Çözüldü Ryzen 3 1300X Sistemde Windows 10 çok geç açılıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Süleyman787

Hectopat
Daha fazla  
Onceki sistemim;
Intel pentium G3258 4.4 GHz işlemci.
6 GB DDR3 1333MHz RAM bellek.
Gigabyte H81M S2V anakart.

Şimdiki sistemim;
AMD Ryzen 3 1300x 3.5 GHz işlemci.
8GB Crucial 2400 MHz RAM bellek.
Gigabyte A320 DS2 anakart

Başlıkta da belirttiğim gibi eski halinde sistemin açılma hizi ortalama 10 saniye civarındayken şimdi güç tusuna bastığım andan sistemin açılışına kadar 40-45 sn geçiyor sebebi nedir?

SSD kullanmıyorum harddisk var sadece ve önceki sistemde olan harddiskin aynısı takılı, güç tuşuna bastığım andan itibaren kafadan 5-10 sn arası görüntü de gelmiyor.

Nasıl düzeltebilirim, önerilerinizi bekliyorum.
(Dipnot; Windows build'i dahi aynı.)

Başlıkta da belirttiğim gibi, eski sistemin açılma hızı ortalama 10 saniye civarındayken, şimdi 40-45 sn geçiyor. Sebebi nedir?
Yalnız HDD ile 10 saniyede açılıyor olması bana pek muhtemelmiş gibi gelmiyor. Acaba eskiden Windows'u tamamen kapatmak yerine, farkında olmadan uykuya falan mı alıyordunuz?

Yalnız HDD ile 10 saniyede açılıyor olması bana pek muhtemelmiş gibi gelmiyor. Acaba eskiden Windows'u tamamen kapatmak yerine, farkında olmadan uykuya falan mı alıyordunuz?
Oncelikle hayir çoğu uygulamayi ve hizmeti açılış için kapatmam yetiyordu 10-15SN gibi bir surede açılıyordu lakin bu sistemde bios logosunun gelmesi bile 10 saniyeden fazla sürüyor ve bu sistemi alıp Windows kurar kurmaz başlangıçta açılan gereksiz seyleri kapadım eşit şartlarda yavaş açılıyor.
SSD şart tabii ki ama konuda anlatılana göre okurumuz eskiden de HDD kullanırken bu kadar yavaş açılmıyormuş. Yani sorunları para ile çözmek yerine teknik konuya da bakmak lazım. Yoksa ben her konu açana 200 TL'lik masraf çıkartırım, sorun değil :)
Evet bende biliyorum SSD almasını lakin bu haliyle çözmek önceliğim.

Bios sürümü F22
Fast boot acik ( kapalıydı default olarak açtım lakin durum aynı.)
Ve evet UEFİ kurulum yaptım.
  • BIOS sürümü nedir?
  • UEFI mi kurulu?
  • Fast Boot devrede mi?
Paralel port devrede mi? Teğmen Zurka!
Gözümden kaçmış afedersiniz lakin pararel port tam olarak ne bilmiyorum. :(

Son düzenleme:
Hocam şunu bir deneyin;
  • Win+R yapın
  • Gelen kutuya msconfig yazın
  • Açılan pencereden önyükleme seçeneğine gelin
  • Gelişmiş seçeneklere tıklayın
  • Açılan pencerede işlemci sayısı kutucuğu var tıklayın
  • Orası 1 ise işlemcinizin çekirdeği ne kadarsa (örn:4) artırınız.

Böylece sistem biraz daha hızlı açılabilir.
Resimli anlatım;
Windows-key-plus-R-button-launch-Run-Box-in-Windows-illustrated.png

ekran.PNG

ekran2.PNG

ekran3.PNG

Ekran Alıntısı.PNG

Bu kadar okuyanlara teşekkürler :)

Hocam şunu bir deneyin;
  • Win+R yapın
  • Gelen kutuya msconfig yazın
  • Açılan pencereden önyükleme seçeneğine gelin
  • Gelişmiş seçeneklere tıklayın
  • Açılan pencerede işlemci sayısı kutucuğu var tıklayın
  • Orası 1 ise işlemcinizin çekirdeği ne kadarsa (örn:4) artırınız.

Böylece sistem biraz daha hızlı açılabilir.
Resimli anlatım;
Eki Görüntüle 294862
Eki Görüntüle 294863
Eki Görüntüle 294864
Eki Görüntüle 294865

Eki Görüntüle 294866
Bu kadar okuyanlara teşekkürler :)

Öncelikle çabanız için çok teşekkür ederim lakin denediğim ve bildiğim bir yöntemdi lakin sonuç alamadım maalesef bundan da, bana sorun BIOS ile ilgili gibi geliyor yani bilmiyorum açılırken bile o kadar saçma açılıyor ki UEFI kurulum olduğu için Windows yerine Gigabyte logosu ile açılıyor. Dönen görsel geç geliyor geldikten bir süre sonra Gigabyte'ın logosu gidiyor sonra 10FPS gibi bir görüntü oluşuyor. Cidden anlamış değilim.. Yardımcı olabilecek kimse yok mu bir çözüm bulamadım bu saçma soruna. Yani güç tuşuna bastıktan 10SN sonra görüntü gelmesi nedir yahu.
Not olarak belirteyim sistemin performansında bir sorun yok açılış tam baş ağrısı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı