RX580 MSI vs Sapphire

@Akif Sitede çoğu kullanıcı da memnun, elbet sorun yaşayanlar var mutlaka. Sorun o değil, Sapphire kullanmayan kişilerin bile bu algıyı yaratma çabaları var. Markaların kulu olmayın, her marka her zaman en iyisini yapacak diye bir durum yok, Sapphire fiyat-performansı avantajı bakımından daima Asus ve MSI modeli yerine alınabilecek bir markadır. AMD firmasının da önemli iş ortaklarındandır. Bugün Sapphire firmasının geldiği konum eskiye göre de daha iyidir, eski modellerinde de abartıldığı kadar sorun yoktu, sorunları olan vardı. Çok yanlış kalıplaşmış genellemeler yaptığınız için bu algıyı değiştirmek kolay olmuyor. Sapphire bu kadar sorunlu olsaydı, bu kadar kullanıcısını rezil eden bir firma olsaydı bugün ekran kartı pazarında bu firma batardı, iflas etme noktasına gelirdi. Sadece ülkedeki kullanıcılara göre de konuşmamak lazım, bu işin yurt dışı kısmı da var. Aynı fiyatta satış yapsalardı elbette MSI ve Asus tercih edilebilirdi, aradaki fiyat farkı hak edecek markalar değil bunlar. Markalara körü körüne bağlanmak iyi bir durum değildir, bugün Sapphire firmasını eleştirenler, Asus ve MSI sorun verdiğinde sessiz konuma geçen kişiler, Asus R9 390 serisinde rezalet bir soğutma performansı sunuyordu kimse de çıkıp bunu doğru düzgün söylemiyordu işin bilincinde olanlar dışında. Bugün hangi firma olursa olsun kullanıcısını rezil eden duruma düşürse eleştiri haktır. Kalıplaşmış safsatalardan ve genelleme yapmaktan vazgeçmek lazım, tabii kaliteli, güvenli bildiğimiz markalar dışında diğer firmalar elbette genelleme tabiirini hak ediyor, ona laf yok.

@BERWAR hocam şu son yazdığınız yazıdan dolayı öncelikle tebrik ediyorum. Ben Recep Baltaş'ın Sapphire hakkında ne dediğini bilmiyorum ve başkasının sözüyle bir başkasına düşman olmamak gerek ve bende olmadım. Benim bu firma hakkında ki soru işaretlerim, önceden Sapphire marka bir ekran kartı aldım. Aldığıma o zaman lanet ettim. Kartın garantisi bitesiye kadar her ay, en az bir kere servise gidip geliyordu. Bende o günden sonra Sapphire kullanmayacağım dedim. Artık kullanıcılar, Sapphire artık o eski Sapphire değil diyorlar. O her ay servise giden yerine, alınca tak bir daha çıkarma diyorlar. İşte kullanıcıların bu yorumları kafamda soru işaretleri oluşturuyor. Sapphire alıp da tekrar eski günlere döner miyim korkusu var içimde. Atalarımız, ucuz etin yahnisi yavan olur demiş. Bende biraz daha para koyup kalite olanı alayım, bir daha masraf yapmak istemediğim için sizlere danışıyorum.
Ayrıca son yazdığınız yazı beni ikna etti gibi @BERWAR hocam.
Hocam arkada tecrübem yok demişim o yanlış olmuş bu arada.

Son düzenleme:
@BERWAR
Çok doğru bir yere parmak bastın. Çoğu kişi bilinçli olmayıp sadece duydukları bilgilere göre hareket ediyor. O R9 390 olayından Asus iyi bir ders çıkardı hatta bununla ilgili konu açtım, termal çözüm, ısı borularının dizaynından falan bahsettim. Ve gerçekten kartın tasarımına baktığınızda soğumayacağını anlıyorsunuz. Kartın tüm boruları çıplak bir şekilde fanlarla alakasız yerlere serpiştirilmiş ve buna rağmen daha 14 nm geçiş olmadığı sıralarda göz göre göre "ben Asus alacağım" diyorlardı ve tabi ki en sonuncusu da alınan Asus oluyordu. Asus ısı borularını gösteriş için dışarı çıkarmanın mantıksız olduğunu anladı ve Sapphire gibi ısı boruları dik değil yatay şekilde konumlandırıldı. Eski seride çok ısınan Asus, şimdiki Rog Strix tasarımıyla AMD kartlarda geri kalmayacağını emin bir şekilde söyleyebilirim. Kart alırken firma değerini onun yapmış olduğu reklam, sponsor gibi göz dolduran şeylerden arınıp kartları no-name olarak baktığımızda hangi kartın iyi olduğunu anlayabiliyoruz. Kartın çok ısınıp ısınmayacağını fan çapı ve konumu bununla birlikte ısı borularının konumlandırmasına bakmak çok daha doğru bilgiler verecektir. İlgili konu da bu.
Konuda çok fazla detaya girdim yani ısı algılayıcılarının bile fark edemeyeceği düzeyde ve teoriğe kaçan cinsten. Ama genel olarak termal çözüm ve Asus'un eski tasarımında kendine kontra yaptığından bahsettim.

Şunları da eklemek istiyorum;
Diğer forumlar burası gibi kaliteli değil bu yüzden buradaki üyelerinde tipik olmasını istemem. Yani üyelerin bilinçli olması daha ürün çıkmadan şu iyidir dememesi daha iyi. Doğru kaynağı bulmadan kesin konuşmamak vesaire... Özetle bilmem ne forumu şu markayı sevmiyor bilmem ne forumu bu markayı tercih ediyor denilir genellikle işte Technopat'ı böyle bir kılıfa uydurulmasını istemem. Her firmanın iyi ve kötü zamanları oluyor. Bu yüzden şu firma kesinlikle iyidir demeden önce iki kez düşünün sonra o firmanın geçmişine bakın sonra fikrinizi belirtin. Burada talimat vermiyorum sadece tavsiyede bulunuyorum.

@Spontune hocam siz de çok güzel yazmışsınız, tebrik ediyorum. Çok güzel yerlere değinmişsiniz. Sapphire hakkında kullanıcılar, artık o eski Sapphire değil diyorlar. Siz bu konuda ne diyorsunuz ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar benim Sapphire olan tepkimden çok daha fazla şekilde savunuyorsunuz markayı. Ben ise diğer markaları savunmuyorum. Yalnızca sayılara bakılırsa diğer markalar başarılı diyorum ki öyle de. Sapphire alınmaz demedim. Yalnızca daha iyisi alınabiliyorken neden Sapphire alınsın ki? Örnek verecek olursak sistem topluyorsunuz ve Zalman PSU seçtiniz. Ancak bütçeniz Evga PSU için de gayet yeterli. Hangisini alırdınız? Bu da benzer bir durum.

Sapphire'i savunmama sebeplerimden biri de sorun yaşayan kullanıcılardan birinin de ben olmam. Şöyle ki GPU'lar bildiğiniz gibi aynı model içinde bile farklılıklar gösteriyor. Benim sahip olduğum Sapphire modelde de alt seviyeden bir GPU kullanılmış ki çok kısa sürede Coil Whine ile karşılaştım. Bu Sapphire değil, AMD ile kaynaklı. Lakin yaşanan sorun oranına göre diğer markaların kullanmış olduğu AMD GPU'lar Sapphire'in kullanmış olduğu GPU'lara göre daha kaliteli diyebiliriz. Bununla birlikte Sapphire alınmaz demiyorum. Elbette alınabilir modelleri var. Ancak bu modeller daha uygun fiyatlı olarak sunulduğundan biraz daha alt seviye olarak tabir edilebilir. Asus, MSI veya Evga modellerin kalitesiyle bir tutamayız. Bunu da kabul etmek gerek.

@Akif Sapphire modelleri ile diğer firma modelleri fiyat olarak arada uçurum var neredeyse bu durumda nasıl diğer kart alma durumu oluyor? Aynı fiyatta olmadıkları sürece 200-300 TL fazladan diğer markalara vermeye gerek yok. Ayrıca Sapphire firmasının kullandığı GPU'lar kötü diyorsun ama öyle değil RX 580 modellerinde en iyi performansı Sapphire veriyor. Diğer markalar bu firmanın bir tık önünde olabilir, fakat aradaki fiyat farkını hak edecek markalar değil.
@Yağız Dikmen Aklın MSI modeline takıldıysa onu al, ben kimseyi hangi model hangi marka kart alacağına zorlamam.

Arkadaş Sapphire yerine daha pahalı modelleri alabilecek ki konu açmış buraya. Ayrıca Sapphire'in GPU'larının kaliteli olduğunu neye dayanarak söylüyorsunuz ki? Ben daha kalitesiz olduğunu yaşanan GPU kaynaklı sorunlara göre söylüyorum. Ayrıca daha yüksek performans vermesi daha kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. Çok yakın geçmişe bakalım. Nvidia tarafından Zotac'ın Amp! ürünlerini hatırlıyor musunuz? En yüksek performansı veriyordu lakin bununla birlikte en az tercih edilen modellerden biriydi ülkemizde. Neden? Çünkü çok sesli çalışıyordu ve daha çok sorun yaşanabiliyordu.

Çok basit bir çıkarımla sonlandırayım. Daha iyi olsaydı fiyatı bu denli düşük olmak yerine daha yüksek olurdu.

@Akif Arkadaşa ne dedim MSI alabilirsin dedim. GPU'yu AMD üretiyor Sapphire değil. Kalitesiz GPU AMD ve Nvidia yapmaz, fabrikasyon hatası GPU'lar olabilir bu normal bir durum. Yüksek performans vermesi kaliteyi belirlemez, ancak hafife alınacak bir durum değildir. Marka tanıdıklığı, reklam faktörleri gibi olasılıklar asıl kaliteyi belirlemeyen unsurlar. Bugün MSI ve Asus daha pahalıysa sadece çok kaliteli oldukları için değildir, marka imajı ve satış politikaları nedeniyle pahalı ürünler satar, reklam da bu markaların imajını körükleyen bir faktör. Çok basit bir cümle ile de içi boş bir cümle ile çıkarımını sonlandırmışsın. Fiyatlara bakarak hangi ürünün daha kaliteli olduğunu söylüyorsun burada sen kendini komik duruma düşüyorsun haberin yok, en pahalısı en kalitesi olur diye bir mantıkla hareket etmen kabul edilecek bir durum değil. Bu söylem çok yanlış bir cümledir, nasıl oluyor da böyle bir cümle kurarsın anlamış değilim, normal bir kullanıcı olsa hadi neyse derim, senin gibi vasıfları olan birinin bu cümleyi sarf etmesi gerçekten gülünç bir durum. En pahalı olması en kaliteli olduğu anlamına gelmiyor, markaların fiyat politikaları birbirinden bağımsızdır. Senin boş çıkarımını çok basit bir örnekle sonlandırayım bugün R7 1800X modeli i7 6900K modelinden daha güçlü bir işlemci ve fiyat olarak iki model arasında iki kat fark var, bu durumda pahalı olması itibariyle i7 6900K mı iyi diyeceksin, böyle bir durum olabilir mi, her şey fiyat mıdır? Buna benzer onlarca, yüzlerce örnek sıralanabilir durumdadır. Bu fiyat mantığını teknolojik ürün kategorilerine baktığında çok boş bir söylem olduğunu anlamaman mümkün değil. Sadece fiyatına bakıp bu pahalı diye diğer ürünlerden daha kalitelidir dersen tartışmak bile yersiz olur.

Son düzenleme:
Ben zaten olandan farklı bilgi vermiyorum. Ayrıca farklı işlemcilerin fiyatı farklı olabilir. Bu yanlış bir benzetme olur. Çünkü farklı özelliklere, desteklere sahip olabilirler ki öyle de. Lakin bizim konumuz iki farklı modele sahip ekran kartları. Benzetmenizin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu konuda görüşlerimi yeterince belirttim. Yeterince de yanlış anlaşıldım. Sapphire alınmaz bir marka değil, ancak rakipleri kadar da kaliteli değil, vesselam.

Konuyu başından beri inceledim de, @BERWAR hocamın yazılarına katılıyorum.
@Akif, Sapphire, MSI ve Asus ile fiyat farkı fazla oluyor. 200-300 TL fazla para verip de kayda değmeyecek bir performans almanın bir mantığı yok.

Evet, doğru, parası olan 200-300 TL fazla verip işini daha da garantiye alır.
Ama yine doğrudur ki 200-300 TL az para veren israftan kaçmış olur ve yine garantide olur.

Bir kişinin parası olması, onun bu kadar rahat davranabileceği anlamına gelmiyor. En azından benim gibi inançlı olan insanlar böyle yapar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…