RX 590 sistem kapanıyor ve görüntü gidiyor

Yer
İzmir
Dostlar, ben bundan 1.5 yıl önce Vatan üzerinde KDV indirimi vardı ve bir PC topladım.
Sistem şu şekildeydi: R5 2600, Sapphire Nitro Plus RX 590, ASUS TUF B450 PLUS GAMING anakart, 2x8 Corsair Vengeance RAM, Rampage 650W PSU, Rampage Falcon-X kasa.
1 tane WD Blue 1 TB HDD ve 1 tane 160 GB Samsung HDD.

Bu PC'nin problemi şu: Herhangi rastgele bir zamanda bilgisayar tak diye kapanıyor, görüntü gidiyor, sonra bir süre sonra kendini kapatıyor. Isınma gibi bir problem söz konusu bile değil. Ben ve Vatan Bilgisayar dahil kaç kere kontrol ettik. Ben 1 Haziran'dan beri bu PC ile uğraşıyorum, 3 ay Vatan Bilgisayar uğraştı. CPU değişti, Ryzen 5 3600 aldım, RAM'larin hepsi değişti. Yok arkadaş, bir türlü çözemediler. Kaç kere format attım. Bilgisayarda Windows 10 dahil olmak üzere hiç bir korsan bir yazılım ve oyun yoktu. Her parça servise gitti, teker teker kontrol edildi. Parçalarda bir sorun yok. Fakat ben artık çıldırmak üzereyim. Bu sorun 4 aydır bitirdi beni. 4 aydır zamanında 6K verdiğim bilgisayarı kullanamıyorum. En son özel bir bilgisayar servisine götürdük. Bir daha dediler anakart ve ekran kartı arızalı olabilir. O 2 parçayı tekrar servise gönderdik. Özel servis gözümün önünde PSU değiştirip de denedi yine aynı sorun devam ediyor. Özel servisim arkadaşlarım bu arada. Anakart ve ekran kartı servisten bütün testler yapılmış olarak geri döndü. Her testin videosunu da çekmişler. Şimdi özel servisim tek bir sorun kaldığını onunda anakartın bilgisayar kasasına değip şase (kısa devre) yaptırdığını düşünüyor. Sizce bunu nasıl çözebiliriz? Sorun neden olabilir? Bilgisayarın parçalarını pazartesi günü özel servise tekrar götürüp uzay montaj yapacağız. Sizce sorun gerçekten anakartın bilgisayar kasasına değmesi olabilir mi?

@enes.wtp, @Sylveon, @Onur Altuğ Sever dostlarım yardımcı olabilir misiniz? Gerçekten psikolojim sırf bu bilgisayarla uğraşmaktan çok bozuldu.

Son düzenleyen: Moderatör:
2 Adet HDD var. Biri WD Blue 1 TB diğeri ise Samsung'un 160 GB bir HDD'si. İkisinin de sağlığı iyiydi. Bad sector taraması yaptığımda da bir sorun çıkmamıştı. Başka tavsiyeniz var mı hocam ya da bahsettiğiniz şeyi yanlış mı anladım acaba?

Hocam demek istediğim harddiskler bağlı değil iken test yapıldı mı? Kasa içerisinde bir fan arızalı ve kısa devre yapıyor da olabilir. Uzay montajı şeklinde sadece anakart ve ekran kartı bağlı olarakdan test yapılırsa birçok parçayı listeden elersiniz.

Hocam demek istediğim harddiskler bağlı değil iken test yapıldı mı? Kasa içerisinde bir fan arızalı ve kısa devre yapıyor da olabilir. Uzay montajı şeklinde sadece anakart ve ekran kartı bağlı olarakdan test yapılırsa birçok parçayı listeden elersiniz.

HDD yokken çalıştırıldı mı bilmiyorum bu olaylar başlamadan önce XIGMATEK SC120 RGB 120mm 3pin EN9719 Kasa fanı<br/><span style="color: #b94a48;">Anakartın RGB kontrolcüsü veya harici bir kontrolcü ile çalışmaktadır</span><span style="color: #b94a48; font-size: smaller; font-weight: 100;"> </span> - inventus bu fanlardan 4 tane alıp takmıştım ondan dolayı kaynaklanıyor olabilir mi?

