RX 570 Undervolt Yapma

**EIC-CIE**

Hectopat
Merhaba. Sitede yeniyim, bir süredir üye olmadan burayı takip ediyordum şimdi ise bu benim ilk mesajım ve ilk konum. Umarım doğru yerdedir. :)

Bilgisayar işlerinden pek anlamam. Şu an elimde Gigabyte RX570 GAMING 4 GB AMD Radeon ekran kartı var. Bu kart ile Star Wars Battlefront 2 oynarken sıcaklık minimum 70, maksimum 74 derecelere çıkıyor. Bu sıcaklığa AMD'nin yazılımından takip ediyorum, farklı bir program kullanmadan. Monitörüm eski ama oyunda 140FPS değeri aldığımı gösteriyor. Akıcı bir şekilde oynanıyor. Bende kart ısınmasın diye
V-Sync açıp denedim ama bir fark olmadı hatta 70'ten 74'e çıktı. Şimdi benzer konuları araştırdım ama pek anlayamadığım birkaç şey sormak istiyorum.

1) Bende Gigabyte RX570 ekran kartı var ama internette yazdığımda MSI RX570, Armor RX570, Nitro+, Sapphire gibi şeyler çıkıyor. Daha Gigabyte RX570 diye bir şey göremedim Bunlar benim kartımla aynımı yoksa özellik performans farkı var mı? Yani bendeki kart ne oluyor tam olarak.

2) Sistem boştayken GPU 40-50 arası sıcaklıklarda değişiyor. Oyundayken de yukarıda dediğim gibi 70-74 arası değişiyor. Denemek için kasanın yan kapağı açtım. Ama sıcaklık hiç değişmedi. Yani fan ve havalandırma konusunda sıkıntı yok diye düşünüyorum (?). Boştayken ve oyundayken bu sıcaklıklar normal midir herhangi bir zararı var mıdır?

3) Ekran kartının sıcaklığını düşürmek ve ömrünü uzatmak için undervolt yapılıyormuş galiba. Bende sıcaklığı oyundayken 60 derecelere düşürmek istiyorum. Bu mümkün müdür? Yani undervolt işlemi ile?

4) Eğer oluyorsa nasıl yapabilirim, zararı var mı etkisi olur mu? AMD'nin kendi programı ile ek program kullanmadan yapabilir miyim? Yardımcı olabilir misiniz?

Şu anda resimdeki şekilde ayarladım. Fakat oyundayken 71 72 derecelerde devam ediyor yani sıcaklıkta değişim olmadı. Ayarları kaydettim ama bilgisayarı yeniden mi başlatmam gerek veya birşeyi eksik yapmış olabilir miyim?

Dosya Ekleri

• AMD iki.jpg
    AMD iki.jpg
    73,9 KB · Görüntüleme: 55
Şu anda resimdeki şekilde ayarladım. Fakat oyundayken 71 72 derecelerde devam ediyor yani sıcaklıkta değişim olmadı. Ayarları kaydettim ama bilgisayarı yeniden mi başlatmam gerek veya birşeyi eksik yapmış olabilir miyim?
Bu ayarlarda hata almıyorsan ya da kartın orijinal haline göre FPS düşüşü yoksa cidden iyi. Sıcaklık konusu bence fan ayarıyla alakalı olabilir. Kartın otomatik fan ayarı çok düşük düzeyde çalışıyor. Benim kart 85-88 dereceye ulaştığı halde %40-%50 gibi komik bir hızda çalışıyordu. Fan ayarı yapmayı deneyebilirsin. Ama yine de dediğim gibi 71-72 derece riskli sayılabilecek bir sıcaklık değeri değil. İstersen sana tavsiyem FurMark programını indirip, kartın otomatik ayarları ile şu an yaptığın ayarları karşılaştırmalı olarak test yap. Test sırasında kartın harcadığı güç değerini de bakarsın.

Hata gelmedi ve FPS düşüşüde yok. Sıcaklık bazen 65 bazen 72 oluyor oyun esnasında. Tam anlayamadım. Bu şekilde sıkıntı yaratabilirmi bir düşüp bir artarsa. Fanlarıda otomatik ayarlarda kullanıyorum. Bu şekilde bir kaç saat deneyip değişiklik olursa fanlarıda ayarlayabilirim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı