RX 7800 XT ve Ryzen 7 7800x3D sistemde FPS düşmesi sorunu nasıl giderilir?

xadeonn

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, yeni sistem dizdim, bütün parçaları yeni aldım ama sürekli FPS droplar yaşıyorum. Valorant CS PUBG her türlü oyunda anlık olarak donmalar yaşıyorum bunun sebebi nedir? Görseldeki değerler normal mi?

1747416845133.png

Sistem parçaları.
Ekran kartı: Sapphire RX 7800 XT Nitro+
İşlemci: Ryzen 7 7800x3D.
Anakart: MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi
RAM: Corsair Vengeance 32 GB (2x16) DDR5 6000 MHz CL36 RAM.
PSU: Corsair RM750e 750W 80+ Gold.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, yeni sistem dizdim, bütün parçaları yeni aldım ama sürekli FPS droplar yaşıyorum. Valorant CS PUBG her türlü oyunda anlık olarak donmalar yaşıyorum bunun sebebi nedir? Görseldeki değerler normal mi?

Eki Görüntüle 2492082

Sistem parçaları.
Ekran kartı: Sapphire RX 7800 XT Nitro+
İşlemci: Ryzen 7 7800x3D.
Anakart: MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi
RAM: Corsair Vengeance 32 GB (2x16) DDR5 6000 MHz CL36 RAM.
PSU: Corsair RM750e 750W 80+ Gold.

Yüzde 1 ve binde 1 FPS değerleri bu sisteme göre hiç normal değil. Bu durum genelde 5 olası senaryodan kaynaklıdır.
1- RAM Swap işlemi yaparken düzgün swap yapamama (RAM arızaları ya da bağlanan USB cihazların bloklamasından kaynaklı)
2- Bağlantı paket kayıplarının gecikmeli yansıması (sürücü, internet bağlantısı ya da anakart sorunlarından kaynaklı)
3- Çok sıklıkla yaşanmıyorsa SSD üzerinden aktarım yaparken gecikmelere sebep olması.
4- Arka plan ya da overlay uygulamarının işlemciye ve oyuna müdahaleleri.
5- Güç kaynağı kondansatör ani yük boşaltmaları. (HWiNFO64 programında 12V 5V ve 3.3V çıkışlarının Min-Max değerlerini takip ederek görülebilir.)
İlk soru şu; başka oyunlarda bu tip durumlar yaşanıyor mu?

Yüzde 1 ve binde 1 FPS değerleri bu sisteme göre hiç normal değil. Bu durum genelde 5 olası senaryodan kaynaklıdır.
1- RAM Swap işlemi yaparken düzgün swap yapamama (RAM arızaları ya da bağlanan USB cihazların bloklamasından kaynaklı)
2- Bağlantı paket kayıplarının gecikmeli yansıması (sürücü, internet bağlantısı ya da anakart sorunlarından kaynaklı)
3- Çok sıklıkla yaşanmıyorsa SSD üzerinden aktarım yaparken gecikmelere sebep olması.
4- Arka plan ya da overlay uygulamarının işlemciye ve oyuna müdahaleleri.
5- Güç kaynağı kondansatör ani yük boşaltmaları. (HWiNFO64 programında 12V 5V ve 3.3V çıkışlarının Min-Max değerlerini takip ederek görülebilir.)
İlk soru şu; başka oyunlarda bu tip durumlar yaşanıyor mu?
evet başka oyunlarda da oluyor forza 5 spiderman remastered cs2 pubg valorant fc25 bütün oyunlarda yaşıyorum bu sorunu

Evet başka oyunlarda da oluyor Forza 5 Spider-Man Remastered CS2 PUBG Valorant FC 25 bütün oyunlarda yaşıyorum bu sorunu

Sorunun detayına ulaşmayı daha zor hale getiren bir durum aslında bu. Temiz format ile sırasıyla bahsettiğim gibi kurulum yapma şansınız var mı? Bu temiz kurulum sonrası tek oyun kurup deneyebilir misiniz?
Windows 11 kurulumu sonrası internet bağlantısı yapmadan ilk olarak anakartın sitesinde yer alan sürücüleri kurup sonrasında internet bağlantısı sağlayıp Windows Update'leri gerçekleştirip son olarak AMD'nin sitesinde Auto-detect ile sürücüleri güncelleyip bir oyun kurup deneyebilir misiniz? Ayrıca BIOS Update varsa öncelik olarak BIOS Update gerçekleştirebilir misiniz?

DisplayPort kablomu anakarta takıp görüntüyü ekran kartından değil de işlemcimin GPU'sundan aldığım zaman Valorant'ta ki takılmalar ortadan kalktı acaba sorun ekran kartında mı? dünden beri 10 defa format atmışımdır herhalde ama dediğinizi deneyeceğim biosumda güncel
1747419649255.png

Sorunun detayına ulaşmayı daha zor hale getiren bir durum aslında bu. Temiz format ile sırasıyla bahsettiğim gibi kurulum yapma şansınız var mı? Bu temiz kurulum sonrası tek oyun kurup deneyebilir misiniz?
Windows 11 kurulumu sonrası internet bağlantısı yapmadan ilk olarak anakartın sitesinde yer alan sürücüleri kurup sonrasında internet bağlantısı sağlayıp Windows Update'leri gerçekleştirip son olarak AMD'nin sitesinde Auto-detect ile sürücüleri güncelleyip bir oyun kurup deneyebilir misiniz? Ayrıca BIOS Update varsa öncelik olarak BIOS Update gerçekleştirebilir misiniz?

Anakartın DP portuna takmadan öncesinde kullanırken dahili ekran kartını BIOS'tan kapatmış mıydınız? Bazen böyle garip deneyler bile sorunu çözebiliyor.

Hayır kapatmadım kapatmam mı gerekiyor öyleyse kapatayım

Aynen kapatmak daha yararlı oluyor. Kapatılmadığı sürece dahili ekran kartı halen aktif halde gösteriyor bende. Ayrıca 8000 Hz bir fareye sahip olduğum için 8000 Hz ayarı açık olduğunda da Valorant gibi oyunlarda yüzde 1 ve binde 1 FPS değerim düştükçe düşüyor. 2000 Hz ayarladığımda sorun yaşamıyorum. Sizde de böyle bir mouse varsa bu şekilde ayarlamanızı öneririm.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı