RX 5700 XT sistem reset atıyor

Morte7

Centipat
2 ay kadar önce topladığım bilgisayar başta oyunlarda olmak üzere sürekli reset atıyordu. İlk başta ekran kartından şüphelendim ama arada oyun dışında da reset attığı için emin olmak istedim ve iki ayrı anakart ve 3 ayrı güç kaynağında (ikisi 750W biri 850W) denemeler yaptım ve problemin devam ettiğini gördüm. Bunun üzerine doğal olarak ekran kartını yetkili servise (Arena Bilgisayar) gönderdim ancak yetkili servis arızaya rastlanmamıştır diyerek ürünü geri göndermiş. Bu süreç boyunca yeni bilgisayarımda yaklaşık 1 aydır eski ekran kartım olan GTX 970 kullandım ve hiçbir problem yaşamadım. Sorunun ekran kartından olduğu açık seçik ortada. Bunu nasıl ispatlayabilirim, nasıl bir yol izlemek gerekiyor. Tüketici mahkemesi midir tek çıkar yol. Benzer sorun yaşayan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.

Ekran kartı: Sapphire Pulse RX5700 XT.
CPU: Intel Core i7 9700K.
RAM: Corsair 8GB x 2 Memtest86 kullanarak RAM'leri test ettim orada da problem gözükmüyor.
Anakart ASUS Z390 TUF Gaming Plus.

Hocam siz deneyebileceğiniz birçok yola başvurmuşsunuz. Ayrıca garanti sorun yok demiş. Bilgili arkadaşlar gelip yorumda bulunacaktır zaten. Benim düşünceme göre yazılımsal olarak sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. 20.4.2 ve 20.2.2 sürümünü deneyim derim ekran kartında. Yine sorun yaşarsanız kartın Frekans Mhz değerini biraz düşürüp undervolt yapabilirsiniz belki çözüm olur.

Önerebileceğim iki şey var: 1- 20.2.2 temiz kurulum ile dön. 2- undervolt yapmayı dene.
Umarım ikisinden biri sorunu çözer. Stress testinde sıkıntı vermediyse problem bence yazılımsaldır.

Hep DDU ile driverları kaldırdım ama eski driverları denemedim açıkçası onları da deneyip burada paylaşırım. Bu arada minidump dosyasında hatalar aşağıdaki gibi çıktı.

1591985856558.png

1591985893864.png

Netten araştırdığımda ya driver hatası ya da hardware hatası şeklinde sonuçlar çıkıyor.

Ana kart : ASUS TUF B450M-PLUS GAMING
İşlemci : AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz
Ekran Kartı : ASUS TUF GAMING X3 Radeon RX 5700 XT OC 8GB GDDR6 256 Bit Ekran Kartı
Ram : GSKILL 16GB (2x8GB) Ripjaws V Siyah 3600MHz
Kasa : THERMALTAKE Versa J23 RGB 650W
Hdd : TOSHIBA OCZ 500GB RC500 NVMe M.2 SSD
Monitör : James Donkey 1 ms 144 hz 27"

Sistemim bu şekilde ve toplayalı daha 1 ay olmadı 3 gün önceye kadar herhangi bir sorun yaşamıyordum ama birden bire witcher 3, pubg gibi oyunlarda bilgisayar kendini reslemeye başladı. Power kablosunu değiştirdim, farklı prizleri denedim, başka ekranlarda denedim, ram leri 2133 e çekip denedim, ddu ile ekran kartı driverini tekrar kurdum 20.4.2 sürümüne, radeon yazılımından fan ayarlarını değiştirdim, yani anlayacağınız internette aynı sorunu yaşayanların önerdiği çoğu şeyi denedim ama sorunu hala çözemedim, yarın bi pc format atıp tekrar deneyeceğim ama bişey değişeceğini sanmıyorum. Çözüm önerisi olan arkadaşlar yazabilirse sevinirim. (bios güncel, stres testlerinde hiç reset falan atmadı sorun yaşamadım)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı