ayarı sabitken voltaj azaltsam mesela? Ya da azaltınca bilgisayar kilitlenebilir mi? :D.
Evet -100, -85 gibi değerler genelde voltajın düşürülen değerleri olabilir. Evet AMD Radeon programının ayarlarından sadece voltajı da azaltabilirsiniz. Zaten uyumsuz bir değer yaptığınız vakit birden veya herhangi bir oyunda siyah ekran alırsınız ya da bilgisayar kitlenir, yeniden başlattığınız taktirde Radeon ayarları sıfırlanmış olarak açılır. Anlarsınız ki yaptığınız değerler stabil değil, o ayara biraz daha ekleme yaparak denersiniz. Yani deneme yanılma yöntemi ile kendi kartınız için çalışan stabil bir undervolt ayarı bulabilirsiniz.

Bende RX 470 var ben güç limitini kısarak kullanıyorum kartı. Normal de hiç ellemessem kart yük altında 80 82 leri görüyor o yüzden güç limitini -20 lere falan alıyorum sıcaklık biraz düşüyor ama tabi ki performans da düşüyor. Ayrıca fan ayarlarını da sıcaklığa göre elle ayarladım onunda etkisi var.

c

İyi de o sıcaklıklar normal, hele bir de bu mevsimde gayet normal.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı