Ryzen 2700x ve AMD RX 590 Sistem Mavi Ekran

GenSTAFF

Hectopat
Makaleler
1
Merhabalar, yarım saat önce Tom Clancy's The Division oynarken kasanın camının ısındığını fark ettim. Ki ısınan yer, ekran kartının hizasındaki kısımdı. Oyunu Hard, 144 FPS ve DX12 açık, V-Sync kapalı halde oynuyordum. Kombat bir durumda değildim, oyunun içindeki sessiz sakin üs bölgesindeydim ve bir anda mavi ekran hatası geldi. Sisteme hiç hızaşırtma yapmadım.
Bilgisayar kendini kapatıp tekrar açtığında sağ altta Wattman default ayarlara döndürüldü gibi bir uyarı geldi.

Büyük ihtimalle ısınmaya bağlı olarak sistem kendini kapattı ve Radeon yazılımı da bunu hız aşırtmadan oldu gibi algıladı. Halbuki dediğim gibi hız aşırtma yapmadım.

Bu durumda ne yapmam lazım? Wattman üzerinden düşük voltaj, hız aşırtma ve fan hızı ayarlayıp, ısınma sorununu çözenleri gördüm. Hatta çok daha iyi performans alıyorlar. Fakat benim kart için örnek pek bulamadım. Ayarlarla da kendi başıma çok oynamak istemem. Bu işten anlayan biri var mı? Sizce bahsettiğim işlemi uygulamalı mıyım? Nasıl olmalı?

Ek: Ekran Kartı Modeli: ASUS ROG AMD Radeon Rx590 3 Fan

Son düzenleyen: Moderatör:
Msi afterburner kullanarak kasa camı kapalı ve açık olarak test etmeyi deneyin. Sıcaklık sorunu elle anlaşılacak birşey değil. Eğer değerler kasa camı kapalı iken bile normal seviyelerde olursa diğer sebep olabilecek parçalara yönelirsiniz. Ayrıca parçalar birbiri ile uyumlu gayet kaliteli.

Msi afterburner kullanarak kasa camı kapalı ve açık olarak test etmeyi deneyin. Sıcaklık sorunu elle anlaşılacak birşey değil. Eğer değerler kasa camı kapalı iken bile normal seviyelerde olursa diğer sebep olabilecek parçalara yönelirsiniz. Ayrıca parçalar birbiri ile uyumlu gayet kaliteli.

Hocam şimdi kendim denemekten korkuyorum biraz. Ama galiba iş başa düştü.

Bu arada söylemeyi unuttum... Kasanın arka kapağı açık. Fan kontrolcü -ne yazık ki- kasanın arka tarafında olduğundan, arada sırada fan renklerini değiştirmek için arka kapağı açtım. Belki bundan kaynaklanıyordur bilemedim. Sonuçta hava sirkülasyonu bozuluyor bir nevi. Orayı kapatmayı deneyeceğim.

Parçalara gelecek olursak... Hocam çok araştırdım ve en uygun olanları seçmeye çalıştım. Yeni başlayan bir twitch yayıncısıyım, bu yüzden Ryzen ailesinin bu modelini tercih ettim. Hata etmemişim. Diğer parçaları elimden geldiğince uyumlu seçmeye çalıştım. Tek eksiğim HDD sanırım.

O kasayı almasaydınız iyiydi, yüksek ihtimalle kasadan kaynaklı bir sorun. Ayrıca oyun oynarken camın ısınması normal bir şey.

Hocam kasanın geniş olması beni çekti açıkçası. Dedim kasa geniş, sirkülasyonu da güzel olur diye düşündüm. Ki evet ön camı açtım, şu an internette geziniyorum yani sistem boşta denilebilir, bu durumda elimi kasa içine soktuğumda gayet serin hissediyorum. Nitekim sistem sıcaklığı, CPU sıcaklığı filan boş durumda 35-36 derece civarlarında. Ekran kartı da 35-40 derece arasında geziniyordu en son. Ayrıca Zero Rpm ayarı açık ekran kartı için. Yani yük binmediği sürece ekran kartının fanları çalışmıyor. Sorun bundan kaynaklanıyor olabilir mi?

Bir de dün aralıksız 5-6 saat yayın yaptım. CS:GO ve Fortnite oyunlarında normal olarak her oyunda olabileceği gibi makul bir ısınma oldu fakat bugün yaşadığım sorunla karşılaşmadım. Belki de High ayarlarda ve yüksek fps eşiğinde, DX12 açık ve V-Sync ayarı kapalı durumda (hepsi oyun içi ayarlar, AMD Freesync driverda açık) oynadığım için olmuş olabilir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı