RX 580 ısı dereceleri ve fan düzeyi

peki hocam bir sorum olucak sana, senin bilgisayar boştayken ekran kartının fanı dönüyor mu ? yoksa belli bir hızda çalışıyor mu ?
Hayır hocam dönmüyor duruyor 60 da açılıyor. Dediğim gibi yeniler dönmez ama mesela silent modu kapatırsam döner ama gerek yok ekran kartı için 40-50 dereceler bir tehlike arz etmiyor en azından sessiz oluyorlar. Genelde arayüzlerde profil olur onu aktif edip düşük devirde dönmesini normalden 3-5 derece daha soğuk çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Öncelikle herkese iyi forumlar iyi geceler arkadaşlar. RX 580 ekran kartımı MSI Afterburner ile kontrollü kullanıyorum. MSI Afterburner'ı otomatiğe alınca, bilgisayar boştayken 40-45 derece arasında oluyor. Çünkü fan hızı boştayken 0 yani kapalı durumda. Benim merak ettiğim, 40-45 dereceyi boşta iken normal mi görüyor ki fanı kapatıyor? Sonuçta bu fan kardeşlerimiz soğutmak için buradalar ya 😄 Bakın burayı özellikle dikkatli okuyup anlamanızı istiyorum. MSI Afterburner'da, manuel olarak hızı en düşük 25 yapabiliyoruz. Buna göre bilgisayar boştayken fanların %25 ile çalışması halinde, boşta ısı değerleri 40-45 dereceden 30-35'lere düşüyor. Tekrardan söylemek istiyorum en düşük fan hızı ile 30-35 dereceye düşüyor yani ısı değerleri. Sorum şudur, fanların boştayken hiç çalışmaması ve 40-45 derece olması mı daha iyidir, yoksa (en düşük hızda ve sürekli çalışıp) ısı değerlerinin 30-35 olması mı? Lütfen şu soruyu halledelim ve ben bu sorudan kurtulayım artık 😅 Konuya ciddi anlamda hakim olan arkadaşları bekliyorum.

Eki Görüntüle 374671Eki Görüntüle 374672Eki Görüntüle 374674
Bazi ekran karti modellerinde yer alan teknoloji sayesinde belir bir sicaklik değerine gelinmedikce fanlar soğutmaya başlamıyor. Yani yük olmadan ben niye sogutayim diyor. 40 derece aslında ideal.

Gtx 900 serisinden sonra ki kartlarda 60 dereceden altında fanların çalışmaması mantığı başladı. Zaten 45 derece ekran kartı için normal bir derece. 30 derece ile 45 derece arasında ekran kartına zarar verecek bir durum yok. 80 derecenin üstüne kadar ekran kartı için bir sıkıntı olmaz. Sıcaklığı 30 dereceye düşürmek için fanlar ses yapacağına 45 derece olsun ses yapmasın. Endişelenecek bir durum yok. Bunlar normal sıcaklıklar.eğer rahatsız olduysanız fan ayarını elle ayarlayıp boşta 30 derece olmasını sağlayın.

Yeni nesil kartlarda Fanlar 60 dereceye kadar çalışmaz. Fanlar çalışmadığı için boşta sıcaklığı 40-45'lerde görmeniz gayet normal bir durum. Hem gürültü azaltmak için hemde biraz tasaruf sağlamak için ve NM değerleri düştükçe sıcaklık sorunu azaldığı için yapılmış bir işlem. Kafanıza takmanıza gerek yok. Yük altındaki sıcaklıklarda 80 dereceyi geçmediği sürece hiç bir sorun yok.

S.a kardeş bende rx580 saphire nito plus kullaniyorum su anda ekran kartim boşda fanlari dönmuyor ve sicaklik 26 c sende 40-45 bence biraz sicak. Rampage squadron kasam var 4 fan var iki onden ufleme bir usten dişari sicaklik aktariyor digeride arkadan dişariya sicak havayi ufluyor.

Dosya Ekleri

• IMG-20190305-WA0013.jpg
    IMG-20190305-WA0013.jpg
    164,3 KB · Görüntüleme: 95
Bende boştayken 25 derece oluyor fanlar durmuş haldeyken.
Yeni nesil kartlarda Fanlar 60 dereceye kadar çalışmaz. Fanlar çalışmadığı için boşta sıcaklığı 40-45'lerde görmeniz gayet normal bir durum. Hem gürültü azaltmak için hemde biraz tasaruf sağlamak için ve NM değerleri düştükçe sıcaklık sorunu azaldığı için yapılmış bir işlem. Kafanıza takmanıza gerek yok. Yük altındaki sıcaklıklarda 80 dereceyi geçmediği sürece hiç bir sorun yok.

Sadece 60 değil değiştirme var onu. 60 derece fanları çalıştırmamak için biraz yüksek. Ben 45 de tutuyorum.

Ege
S.a kardeş bende rx580 saphire nito plus kullaniyorum su anda ekran kartim boşda fanlari dönmuyor ve sicaklik 26 c sende 40-45 bence biraz sicak. Rampage squadron kasam var 4 fan var iki onden ufleme bir usten dişari sicaklik aktariyor digeride arkadan dişariya sicak havayi ufluyor.
Eğer kendi kasası küçükse ve havalandırması iyi değilse sıcaklığı normal. Bir de pasif soğutma bloğunun mimarileri farkli oldugu icin sicaklik farki oluşabilir.

60 derece boşta sorun teşkil edecek bir değer olsaydı sınırı 60'a koymazlardı. Boşuna takıntı yapmaya gerek yok.

Ayrıca değerler hava sirkülasyonuna ve oda sıcaklığına göre farklılık gösterir.

24-25° diyen arkadaşlar; Siz o değeri bilgisayarı ilk açtığınızda mı alıyorsunuz yoksa belirli bir kullanımdan sonra mı? Fanlar kapalıyken o civarda kalması bana pek gerçekçi gelmedi.

Benim 1070 Ti da ilk açılışta 27 derece. Ama sonradan 40-45'e kadar tirmaniyor.

374775

Son düzenleme:
60 derece boşta sorun teşkil edecek bir değer olsaydı sınırı 60'a koymazlardı. Boşuna takıntı yapmaya gerek yok.

Ayrıca değerler hava sirkülasyonuna ve oda sıcaklığına göre farklılık gösterir.

24-25° diyen arkadaşlar; Siz o değeri bilgisayarı ilk açtığınızda mı alıyorsunuz yoksa belirli bir kullanımdan sonra mı? Fanlar kapalıyken o civarda kalması bana pek gerçekçi gelmedi.

Benim 1070 Ti da ilk açılışta 27 derece. Ama sonradan 40-45'e kadar tirmaniyor.

Eki Görüntüle 374775
aynen hocam tamda söylediğin gibi, açılışta bilgisayar gayet soğuk olduğu için 25 27 derecelerde oluyor. Benimde aynı şekilde fakat herhangi bir oyuna girip çıktığım zaman 40 ın altına inmiyor fan kapalıyken. Öyleyse normal kabul edebilirim artık 😁

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı