RX 5700 XT boşta yüksek VRAM frekansı ve 144 Hz monitör ile görüntü yok

Makaleler
17
Daha fazla  
Merhaba. RX 5700 XT'yi birkaç gündür kullanıyorum ve boştayken VRAM frekansının sürekli en sona dayandığını fark ettim. Yabancı birkaç forumda gezdiğim kadarıyla CRU'dan belli bir değerin üzerinde vertical blanking bırakılması gerektiğini gördüm. İşe yaradı, artık 200MHz ancak 144Hz yerine 139Hz'de kullanabiliyorum. Herhangi bir bandwith sınırına takılmamış olmam gerek ancak pixel clock 335MHz üzerine çıktığında maalesef görüntü gelmiyor. Bunu nasıl çözebilirim? Kablodan kaynaklı olabilir mi? CRU'dan Max pixel clock değerini arttırmam problemi çözer mi?

Adrenalin'deki bilgiler:

Son düzenleyen: Moderatör:
@dinkulturuogretmeni Şöyle diyelim, standart LCD zamanlamalarında çıkabileceği maksimum hertz 139. Lenovo burada bir çakallık yapmış. Kullandıkları zamanlamalar, özellikle dikey boşluk kısmı olması gerekenin 3'te birinden daha az. Bundan dolayı VRAM frekansı sürekli son hızda kalıyor.

Anladım. Umarım bilmediğimiz bir yol buluruz sizin için

Şöyle bir şey fark ettim bu arada. Edge'de donanım hızlandırmayı kapatınca VRAM'ler genelde 900-1000 MHz arasında çalışıyor. Eğer donanım hızlandırma kapatırsak tarayıcı açıkken sabit 200. @Tolga Samet

Son düzenleme:
Selamlar,
Konuyu baştan beri takip ediyorum yazılanların hepsini denedim ancak sorunuma çözüm olmadı. Anakart hala boşta 1748MHz ile çalışıyor. CRU ile 144Hz'den 100Hz'e kadar düşürerek denedim hiçbirinde sonuç değişmedi. Sadece 60Hz'e aldığımda boşta 200MHz ile çalışıyor.

Bununla birlikte asıl sorunum şu, bugün Atomic Heart oynamak istedim oyunun ilk açılış ekranında fanlar 100% ile çalışmaya başlıyor, GPU sıcaklığı 100-110c yi görüyor ve bu durum sürekli devam ediyor, bu yüzden oyunu oynamaktan vazgeçtim.
Bu durumun aynısını daha önce RDR2'de de yaşamıştım kart yine çok ısınıyor, fanlar deli gibi çalışıyordu, yabancı bir forumda bunun çözümünü bulup sorunu çözmüştüm ancak PC'ye format atıp Windows 11'e geçtiğim için o ayarlar gitti ve nasıl yaptığımı da tam olarak hatırlayamıyorum.
Önerilerinize açığım.

5700XT
Viewsonic VX2458-c-mhd

@Taake CRU'dan ayar yaparken üst pencereden Automatic PC'yi seçmen gerek. Sonrasında ayarları kendi belirleyecek. CRU ayarlarını atar mısın? Ayriyeten tek monitör kullanıyorsun, değil mi?

Diğer soruna gelirsek, tam yüke mi giriyor? Undervolt deneyebilirsin istersen.

@Tolga Samet İki monitör kullanıyorum. Tüm ayarları geri aldım. Durum bu şekilde.
Samsung 60Hz ikinci monitör.

Dosya Ekleri

• sam.png
    90,9 KB · Görüntüleme: 38
  • ww.png
    113,3 KB · Görüntüleme: 39
  • ww2.png
    134,6 KB · Görüntüleme: 42
@Taake İki monitör kullanıyorsan normal. Onun çözümü yok maalesef. Tek monitör için ayarlamak istersen son attığın ekran görüntüsündeki Manual kısmını Automatic PC'ye al ve kaydet. Restart sonrası eğer görüntü verirse bellek hızı 200MHz'e düşecektir.

@Taake Sıcaklıkla ilgili, kart hangi model? Bazı kartlarda VRAM'lerde termal ped eksikliği vardı çıkıştan. 100-110 dereceleri ben de görüyordum, konuda attığım FurMark testlerinde görebilirsiniz. Eğer tecrübeniz varsa ekran kartının termal macununu yenilemek ciddi oranda soğuma sağlıyor (kaliteli bir macun ile). Kartta undervolt ciddi işe yarıyor, @Tolga Samet'in dediği gibi.

@Tolga Samet Automatic PC yaptım Pixel Clock 325'den 346'a çıktı görüntü geldi ama kart yine 1748 MHz çalışıyor. Dediğiniz gibi çift monitör olduğu için herhalde bu şekilde kullanmaya devam o zaman. Teşekkürler.

@dinkulturuogretmeni Asus Rog Strix 5700XT

@Tolga Samet Hocam size konudan alakasız bir sorum var. Arkadaşın en yüksek çözünürlükte 60, düşük çözünürlükte 75 Hz veren monitörüne 1920x1080 ayarda 75 Hz verdirdik CRU ile. CRU ayarından sonra arkadaş ekranda genel bir kararma olduğunu hissediyor. CRU ayarlarını sildik şu an tekrar 60 Hz'de monitör fakat aynı sorun mevcut. Sizce CRU böyle bir etki bırakır mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…