Ryzen 1600 ve RX 580 Performans Sorunu

Unseeable28

Hectopat
Daha fazla  
Yaklaşık iki hafta önce yeni sistem topladım. Sistemi kurduğumdan beri ufak tefek sorunların çözümü için debeleniyorum. Sistemi topladığıma pişman oldum desem yeridir. Windows güncel, ekran kartı, chipset dahgil tüm sürücüler güncel. Sitemim bu parçalardan oluşuyor;

AMD Ryzen 1600 İşlemci
Gigabyte Aorus RX580 8GB Ekran Kartı
Asus PRIME B350-Plus Anakart
CORSAIR 16GB (2x8GB) Vengeance Kırmızı DDR4 3000MHz CL15 Dual Kit Ram
ViewSonic XG2401 24" 144Hz 1ms 1080p Monitör

Nedir bu sorunlar?

1. İşlemci sıcaklığı boşta 45 dereceler civarında geziyor. Fareyi imlecini bile oynatsam 55 - 60 dereceye sıçrıyor, derece ile birlikte işlemci fanıda ses yapıyor. Bu sıçrama 15-20 saniyede bir tekrarlanıyor.

2. Chrome çok yavaş. Önceki sistemim APU A10 7870K, 8GB RAM'li sistemdi. Şu anki sistemime göre daha hızlı bir internet performansı vardı. Şimdi yeni bir sekme açsam, 4 - 5 saniyeliğine ekran donuyor.

3. Bilgisayar açılma kapanma süresi çok arttı. Önceki sitemimde açılma kapanma inanılmaz hızlı iken (4-5 saniye) şimdi 10 saniyeden fazla.

4. RAM'lerin hızını 2933MHz'e aşırtamadım. Ne yaptıysam olmadı. Şu an 2800MHz'te kullanıyorum.

5. Bütün oyunlarda FPS takılma sorunu yaşıyorum. FPS 130'larda gezerken aniden 30-40'a düşüyor. 1-2 saniye sonra normale dönüyor. Birkaç dakika sonra aynı şey tekrarlanıyor.

Şu anda aklıma gelen sorunlar bunlar. Aklıma gelen olursa eklerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Pcye temiz windows kurulumu yaptınız mı?Stabilite sorunlarına neden oluyor çünkü.Ryzen için ideal sıcaklık değerlerini bilmiyorum ama söylediğiniz değerler fazla gözüküyor.Boşta iken işlemci kullanımı nedir buna bakın.Arka planda çalışan ve cpuya gereksiz yük bindiren bir program sorun çıkartıyor olabilir.Overclock var ise voltaj değerleri nedir?Son olarak eğer overclock yoksa cpu soğutucusunu söküp tekrar termal macun falan sürün ve soğutucunun düzgün bir şekilde temas ettiğinden emin olun.Aklıma gelen olası sorunlar bunlar.

Eski sistemimdeki Windows 10 yüklü SSD'yi taktım yeni sistemime. Evet benim sıcaklık değerlerim fazla. Pek çok kişi Ryzen işlemcilerinin boşta sıcaklığının 35 - 40 derece arası olduğunu belirtmekte. Ben overclock yapmadım. İşlemci fanını düzgün taktığımı düşünüyorum, şu anda termal macun yok zaten elimde.

Ryzen 5 1400 işlemci mevcut elimde. Boşta sıcaklık değeri 30 derece. Boşta en fazla gördüğüm sıcaklık değeri ise 35 derece. Termal macunu yenileyin ve soğutucunun ana karta oturduğundan emin olun.

Yapmanız gerekenleri yapmayarak cevabı kendinize vermişsiniz aslında.

Kesinlikle temiz windows kurulumu yapmalısınız.Genelde böyle durumlarda sorun bu oluyor.Her ne kadar bütün driverları temizlesenizde temiz kurulum gibi olmuyor.Sıcaklık içinde dediğim gibi bi termal macun alıp tekrar deneyin derim.Bios üzerinden voltajada bakın belki anakart otomatik olarak gereğinden fazla voltaj veriyordur.Ram konusunda ryzenin böyle bir sıkıntısı vardı ama uzun zamandır ryzen ile ilgili birşey araştırmadım demekki hala çözülmemiş.x370 anakartlar dışında 3000+ hızlara çıkmak zor sanırım.Geçmiş olsun umarım çözersiniz sorununuzu.

Ryzen 5 1400 işlemci mevcut elimde. Boşta sıcaklık değeri 30 derece. Boşta en fazla gördüğüm sıcaklık değeri ise 35 derece. Termal macunu yenileyin ve soğutucunun ana karta oturduğundan emin olun.

İşlemcilerimiz arasındaki fark çok fazla. Sanırım termal macunu yenilemeyi deneyeceğim. Peki yükte ne kadar işlemci sıcaklığınız? Örneğim benimki CS GO'da 60 - 65 derece arası.

Yapmanız gerekenleri yapmayarak cevabı kendinize vermişsiniz aslında.

Yapmam gereken Windows temiz kurulum yapmak mı? Anlamadım.

Termal macunu değiştireceğim en kısa zamanda. Ayrıca voltaj değerlerim bu. Resim ekliyorum.

Bir de, Windows 10 Pro sürümünü kullanıyorum şu anda. Temiz kurulum nasıl yapabilirim acaba? Bu konu hakkında bilgim yok.

Dosya Ekleri

• gtg.png
    11,1 KB · Görüntüleme: 242
Açıkçası benim topladığım sistemden bende performans alamıyorum. Benim bütün sıcaklık değerlerim normal. Fakat GPU kullanımı düşük. Yeni bir disk satın alıp tekrar deneyeceğim asıl soruya gelirsek işlemcim CS GO'da 50-55 derece ve bu sıcaklık değerleri overclock yapılmış halindeki değerler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…