RX 580 sistemde ekran kartı sıcaklığı 85 derece oluyor

yuelxi

Femtopat
Katılım
14 Temmuz 2023
Mesajlar
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selam herkese, yaşadığım bir sorunu çözüme kavuşturmak üzere sizlere soracağım. Öncelikle sistemimi paylaşayım;
İşlemci: Intel i5-6402P
Anakart: MSI H110M.
RAM: G.Skill 8x2 Aegis.
Ekran kartı: MSI RX580 Armor 8 GB.
SSD: Samsung 870EVO 500GB.
Kasa: Zalman Z3 Plus.
İşletim sistemi: Windows 10 Pro 64 Bit.
Bundan 2 hafta önce kadar film izlediğim bir siteden Bitcoin virüsü yemişim. PC açıldıktan sonra hiçbir program kullanmamama rağmen sadece masaüstündeyken ekran kartı tam yükte çalışıyordu ve sıcaklık 85 derecelerde geziyordu. İlk önce kartın yaşından dolayı termal macun yenilemesi yaptım, fayda etmedi. Biraz araştırdım ve böyle bir virüs olduğunu öğrendim. Malwarebytes ile tarama yapınca PC normale döndü. Fakat bu süre içerisinde hiç oyun oynamamıştım. O yüzden ekran kartının tam yükte ne tepki vereceğini bilmiyordum.
Şimdi aktif olarak RDR2 oynamaya başladım. Oyun Steam orijinal. Oyunu biraz oynadıktan sonra monitör siyah ekrana düşüyor kasa ise çalışmaya devam ediyor. Gözlemlerimden ekran kartının kapanma sıcaklığına eriştiğini öğrendim. Boşta 46 derece olan ekran kartı, oyunun başlangıç yükleme ekranında 56-65 derecelerde iken oyuna girdiğinde 85 dereceye fırlıyor birden. Ve kulaklık takılı olduğundan kasa sesini fark etmeyip o şekilde oynamaya başlayınca da monitör kapanıyordu.

Ekran Alıntıdsı.JPG

Sistemimi ara sıra gözlemlerim. Örnek vereyim; bundan 1 ay önce Witcher 3 bitirdim. Ek kartı saatlerce oynamama rağmen 68-72 derecelerde geziyordu. Şu ana kadar gördüğüm en fazla sıcaklık ise 82 dereceydi. Hiç bu sıcaklıkları tecrübe etmemiştim.

Bu konu hakkında çok rehber denedim. Radeon ayarlarından manuel fan ayarını yaptım, MSI Afterburner'dan kullanıcı ayarlı fan kontrölünü açtım. Bunlar pek fayda etmedi.
Undervolt yapmayı denedim, gerçi pek beceremedim çoğunlukla crash yedim. Undervolt biraz fayda sağladı, öncesinde oyunda 85 dereceden başlayan kart 82 dereceye düştü. FurMark GPU stress testine girer girmez kart 87 dereceden başlayıp ve 30 saniyenin sonunda monitör kapanıyordu. Şu an 74 derecelerden başlıyor ama çok çabuk artıp yine monitör kapanma sorununu oluşturuyor.

Detaylı kasa temizliği yaptım, 2 giriş 3 çıkış fanım var hepsi tertemiz.

Malwarebytes sistemde virüs bulamıyor şu an temiz gösteriyor.

Sorunuma bir çözüm bulamadım. Bu şekilde oyun oynamaktan korkuyorum. Atladığım bir yer vardır diye sizlere sormak sitedim. Teşekkürler şimdiden.
 
Ani sıcaklık atlamaları veya düşmeleri genelde termal macunun yanlış sürülmesinden dolayı yaşanıyor. Tabii kalitesi de önemli. Tekrar sürmeyi deneyebilirsiniz.
 
Virüs kaynaklı başlayan problem süresince tek değiştirdiğin şey macun. Virüs sistemden gittiğine göre, kalan tek sebep macun yenilenmesi. Yani macunu tekrar uygulayıp her şeyi nazikçe yeniden kurmak çözüm olmalı.

Ayrıca RX 580 çok kolay şekilde 80-85 derecelere çıkabiliyor, yazın kasayı açık kullanmak en iyi çözüm olmuştu benim için.
 
Arkadaşlar, tekrardan bir termal macun yenilemesi yaptım.

Ekran kartına bakacak şekilde kasanın yan kapağına 12cm fan monteledim. Sizce fan içeriye mi üflemeli? Yoksa dışarıya mı üflemeli? İkisini de denedim sıcaklıkta değişen fark olmadı. (Sabit 87derece).

Bu yaz sıcağında bu sorunu çözebilmemiz mümkün değil galiba. Çünkü sorunlu olan bir yer yok değil mi? Tek sorun havaların sıcak olması gibi.
 

Geri
Yukarı