Hocam gözünüzü seveyim High Power marka PSU ile denedik. PSU linki de vereyim High Power 600W 80+ GOLD Performance GD Aktif PFC Güç Kaynağı (HP1-J600GD-F12S) - Güç Kaynağı - Bilgisayar Bileşenleri | Teknobiyotik şu PSU işinden bir çıkabilir miyiz artık. Biliyorum dandik. Ama gidip yine dandik bir PSU ile denemedik ki bunu. RX 500 serisi aynı kart arkadaşımda da var o da kullanıyor. 1.5 yıl boyunca ben de sorunsuz kullandım.
Sanırım artık tek çarem sistemi uzay montaj şeklinde denemek. Şayet yine olmazsa Vatan Bilgisayara gideceğim 4. olacak bir daha yapamazlarsa Tüketici Hakem Heyetine başvurmak zorunda kalacağım.

Gayette başarılı bir PSU kullanmışsınız aslında. Teoride yine hata vermemesi gerek ama o zaman bazı parçalar tek tek test edilmeli.

Ama bir dip not düşeceğim: Forumda da arama yaparsanız RX 590 nezdinde siyah ekran hatası fazlasıyla mevcut. AMD'nin son RX 500 serisi kartı ve stabil çalışmıyor. Nice zaman için böyle.

Şu seviyede her şey suçlu durumunda hocam. Dediğim gibi test yapılması şart bence.

Gayette başarılı bir PSU kullanmışsınız aslında. Teoride yine hata vermemesi gerek ama o zaman bazı parçalar tek tek test edilmeli.

Ama bir dip not düşeceğim: Forumda da arama yaparsanız RX 590 nezdinde siyah ekran hatası fazlasıyla mevcut. AMD'nin son RX 500 serisi kartı ve stabil çalışmıyor. Nice zaman için böyle.

Hocam haklısınız AMD stabilitesi çok yüksek bir kart değil. Fakat 2 kez art arda servise gitmiş ve tonlarca test yapılmış. Bu aynı sorun servisde de gerçekleşmesi gerekmez miydi?
Şu seviyede her şey suçlu durumunda hocam. Dediğim gibi test yapılması şart bence.
O zaman pazartesi günü uzay montaj deniyorum. Bir sıkıntı olmaz ise ilk kasaya takıyorum. Sonradan aldığım fanları orijinal fanları ile değiştiriyorum. Baktım fanlar sıkıntılı servise gönderirim iade isterim. Zaten aldığıma pişmandım.

O modelin 600W olanı sıkıntılı. Benzer 590 ile yakın güç tüketen 5700XT'de hiçbir türlü stabil kalamıyor. PSU değişmeden de düzelmedi.

gfhgf.jpg

O modelin 600W olanı sıkıntılı. Benzer 590 ile yakın güç tüketen 5700XT'de hiçbir türlü stabil kalamıyor. PSU değişmeden de düzelmedi.

Eki Görüntüle 665221

Hocam başka bir PSU ile daha denetirim. Fakat benim aklımda ki şu arkadaşım benimle tamamen aynı sistemi ve PSU'yu kullanıyor. Onda olmuyor da neden bende oluyor?

Hocam başka bir PSU ile daha denetirim. Fakat benim aklımda ki şu arkadaşım benimle tamamen aynı sistemi ve PSU'yu kullanıyor. Onda olmuyor da neden bende oluyor?

Serviste kasa montajlı halde sorun çıkmıyorsa evinizin elektrik hattında ya topraklama ya da benzeri voltaj dalgalanması vardır. Başka bir sebebi olacağını sanmıyorum. Ya da kullandığınız priz veya güç kaynağını prize bağladığınız kablo sıkıntılıdır.

Serviste kasa montajlı halde sorun çıkmıyorsa evinizin elektrik hattında ya topraklama ya da benzeri voltaj dalgalanması vardır. Başka bir sebebi olacağını sanmıyorum. Ya da kullandığınız priz veya güç kaynağını prize bağladığınız kablo sıkıntılıdır.

Sorun çıkarıyor serviste. Fakat ne Vatan ne de başka bir servis sorunun kaynağını belirleyemiyor.

Eki Görüntüle 665221

Bakın bu da olası bir ihtimal. Kötü PSU'larda sıkca gözlemlenen bir durum. Ama başka bir PSU'nun denenip sonucun değişmemesi bu açıdan bu olasılığı eliyor gibi gözüküyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı