2 gün önce yeni bilgisayar topladım. Ana parçalar şunlar;
Asus ROG Strix 450F Gaming
Ryzen 5 2600X
Corsair Vengeance LPX 3200
Sappire RX 590
Kasa, SSD ve PSU vardı ama yazayım.
Dark N 10 12cm x2 ön fan x2 üst fan x1 arka fan
Xlence 800W PSU
Samsung 120GB SSD
şimdi sorum şu; topladım ve topladıktan sonra driverları kurdum ama ne WOT, ne Metro Exudus gibi oyunları saatlerce oynayabildim. Bilgisayar ilk 20 dakika oyunda oynatıyor, sonra ısınıp monitör ve kalvye, mouse gidiyor. Sebebi nedir? Kapağı açtım, hava sirkülasyonudur diye ama nafile. Kapak açıkken de RX 590 çok fazla ısınıyor, bakır borusu el değmeyecek kadar sıcaklaşıyor. Eski Intel sistemimde böyle bir sorun yoktu. Kasa aynı kasa ne yapmam gerekir?
Sorunu çözdüm. Kasa fanları DC kontrolde düşük devirde dahi kapama ve reset sorunu yapmıyor. Hatta zorladım, fanları kapatıp oyun testi yaptım bir şey olmuyor. Sorun monitörde çıktı. HDMI çıkıştan VGA alıyordum, bu da bayağı sorun çıkarıyordu. Format atmadan aradaki dönüştürücüyü de çıkararak başka monitörle sistem kusursuz oldu.
Hacı ben de R5 2600 işlemcili
Sapphire RX 590 8 GB ekran kartlı yeni bir PC topladım. Alalı 2 gün oluyor war thunder yükledim yüksek ayarlarda 100-200 FPS arası oynuyorum sıkıntı şu ki aşırı hızlı ısınıyor ve oyunlarda crash veriyordu fanların hızını arttırdım sorun çözüldü ancak hemen ısınıyor 80 derecelere kadar geliyor 80 derecenin üstüne çıkıyorsa o zaman sıkıntı vardır. AMD'ye ait Radeon Software uygulamasından kaç derece de fanın çalışacağını ve hamgi RPM'de döneceğini ayarlayabiliyorsun. Sorun PSU kaynaklı da olabilir ya da kasanın içi dengesiz havalanmasından da olabilir bunları göz önüne almalısın.
Sorunu çözdüm. Kasa fanları DC kontrolde düşük devirde dahi kapama ve reset sorunu yapmıyor. Hatta zorladım, fanları kapatıp oyun testi yaptım bir şey olmuyor. Sorun monitörde çıktı. HDMI çıkıştan VGA alıyordum, bu da bayağı sorun çıkarıyordu. Format atmadan aradaki dönüştürücüyü de çıkararak başka monitörle sistem kusursuz oldu.