RX570 OC/UV/Fan Ayarları Rehberi

Mark Jefferson

Hectopat
Katılım
6 Temmuz 2020
Mesajlar
943
Makaleler
2
Çözümler
4
Bildiğiniz gibi RX570'in bazı modelleri gereğinden fazla ısınıyor ve bu durumdan dolayı da yüksek fan hızlarında çalışmak zorunda kalıyorlar. Fakat bu kadar fazla W çekmesinin sebebi kesinlikle bazı modellere Voltajın gereksiz fazla verilmesi. Ve biz de bugün burada bu voltaj olayını çözeceğiz. Dilerseniz rehbere başlayalım.


Undervolt yapmak:

1. Adım
AMD Radeon sürücünüzü açın ve resimdeki adımları takip ederek ilk performans sekmesine tıklayın ardından Ayarlanıyora tıkladıktan sonra gelen sekmedeki GPU ayarı,Fan Ayarı etkinleştirin ve voltaj ayarını manuel yapın.

Ekran Görüntüsü (45)_LI.jpg


2. Adım
Artık Voltaj'a erişimimiz olduğuna göre bizim için en ideal olan ayarları bulacağız. Burada yapmanız gereken şey voltajı zaten verilmiş olan en üst değerden yukarı çıkarmayacak şekilde düşürmeye çalışmaktır. Resimde gördüğünüz gibi kullanmak istediğim voltajı Durum 3'den Durum 7'ye kadar girdim. Ve en stabil ayarımı bulana kadar en az 5 kez hatalar ile karşılaştım. Kartınızın vermiş olduğu voltaj değerinin kademe kademe altına inin, örnek veriyorum 1150 veriyorsa, 1100 deneyin. Sıkıntı çıkmadıysa daha da düşürün,Sıkıntı çıktıysa biraz biraz ana değere kadar yükseltin.(Ana değerine yakın değerlerde bile sorun yaşıyorsanız ve sıcaklık sorununuz ciddi ise, Ekran kartı Frekansınızı biraz düşürüp voltaj'ı düşürmeyi denemenizi öneririm. Performans kaybınız maksimum Yüzde 1-5 arası olur fakat sıcaklık sorununa bu şekilde çözüm getirebilirsiniz. (Kartların çoğu 960-980V arasında 1200-1300 MHZ arasında stabil çalışabiliyor, dilerseniz 30 MHZ'lik hız aşırtma bile yapabilirsiniz. Fakat her kartın silikon kalitesi değişeceğinden dolayı daha iyi veya daha kötü sonuçlar almanız olası, bu yüzden sabırlı olun ve denemeye devam edin.)


1595445981853.png


2. Hem OC Hem de UV

Nasıl oluyor ? dediğinizi duyar gibiyim, sebebi ise çok basit. Karta verilen fazla voltaj çalıştığı ana MHZ'sinin daha üstünde çalışabilecek bir kapasiteye sahip olabiliyor.
Resimde işaretlediğim alanın MHZ'sini kademe kademe arttırmayı deneyin hem de voltajı aynı esnada düşürün. Örnek, Voltajınız 1150 ise 1100'e çekin ve stabil çalışıp çalışmadığına bakın. Eğer çalışıyorsa, MHz'yi 5 veya 10'ar şekilde arttırın. Hata vermeyene kadar devam edin ve son sınırları belirledikten sonra dilerseniz Voltaj'ı ve MHZ'yi biraz daha düşürerek daha az OC ile kullanabilirsiniz. Örnek, 1300 MHZ OC, 1050V yerine, 1250 MHZ OC 1000V Gibi. (Değerler temsilidir,kendi kartınızın değerlerini baz alın.)


Ekran Görüntüsü (46)_LI.jpg



3. Undervolt yapmadan ve voltaj'ı ellemeden OC

Bu adımda ise, kartınızın voltajını aynı tutarak daha yüksek MHZ'lere ulaşmanız olası. Yapmanız gereken, ana voltaj değerinde kalarak MHZ'yi arttırmak. Ben 1400 MHZ'ye 1150V'da çıkarmayı başardım ve 5-6 FPS artışı gözlemledim. Fakat FPS farkına değmeyeceğinden dolayı ana MHZ değerlerinde kalarak UV yapmayı tercih ettim.


4. Fan ayarları

UV yaptıktan sonra fan ayarlarını düzenlememiz daha iyi olur. Sağ tarafta bulunan fan ayarını etkinleştirip gelişmiş kontrol'u açıyoruz, ardından ise ince ayarlar'a tıklayarak açılmasını sağladığımız yerden fan ayarlarımızı giriyoruz. Ben UV yaptığımdan dolayı resimdeki gibi ayarladım. Eğer UV yaptıysanız, değerleri Kademe kademe artacak şekilde düşük (25-60 arasında) Aynı voltaj'da kalıp OC yaptıysanız değerleri yüksek tutmanızı öneriyorum. (30-80 arasında)

Ekran Görüntüsü (48)_LI.jpg


Sonuç ne ?

Hem OC Hem de UV: Eğer şanslı bir insansanız ve silikon kalitesi iyi olan bir kart geldiyse, Daha düşük voltaj'da daha düşük sıcaklıklar alacak ve daha iyi performans elde edeceksiniz. Ayrıca kartınızın fan sesi de haliyle azalmış olacak.

Sadece UV ve isteğe bağlı çok hafif bir MHZ artışı: Sadece UV yaparak kartınızın çektiği gücü oldukça düşürecek ve aynı performansta çok daha az ısınan bir kart elde edeceksiniz. Bu şekilde yaptığınız fan ayarları ile birlikte de kartınızın o pancar motoru gibi olan fanlarına maruz kalmak zorunda olmayacaksınız. (Benim kartım Oyunlarda 120W çekerken maksimum 100W çekmeye başladı ve 3500 RPM'de 78 Derecede zor kalabilen kart artık 1800-2000 RPM'de bile 75-76 derecelerde dolaşmaya başladı.)

Sadece OC ve Voltaj aynı: Bu durumda kartınızın sıcaklık değerlerinde bir değişim olmaz fakat yaptığınız MHZ artışına göre 5-10 arası FPS artışı olabilir.( Kartın ana değeri olan 1150V'da kalarak, 1268 MHZ'den 1400 MHZ'ye arttırmayı başardım ve en az 5 FPS farketti. Fakat sıcaklıkları zaten beğenmediğimden 5 FPS'i feda ederek UV yapmayı tercih ettim.)


( DİKKAT!: VOLTAJ ARTTIRARAK VE GÜÇ SINIRI KALDIRILARAK YAPILAN OC'LARI ÖNERMİYORUM, BU KONUDAKİ VERİLEN ÖNERİLERİN HEPSİ KARTA ZARAR VERMEYECEK ŞEKİLDE OLAN ÖNERİLERDİR.)


Olası sorular ve cevapları:
1. Undervolt'u nereden yapmalıyım ? Ekran kartıma zarar verir mi ?
Cevap: Undervolt'u AMD Driver'ın üzerinde yapacağız, voltajı yükseltmediğiniz sürece UV'un zararı yoktur en fazla deneme esnalarında bilgisayar donabilir,yeniden başlatabilir. Fakat klasik olarak, herhangi bir hasar oluşursa sorumluluk almıyorum.

2. Voltaj'ı düşürdüm fakat ekran kartı halen testlerde yüksek W çekip ısınmaya devam ediyor, UV işe yaramadı mı ?
Cevap: UV yaptıktan sonra test programlarında (Furmark gibi) ekran kartı sizin izin vermiş olduğunuz en yüksek Watt değerini çeker. Yani değişimi anlamanız için oyun içinde gözlemlemeniz gerekiyor.

3. Voltaj,Ekran kartı güç limiti ve Ekran kartı frekansı ilişkisi nedir ?
Cevap: Kısacası özetlemek gerekirse, Frekansı arttırmak için, voltajı, voltajı da desteklemek için ekran kartının güç limitini arttırmanız gerekir. Eğer ekran kartınızın standart güç limiti 120W ise ve ekran kartı mhz'sini arttırmak için voltajı arttırmanız gerekiyorsa, Ekran kartının vermiş olduğu güç çekilen voltajı karşılayamayacağından dolayı 130-140W'a çıkarılması gerekebilir. Ancak voltaj'ı ve güç limitini arttırarak OC yapmanızı önermem, benim bu rehberde bahsedeceğim OC, Voltaj'ı ve ekran kartı güç limitini standart değerlerin ötesine geçirmeden yapılacak bir OC'dur.

4. UV veya Standart değerlerde kalınarak yapılmış OC karta zarar verir mi ?
Cevap: Aynı değerlerde kalarak yapılmış OC'ların karta bir zararı olmaz. Aynı şekilde UV işlemlerinin de karta zararı değil yararı olur.

5. Ekran Kartı Belleklerinin MHZ'sini arttırmalı mıyız ?
Cevap: FPS farkı neredeyse hiç göremezsiniz, fakat istiyorsanız 2000-2200 arasında belleklere voltaj vermeden deneyebilirsiniz. Eğer görüntü bozulmaları, donmalar ve takılmalar gibi sorun oluşmazsa kullanmakta sakınca yok. Fakat dediğim gibi, yükseltmeyi gereksiz buluyorum.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Görüntüsü (48).png
    Ekran Görüntüsü (48).png
    59,1 KB · Görüntüleme: 735
Elinize emeğinize sağlık güzel bir rehber olmuş. Silikon kalitesinden de bahsetmeniz güzel olmuş. Benim bu silikon kalitesini anlamam baya sürmüştü. Ayrıca benim gibi çok kötü silikon yapısına sahip ekran kartları denk gelirse stok Frekans Mhz değerini biraz düşürüp undervolt yapabilirler. Ben kendi kartımda (XFX RX 590) stok Frekans Mhz değerinde -20 voltaj da bile hata alıyordum. Çözümü Frekans Mhz değerini biraz düşürmekte buldum. Frekans Mhz değerini düşürünce stok 1150 voltajdan 1040 voltaja kadar düşürebildim. Gerçi bu lanet kart her şekilde 80 dereceyi görüyor. :D
 
Elinize emeğinize sağlık güzel bir rehber olmuş. Silikon kalitesinden de bahsetmeniz güzel olmuş. Benim bu silikon kalitesini anlamam baya sürmüştü. Ayrıca benim gibi çok kötü silikon yapısına sahip ekran kartları denk gelirse stok Frekans Mhz değerini biraz düşürüp undervolt yapabilirler. Ben kendi kartımda (XFX RX 590) stok Frekans Mhz değerinde -20 voltaj da bile hata alıyordum. Çözümü Frekans Mhz değerini biraz düşürmekte buldum. Frekans Mhz değerini düşürünce stok 1150 voltajdan 1040 voltaja kadar düşürebildim. Gerçi bu lanet kart her şekilde 80 dereceyi görüyor. :D
Güzel yorumunuz için teşekkürler :). Valla teknoloji çok şans işi bu konularda, kimi 960V'da 1300 MHZ stabil kalabiliyor, kimisi ise 1150V'da zor 1250'de tutuyor.
 
Bildiğiniz gibi RX570'in bazı modelleri gereğinden fazla ısınıyor ve bu durumdan dolayı da yüksek fan hızlarında çalışmak zorunda kalıyorlar. Fakat bu kadar fazla W çekmesinin sebebi kesinlikle bazı modellere voltajın gereksiz fazla verilmesi. Ve biz de bugün burada bu voltaj olayını çözeceğiz. Dilerseniz rehbere başlayalım.

Undervolt yapmak:

1. adım.
AMD Radeon sürücünüzü açın ve resimdeki adımları takip ederek ilk performans sekmesine tıklayın ardından ayarlanıyora tıkladıktan sonra gelen sekmedeki GPU ayarı, fan ayarı etkinleştirin ve voltaj ayarını manuel yapın.

Eki Görüntüle 621446

2. adım.
Artık Voltaj'a erişimimiz olduğuna göre bizim için en ideal olan ayarları bulacağız. Burada yapmanız gereken şey voltajı zaten verilmiş olan en üst değerden yukarı çıkarmayacak şekilde düşürmeye çalışmaktır. Resimde gördüğünüz gibi kullanmak istediğim voltajı durum 3'den durum 7'ye kadar girdim. Ve en stabil ayarımı bulana kadar en az 5 kez hatalar ile karşılaştım. Kartınızın vermiş olduğu voltaj değerinin kademe kademe altına inin, örnek veriyorum 1150 veriyorsa, 1100 deneyin. Sıkıntı çıkmadıysa daha da düşürün, sıkıntı çıktıysa biraz biraz ana değere kadar yükseltin.(ana değerine yakın değerlerde bile sorun yaşıyorsanız ve sıcaklık sorununuz ciddi ise, ekran kartı frekansınızı biraz düşürüp Voltaj'ı düşürmeyi denemenizi öneririm. Performans kaybınız maksimum yüzde 1-5 arası olur fakat sıcaklık sorununa bu şekilde çözüm getirebilirsiniz. (Kartların çoğu 960-980V arasında 1200-1300 MHz arasında stabil çalışabiliyor, dilerseniz 30 MHz'lik hız aşırtma bile yapabilirsiniz. Fakat her kartın silikon kalitesi değişeceğinden dolayı daha iyi veya daha kötü sonuçlar almanız olası, bu yüzden sabırlı olun ve denemeye devam edin.)

Eki Görüntüle 621449

2. hem OC hem de UV.

Nasıl oluyor? Dediğinizi duyar gibiyim, sebebi ise çok basit. Karta verilen fazla voltaj çalıştığı ana MHz'sinin daha üstünde çalışabilecek bir kapasiteye sahip olabiliyor.
Resimde işaretlediğim alanın MHz'sini kademe kademe arttırmayı deneyin hem de voltajı aynı esnada düşürün. Örnek, voltajınız 1150 ise 1100'e çekin ve stabil çalışıp çalışmadığına bakın. Eğer çalışıyorsa, MHz'yi 5 veya 10'ar şekilde arttırın. Hata vermeyene kadar devam edin ve son sınırları belirledikten sonra dilerseniz Voltaj'ı ve MHz'yi biraz daha düşürerek daha az OC ile kullanabilirsiniz. Örnek, 1300 MHz OC, 1050V yerine, 1250 MHz OC 1000V gibi. (Değerler temsilidir, kendi kartınızın değerlerini baz alın.)

Eki Görüntüle 621450

3. undervolt yapmadan ve Voltaj'ı ellemeden OC.

Bu adımda ise, kartınızın voltajını aynı tutarak daha yüksek MHz'lere ulaşmanız olası. Yapmanız gereken, ana voltaj değerinde kalarak MHz'yi arttırmak. Ben 1400 MHz'ye 1150V'da çıkarmayı başardım ve 5-6 FPS artışı gözlemledim. Fakat FPS farkına değmeyeceğinden dolayı ana MHz değerlerinde kalarak UV yapmayı tercih ettim.

4. fan ayarları.

UV yaptıktan sonra fan ayarlarını düzenlememiz daha iyi olur. Sağ tarafta bulunan fan ayarını etkinleştirip gelişmiş Kontrol'u açıyoruz, ardından ise ince Ayarlar'a tıklayarak açılmasını sağladığımız yerden fan ayarlarımızı giriyoruz. Ben UV yaptığımdan dolayı resimdeki gibi ayarladım. Eğer UV yaptıysanız, değerleri kademe kademe artacak şekilde düşük (25-60 arasında) aynı Voltaj'da kalıp OC yaptıysanız değerleri yüksek tutmanızı öneriyorum. (30-80 arasında)

Eki Görüntüle 621484

Sonuç ne?

Hem OC hem de UV: Eğer şanslı bir insansanız ve silikon kalitesi iyi olan bir kart geldiyse, daha düşük Voltaj'da daha düşük sıcaklıklar alacak ve daha iyi performans elde edeceksiniz. Ayrıca kartınızın fan sesi de haliyle azalmış olacak.

Sadece UV ve isteğe bağlı çok hafif bir MHz artışı: Sadece UV yaparak kartınızın çektiği gücü oldukça düşürecek ve aynı performansta çok daha az ısınan bir kart elde edeceksiniz. Bu şekilde yaptığınız fan ayarları ile birlikte de kartınızın o pancar motoru gibi olan fanlarına maruz kalmak zorunda olmayacaksınız. (Benim kartım oyunlarda 120W çekerken maksimum 100W çekmeye başladı ve 3500 RPM'de 78 derecede zor kalabilen kart artık 1800-2000 RPM'de bile 75-76 derecelerde dolaşmaya başladı.)

Sadece OC ve voltaj aynı: Bu durumda kartınızın sıcaklık değerlerinde bir değişim olmaz fakat yaptığınız MHz artışına göre 5-10 arası FPS artışı olabilir.( kartın ana değeri olan 1150V'da kalarak, 1268 MHz'den 1400 MHz'ye arttırmayı başardım ve en az 5 FPS fark etti. Fakat sıcaklıkları zaten beğenmediğimden 5 FPS'i feda ederek UV yapmayı tercih ettim.)

( Dikkat! Voltaj arttırarak ve güç sınırı kaldırılarak yapılan OC'ları önermiyorum, bu konudaki verilen önerilerin hepsi karta zarar vermeyecek şekilde olan önerilerdir.)

Olası sorular ve cevapları:
1. Undervolt'u nereden yapmalıyım? Ekran kartıma zarar verir mi?
Cevap: Undervolt'u AMD Driver'ın üzerinde yapacağız, voltajı yükseltmediğiniz sürece UV'un zararı yoktur en fazla deneme esnalarında bilgisayar donabilir, yeniden başlatabilir. Fakat klasik olarak, herhangi bir hasar oluşursa sorumluluk almıyorum.

2. Voltaj'ı düşürdüm fakat ekran kartı halen testlerde yüksek W çekip ısınmaya devam ediyor, UV işe yaramadı mı?
Cevap: UV yaptıktan sonra test programlarında (FurMark gibi) ekran kartı sizin izin vermiş olduğunuz en yüksek Watt değerini çeker. Yani değişimi anlamanız için oyun içinde gözlemlemeniz gerekiyor.

3. voltaj, ekran kartı güç limiti ve ekran kartı frekansı ilişkisi nedir?
Cevap: Kısacası özetlemek gerekirse, frekansı arttırmak için, voltajı, voltajı da desteklemek için ekran kartının güç limitini arttırmanız gerekir. Eğer ekran kartınızın standart güç limiti 120W ise ve ekran kartı MHz'sini arttırmak için voltajı arttırmanız gerekiyorsa, ekran kartının vermiş olduğu güç çekilen voltajı karşılayamayacağından dolayı 130-140W'a çıkarılması gerekebilir. Ancak Voltaj'ı ve güç limitini arttırarak OC yapmanızı önermem, benim bu rehberde bahsedeceğim OC, Voltaj'ı ve ekran kartı güç limitini standart değerlerin ötesine geçirmeden yapılacak bir OC'dur.

4. UV veya standart değerlerde kalınarak yapılmış OC karta zarar verir mi?
Cevap: Aynı değerlerde kalarak yapılmış OC'ların karta bir zararı olmaz. Aynı şekilde UV işlemlerinin de karta zararı değil yararı olur.

5. ekran kartı belleklerinin MHz'sini arttırmalı mıyız?
Cevap: FPS farkı neredeyse hiç göremezsiniz, fakat istiyorsanız 2000-2200 arasında belleklere voltaj vermeden deneyebilirsiniz. Eğer görüntü bozulmaları, donmalar ve takılmalar gibi sorun oluşmazsa kullanmakta sakınca yok. Fakat dediğim gibi, yükseltmeyi gereksiz buluyorum.

UV'de sıkıntı derken nasıl bir sıkıntı.
 
Bildiğiniz gibi RX570'in bazı modelleri gereğinden fazla ısınıyor ve bu durumdan dolayı da yüksek fan hızlarında çalışmak zorunda kalıyorlar. Fakat bu kadar fazla W çekmesinin sebebi kesinlikle bazı modellere voltajın gereksiz fazla verilmesi. Ve biz de bugün burada bu voltaj olayını çözeceğiz. Dilerseniz rehbere başlayalım.

Undervolt yapmak:

1. adım.
AMD Radeon sürücünüzü açın ve resimdeki adımları takip ederek ilk performans sekmesine tıklayın ardından ayarlanıyora tıkladıktan sonra gelen sekmedeki GPU ayarı, fan ayarı etkinleştirin ve voltaj ayarını manuel yapın.

Eki Görüntüle 621446

2. adım.
Artık Voltaj'a erişimimiz olduğuna göre bizim için en ideal olan ayarları bulacağız. Burada yapmanız gereken şey voltajı zaten verilmiş olan en üst değerden yukarı çıkarmayacak şekilde düşürmeye çalışmaktır. Resimde gördüğünüz gibi kullanmak istediğim voltajı durum 3'ten durum 7'ye kadar girdim. Ve en stabil ayarımı bulana kadar en az 5 kez hatalar ile karşılaştım. Kartınızın vermiş olduğu voltaj değerinin kademe kademe altına inin, örnek veriyorum 1150 veriyorsa, 1100 deneyin. Sıkıntı çıkmadıysa daha da düşürün, sıkıntı çıktıysa biraz biraz ana değere kadar yükseltin.(ana değerine yakın değerlerde bile sorun yaşıyorsanız ve sıcaklık sorununuz ciddi ise, ekran kartı frekansınızı biraz düşürüp Voltaj'ı düşürmeyi denemenizi öneririm. Performans kaybınız maksimum yüzde 1-5 arası olur fakat sıcaklık sorununa bu şekilde çözüm getirebilirsiniz. (kartların çoğu 960-980v arasında 1200-1300 MHz arasında stabil çalışabiliyor, dilerseniz 30 MHz'lik hız aşırtma bile yapabilirsiniz. Fakat her kartın silikon kalitesi değişeceğinden dolayı daha iyi veya daha kötü sonuçlar almanız olası, bu yüzden sabırlı olun ve denemeye devam edin.)

Eki Görüntüle 621449

2. hem OC hem de UV.

Nasıl oluyor? Dediğinizi duyar gibiyim, sebebi ise çok basit. Karta verilen fazla voltaj çalıştığı ana MHz'sinin daha üstünde çalışabilecek bir kapasiteye sahip olabiliyor.
Resimde işaretlediğim alanın MHz'sini kademe kademe arttırmayı deneyin hem de voltajı aynı esnada düşürün. Örnek, voltajınız 1150 ise 1100'e çekin ve stabil çalışıp çalışmadığına bakın. Eğer çalışıyorsa, MHz'yi 5 veya 10'ar şekilde arttırın. Hata vermeyene kadar devam edin ve son sınırları belirledikten sonra dilerseniz Voltaj'ı ve MHz'yi biraz daha düşürerek daha az OC ile kullanabilirsiniz. Örnek, 1300 MHz OC, 1050v yerine, 1250 MHz OC 1000v gibi. (değerler temsilidir, kendi kartınızın değerlerini baz alın.)

Eki Görüntüle 621450

3. undervolt yapmadan ve Voltaj'ı ellemeden OC.

Bu adımda ise, kartınızın voltajını aynı tutarak daha yüksek MHz'lere ulaşmanız olası. Yapmanız gereken, ana voltaj değerinde kalarak MHz'yi arttırmak. Ben 1400 MHz'ye 1150V'da çıkarmayı başardım ve 5-6 FPS artışı gözlemledim. Fakat FPS farkına değmeyeceğinden dolayı ana MHz değerlerinde kalarak UV yapmayı tercih ettim.

4. fan ayarları.

UV yaptıktan sonra fan ayarlarını düzenlememiz daha iyi olur. Sağ tarafta bulunan fan ayarını etkinleştirip gelişmiş Kontrol'u açıyoruz, ardından ise ince Ayarlar'a tıklayarak açılmasını sağladığımız yerden fan ayarlarımızı giriyoruz. Ben UV yaptığımdan dolayı resimdeki gibi ayarladım. Eğer UV yaptıysanız, değerleri kademe kademe artacak şekilde düşük (25-60 arasında) aynı Voltaj'da kalıp OC yaptıysanız değerleri yüksek tutmanızı öneriyorum. (30-80 arasında)

Eki Görüntüle 621484

Sonuç ne?

Hem OC hem de UV: Eğer şanslı bir insansanız ve silikon kalitesi iyi olan bir kart geldiyse, daha düşük Voltaj'da daha düşük sıcaklıklar alacak ve daha iyi performans elde edeceksiniz. Ayrıca kartınızın fan sesi de haliyle azalmış olacak.

Sadece UV ve isteğe bağlı çok hafif bir MHz artışı: Sadece UV yaparak kartınızın çektiği gücü oldukça düşürecek ve aynı performansta çok daha az ısınan bir kart elde edeceksiniz. Bu şekilde yaptığınız fan ayarları ile birlikte de kartınızın o pancar motoru gibi olan fanlarına maruz kalmak zorunda olmayacaksınız. (benim kartım oyunlarda 120W çekerken maksimum 100W çekmeye başladı ve 3500 RPM'de 78 derecede zor kalabilen kart artık 1800-2000 RPM'de bile 75-76 derecelerde dolaşmaya başladı.)

Sadece OC ve voltaj aynı: Bu durumda kartınızın sıcaklık değerlerinde bir değişim olmaz fakat yaptığınız MHz artışına göre 5-10 arası FPS artışı olabilir.( kartın ana değeri olan 1150V'da kalarak, 1268 MHz'den 1400 MHz'ye arttırmayı başardım ve en az 5 FPS fark etti. Fakat sıcaklıkları zaten beğenmediğimden 5 FPS'i feda ederek UV yapmayı tercih ettim.)

( Dikkat! Voltaj arttırarak ve güç sınırı kaldırılarak yapılan OC'ları önermiyorum, bu konudaki verilen önerilerin hepsi karta zarar vermeyecek şekilde olan önerilerdir.)

Olası sorular ve cevapları:
1. Undervolt'u nereden yapmalıyım? Ekran kartıma zarar verir mi?
Cevap: Undervolt'u AMD Driver'ın üzerinde yapacağız, voltajı yükseltmediğiniz sürece UV'un zararı yoktur en fazla deneme esnalarında bilgisayar donabilir, yeniden başlatabilir. Fakat klasik olarak, herhangi bir hasar oluşursa sorumluluk almıyorum.

2. Voltaj'ı düşürdüm fakat ekran kartı halen testlerde yüksek W çekip ısınmaya devam ediyor, UV işe yaramadı mı?
Cevap: UV yaptıktan sonra test programlarında (FurMark gibi) ekran kartı sizin izin vermiş olduğunuz en yüksek watt değerini çeker. Yani değişimi anlamanız için oyun içinde gözlemlemeniz gerekiyor.

3. voltaj, ekran kartı güç limiti ve ekran kartı frekansı ilişkisi nedir?
Cevap: Kısacası özetlemek gerekirse, frekansı arttırmak için, voltajı, voltajı da desteklemek için ekran kartının güç limitini arttırmanız gerekir. Eğer ekran kartınızın standart güç limiti 120W ise ve ekran kartı MHz'sini arttırmak için voltajı arttırmanız gerekiyorsa, ekran kartının vermiş olduğu güç çekilen voltajı karşılayamayacağından dolayı 130-140W'a çıkarılması gerekebilir. Ancak Voltaj'ı ve güç limitini arttırarak OC yapmanızı önermem, benim bu rehberde bahsedeceğim OC, Voltaj'ı ve ekran kartı güç limitini standart değerlerin ötesine geçirmeden yapılacak bir OC'dur.

4. UV veya standart değerlerde kalınarak yapılmış OC karta zarar verir mi?
Cevap: Aynı değerlerde kalarak yapılmış OC'ların karta bir zararı olmaz. Aynı şekilde UV işlemlerinin de karta zararı değil yararı olur.

5. ekran kartı belleklerinin MHz'sini arttırmalı mıyız?
Cevap: FPS farkı neredeyse hiç göremezsiniz, fakat istiyorsanız 2000-2200 arasında belleklere voltaj vermeden deneyebilirsiniz. Eğer görüntü bozulmaları, donmalar ve takılmalar gibi sorun oluşmazsa kullanmakta sakınca yok. Fakat dediğim gibi, yükseltmeyi gereksiz buluyorum.

Elindeki model RX 570 MSI Armor modeli mi?
 

Geri
Yukarı