RX480 CF Yapmayı Düşünenlerin Dikkatine

108971

Kilopat
Makaleler
13
Daha fazla  
Öncelikle yazımı okumak için ayırdığınız süre ve ilgi için teşekkürlerimi sunarım. Merhaba arkadaşlar. Bu gün sizlere RX480 CF yapmanın neden mantıksız olduğunu anlatacağım. Şimdi arkadaşlar bazılarınız diyorki ''Ben hemen RX480 CF yapayım diğerleri GTX1080E boşu boşuna para versinler olan paralarına olacak ben ise daha iyi bir sisteme sahip olacağım.'' diye düşünen bazı arkadaşlarımız var. Şimdi arkadaşlar bu ekran kartları işlemciye bağlı çalışır. Nasıl diyeceksiniz kelimesini duyar gibiyim. İşlemcilerde PCIe hat sayısı neden bir hat vardır. Şimdi i7 6700K'da 20 PCIe hat sayısı var yani siz ilk ekran kartını ''X16'' hızında çalıştırırken diğerini ''X4'' hızında çalıştırmış olacaksınız ve 2. ekran kartından neredeyse hiç performans alamayacaksınız ama neyse ki İntel CF ve SLI yapacakları düşünmüş ve X(Extreme) işlemci serisini çıkarmış. Bu işlemcilerin en düşük üyesi 28 PCIe hat sayısına sahiptir ve bu işlemciler X99 anakartlarda çalışır ve en düşük X99 anakart 1000 TL'den satılmaktadır ki X serisi işlemciler hiçbir zaman cüzdan yandaşı olmadılar. Birde bu işlemci için bir sıvı soğutma gerekecek yani içinden stok soğutucu çıkmıyor. Birde aylık 3 TL elektrik faturasına ekstra ödeyerek GTX1080 fiyatını geçmiş olacaksınız. (Biliyorum TDP değeri 150W'a düşürüldü ama burada CF'den bahsediyoruz.) Yani 500$ ekran kartına bütçe ayıracak arkadaşlara önerim yeni AMD ekran kartlarını beklemeleridir aksi takdirde en düşük X99 sistemi çok yüksek bir meblağdan toplamak zorunda kalırlar. Umarım bu yazımda bazı kendini kurnaz sanan arkadaşları geçerli sebeplerimle aydınlata bilmişimdir. İyi günler dilerim.

NOT : Bazı arkadaşlar GTX1080 ile RX480'in karşılaştırılmasında kendi optimize ettikleri oyunları düşünüyorlar ancak bu tamamen yanlış. Fotoğrafı dikkatle incelerseniz DirectX testi olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
NOT 2 : Daha doğmayan çocuğa kaftan biçmek gibi oldu ancak durum böyle.​

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamam yararlı konu ama benim bi sorum var işlemcide PCI pin sayısı desteğini nasıl öğrenebilirim? Intel'de baktığım zaman bulamadım ya da hangi başlık altında aramam gerektiğini söyler misiniz?

Intel Ark bilgi sisteminde "Genişletme Seçenekleri" kategorisi altında bulabilirsiniz.

i7 6700K'da 20 PCIe hat sayısı var yani siz ilk ekran kartını ''X16'' hızında çalıştırırken diğerini ''X4'' hızında çalıştırmış olacaksınız ve 2. ekran kartından neredeyse hiç performans alamayacaksınız
İkinci ekran kartı x4 hızında çalışmıyor CF-SLI yapıldığı zaman. İşlemci iki karta da x8 hızını sağlıyor. Benim açtığım başka bir konuda arkadaşlar PCIe 3.0 x8'in RX480'i besleyebileceğini,performans kaybı olmayacağını söylemişlerdi. Bu durumda iki kart da x8 hızında çalıştığında alacağınız verim PCIe veri yolu ile değil kullandığınız uygulamanın ve oynadığınız oyunun CF-SLI desteği ile alakalı olacaktır.
Sonuç: RX 480 CF için X99 sisteme gerek yok.

Öncelikle yazımı okumak için ayırdığınız süre ve ilgi için teşekkürlerimi sunarım. Merhaba arkadaşlar. Bu gün sizlere RX480 CF yapmanın neden mantıksız olduğunu anlatacağım. Şimdi arkadaşlar bazılarınız diyorki ''Ben hemen RX480 CF yapayım diğerleri GTX1080E boşu boşuna para versinler olan paralarına olacak ben ise daha iyi bir sisteme sahip olacağım.'' diye düşünen bazı arkadaşlarımız var. Şimdi arkadaşlar bu ekran kartları işlemciye bağlı çalışır. Nasıl diyeceksiniz kelimesini duyar gibiyim. İşlemcilerde PCIe hat sayısı neden bir hat vardır. Şimdi i7 6700K'da 20 PCIe hat sayısı var yani siz ilk ekran kartını ''X16'' hızında çalıştırırken diğerini ''X4'' hızında çalıştırmış olacaksınız ve 2. ekran kartından neredeyse hiç performans alamayacaksınız ama neyse ki İntel CF ve SLI yapacakları düşünmüş ve X(Extreme) işlemci serisini çıkarmış. Bu işlemcilerin en düşük üyesi 28 PCIe hat sayısına sahiptir ve bu işlemciler X99 anakartlarda çalışır ve en düşük X99 anakart 1000 TL'den satılmaktadır ki X serisi işlemciler hiçbir zaman cüzdan yandaşı olmadılar. Birde bu işlemci için bir sıvı soğutma gerekecek yani içinden stok soğutucu çıkmıyor. Birde aylık 3 TL elektrik faturasına ekstra ödeyerek GTX1080 fiyatını geçmiş olacaksınız. (Biliyorum TDP değeri 150W'a düşürüldü ama burada CF'den bahsediyoruz.) Yani 500$ ekran kartına bütçe ayıracak arkadaşlara önerim yeni AMD ekran kartlarını beklemeleridir aksi takdirde en düşük X99 sistemi çok yüksek bir meblağdan toplamak zorunda kalırlar. Umarım bu yazımda bazı kendini kurnaz sanan arkadaşları geçerli sebeplerimle aydınlata bilmişimdir. İyi günler dilerim.

NOT : Bazı arkadaşlar GTX1080 ile RX480'in karşılaştırılmasında kendi optimize ettikleri oyunları düşünüyorlar ancak bu tamamen yanlış. Fotoğrafı dikkatle incelerseniz DirectX testi olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz.
NOT 2 : Daha doğmayan çocuğa kaftan biçmek gibi oldu ancak durum böyle.​

Tebrikler, gayet güzel bir analiz yazısı olmuş. Fanboyluk peşinde koşan hayalperestlere değil, tamamen bilimsel düşünen bilgisayarcı arkadaşlara hitap ediyor.

Unutmadan eklemem gerekir. Core i7 6700K 20 değil 16 adet PCI Express hat sayısına sahiptir.

Öncelikle birilerine fikir vermeden önce kendi bilgilerinin doğru olup olmadığını araştır.
Intel® Core™ i7-6700K Processor (8M Cache, up to 4.20 GHz) Teknik Belgeler
i7 6700K 16Pci express veri yolu destekler bu birincisi. İkincisi 2 adet 8x ile çalışan ekran kartı 1 adet 16x ile çalışan ekran kartından daha performanslı çalışır. Sonuçta yarı veri yolu da olsa 2 gpu işlem gücüne çıkılıyor. Aynı Pci express 3.0 ile 2.0 arasında pratikte veriyolu farkı olmaması gibi. 16x veriyolu genişliği GTX1080 veya TitanX'e fazlasıyla yeterli olurken 8x veriyolu RX480'e otoban gibi olur.
Yani pratikte deneyim olmadan sadece verilere göre yorum yapmak pek de mantıklı değil. Test sonuçlarına göre yorum yapmak lazım.
CF ne kadar verimli orası tartışılır. Her oyun desteklemiyor, daha fazla enerji tüketiyor, daha büyük anakart ve kasa ihtiyacı doğuruyor yani en azından mini itx kasada öyle bir ihtimal dahi yok, daha pahalı bir güç kaynağı gereksinimi oluyor vs diye uzayıp gidiyor.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı