Ryzen 3600 Aida64 ile 92 derece

Intel'den AMD'ye geçiş yaptım. MSI B450 GAMING Plus Anakart ile Ryzen 5 3600 işlemci ve Corsair Vengeance LPX 8 GB 3000MHZ RAM aldım.

Önceki sistemden kalan Kasa, SSD ve HARD DISK ile ekran kartı olarak MSI RX470 kullanıyorum. Yeni sistem alınca bari şu son Windows 1903'ü deneyeyim diğerek onu UEFI olarak kurdum. Driver'ları uygulamaları vs hepsini yükledim.

Kasa Thermaltake View 27, önde 3 adet RIING fan var ve kontrolcüsündeki 2 kademeli hız ayarının en hızlısında. Altta bir fan var. 1 tane WD HDD 52 derecelere çıkınca üst üste duran 2 HDD'nin fazla ısınanı üste alıp ekstra bir fanda bunun üzerine koydum ve ısıyı yukarı atıyor. Bunun dışında egzos fanı tabii ki mevcut.

Fotoğraftan zaten sistemi daha iyi görebilirsiniz.

Sistemi aldıktan sonra RAM'lerin frekansını yükseltmek için XMP'yi açtım.

Core Speed değeri 3299 ile 4199 arası değişiyor. Core Voltage 1,416 ile 1,440 arası değişiyor. Aida64 ile stres testinin başında işlemci hemen 91 92 lere kadar çıkınca direk durdurdum. Boşta ise 53 65 arası değişiyor genelde 55 60 arası diyebiliriz. Görüldüğü üzere stok stoğutucu kullanıyorum.

Yeni AMD chipset sürücülerini yükledim ama değişen bir şey yok deniliyor henüz tam test edemedim.

Bu arada elimde eski sistemden kalma Cooler Master Hyper TX4 var. Satışa çıkartmıştım ama eğer bu sıcaklıklar devam edecek ise onu kurup kullanmam gerekecek gibi görünüyor.

Voltaj değerinin yüksek olduğunu geçmiş yazılarda okudum. Sistemi nasıl ayarlamam gerekiyor sizce? Ben OC ile falan ilgilenmek istemiyorum şu an zaten soğutucu ve sistem de ona çok uygun değil gibi.

Lightshot maalesef bu şekilde renkleri solgun ekran yakalıyor. Windows'un kendi yakalaması da böyle. 1903 sistemin bir sıkıntısı mı tam çözemedim ? Muhtemelen IRIS yazılımı yüzünden oluyor.

Core Performance Boost'u kapattım. İşlemci 3599'ya sabitlendi. Voltaj 1.131 seviyesine indi. İşlemci boştaki sıcaklığı 54 55 lerde şu an.

Tekrar Aida64 ile stres testi başlattım 2 dk içinde işlemci 80 dereceye çıktı ama muhtemelen daha üstüne pek geçmeyecek.

Precision Boost Overdrive ve diğerleri auto da kaldı. Bu sisteme göre bu ayarlar nasıl olmalı peki?

Son düzenleme:
Yükte zaten 1.44V çok yüksek değer. En azından önceki nesillere göre söylüyorum. Benim 2200G bile 1.38V ile çalışıyor. Voltajı elle ayarlayarak düşürmeyi deneseniz? Normalde 3600'ün kaç voltaj ile çalıştığını bulmak lazım. Boost kapatmanında ısı konusunda yardımcı olduğunu hatırlıyorum.

Ryzen Master ile frekansı sabitlemenizi ve en yakın zamanda güzel bir soğutucu ve 1 adet daha RAM almanızı öneririm.

Açıkçası elle ayarlamaya çekindim hocam. OC tarzı tecrübelerim hiç yok. Normalde default olarak bu ayarların kapalı olması gerekmez miydi ? Açık gelmesi bana biraz garip geldi. Acaba XMP'yi açınca mı açıldı diyeceğim ama sanmıyorum.

Ben zaten OC amaçlı sistem kurmadım yani OC ile pek ilgilenmiyorum çünkü ekstra masraflı birşey benim için. Şu an da işlemcinin de OC'ye ihtiyaç duyacağını sanmıyorum. Fazla oyun oynayan birisi de değilim. Ekran kartımda zaten çok güçlü değil.

Bu kasanın üst kısmı kapalı ve üstün yarısı pleksi yani kasanın hem yanı hemde üstünün yarısı pleksi şeklinde şeffaf yapıda. Bu yüzden üste herhangi bir fan takma imkanı yok.

Önden ise sadece yanlardan fotoğrafta görüldüğü gibi hava deliklerinden ancak havayı alıyor. Bu yüzden kasanın çok iyi hava soğutması olmayabilir diye düşünüyorum.
Ryzen Master ile frekansı sabitlemenizi ve en yakın zamanda güzel bir soğutucu ve 1 adet daha RAM almanızı öneririm.

Yazı biraz aceleye geldiğinden yanlış yazmışım kusura bakmayın. RAM 2 adet hocam. Bana stok soğutucu yeterli gelir demişlerdi. Olmadı eski sistemdeki Cooler Master Hyper TX4 'ü takarım. Şu an sisteme başka bir masraf çıkartmam mümkün değil maalesef.

Bu arada Ryzen Master'ı kurdum ama çok karışık geldi o yüzden pek ellemesem daha iyi

Dosya Ekleri

• Screenshot_7.png
    121,7 KB · Görüntüleme: 154
  • WhatsApp Image 2019-08-02 at 15.56.17.jpeg
    163,9 KB · Görüntüleme: 120
Son düzenleme:
OC düşünmüyorsanız dert etmenize gerek yok, pek oyun oynamıyorsanız işlemcinizin tam yükte çalışacağını zannetmiyorum. CPU TEMP programını kurup güncel değerleri sağ alt görev çubuğundan kontrol edebilirsiniz.

Fansızlığı bir kere unut hocam. Fan yok diye sistem yanacak olsa benim kasa çoktan erimişti. Egsoz fanım bile yok benim. OC yapmayacaksınız. OC yapar gibi voltaj ayarı yapacaksınız. Tabi sizin bileceğiniz iş sadece alternatif sundum çünkü 1.44V bana çok fazla geldi.

Yazıyı güncelledim hocam şu an ki değerler daha iyi durumda.

Core Performance Boost'u kapattım. İşlemci 3599'ya sabitlendi. Voltaj 1.131 seviyesine indi. İşlemci boştaki sıcaklığı 54 55 lerde şu an.
Tekrar Aida64 ile stres testi başlattım 2 dk içinde işlemci 80 dereceye çıktı ama muhtemelen daha üstüne pek geçmeyecek.

Yani bileceğiniz derken bende bilmediğim için pek girişmek istemedim yoksa tabi sıkıntı değil Teşekkürler.
Teşekkürler yazılımı kurdum hocam. O zaman sıkıntı yok gibi görünüyor oyunlarda artık girip sıcaklığı test ederim. 80'i geçmeyecektir muhtemelen.

Sanırım sıkıntınız yüksek voltaj olmuş. Yerinizde olsam performansın yetersiz geldiğini düşünmeye başladığım yerde, boost kapalı şekilde frekans değerlerini yükseltmek ilk işim olurdu. Tabi biraz merak biraz da işlemciyi tanımakta lazım. Bu halde memnunsanız zaten sorun yok iyi eğlenceler.

Teşekkürler hocam. Zaman içinde onları iyice öğrenip ihtiyaç halinde kullanmaya başlayabilirim. Ama default olarak bu ayarların açık gelmesi bana biraz garip geldi açıkçası.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…