Ryzen 3600X mi, 3600 mü?

Geçenlerde şöyle bir şey düşündüm ne kadar mantıklı bilmiyorum ama; insanlar OC yapmayacaksan 3600 al yeter diyor fakat belli bir süre sonra işlemci yetersiz kalmaya başlarsa OC yapmak gerekebilir. Yani şu an 3600 alayım ne de olsa OC yapmayacağım diye düşünüyorsan bile bir süre sonra 3600 yetmemeye başlar ve işlemciyi güncelleyecek durumun olmaz ise mecbur OC'ye başvurman gerekebilir. Bu durumda 3600X almış olmak bir süre daha işlemci değiştirmeden yola devam etmeni sağlar. Tabi bu düşünce ne kadar mantıklı ne kadar doğru daha bilgili arkadaşların onayına sunuyorum :).

3600X'in silikon kalitesi daha yüksek.

i5 10400 de bir alternatif. Ryzen 3600'den daha iyi diyorlar, kendim test etmedim, edeni görmedim. Araştır istersen. Ama söyleyeyim, Intel'in 11.nesil işlemcileri Ryzen 5000 serisine karşı çöp olacak gibi bir his var içimde. İleride yükseltme falan filan kafanda düşün, taşın.

3600 alırsanız uzun vadede stok soğutucu yeterli gelmez. Ekstra soğutma almanız gerekir. Bu yüzden 3600X tercih edin.

Anakartınız var mı yoksa yeni bir sistem mi topluyorsunuz?
3600X soğutması daha iyi ama o da 95W, aşağı yukarı aynı hesap oluyor. OC yapmayacaksa ikisi de yeterli bence. 6 ay stok soğutuculu kullandım, bir sıcaklık problemi yaşamadım CBP açık.

Uzun vadeli düşünüyorsanız 3600X ile OC imkanınız daha güçlü olur. Güncel fiyatlarını tam bilmiyorum. Fiyat farkı sizi etkileyecekse ve aşırı uzun vadeli düşünmüyorsanız mantıklı bir tercih olarak 3600 de alınabilir.

3600X soğutması daha iyi ama o da 95W, aşağı yukarı aynı hesap oluyor. OC yapmayacaksa ikisi de yeterli bence. 6 ay stok soğutuculu kullandım, bir sıcaklık problemi yaşamadım CBP açık.

3600 üzerinde 65W yazması pek bir anlam ifade etmiyor çünkü işlemci bu değerlerin çok daha üzerine çıkıyor tam yük altında, özellikle o stealth soğutucuyu değiştirirseniz fark ediyorsunuz 90W gibi değerlere çıkabiliyor Cinebench testlerinde bile.

Açıkçası hazırda AM4 anakartınız yoksa ve yüksek hızlı RAM alacak bütçeniz yoksa hiç uğraşmayıp 10400F almak en mantıklısı.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı