Merhaba arkadaşlar 2 gün önce bir sistem toplattım bu sistemin özellikleri:
AMD Ryzen 5 1500X İşlemci
MSİ GTX 1060 Gaming X Ekran Kartı
MSİ B350M MORTAR Anakart
GSKİLL Ripjaws 8gb ddr4 2400mhz
Bu sistemin satın aldım. 1 gün sonra toplanınca magazadan teslim aldım tanıdık bir abi ile onun evinde BİOS update'ini yaptık sürücülerini yükledik 1-2 tane de oyun yükledik. Beni evime bıraktı sistemi masama kurdum ve canavarı çalıştırdım. Buraya kadar her şey oldukça güzel. Yükleyeceğim ek programları yükledim ve ilk oyun denememi gerçekleştirmek için PUBG oyununa girdim. Oyun içinde yediğim droplara optimizasyonu yeterince iyi olmadığı için dikkat etmeden oyunuma devam ettim 17-18. oyun dakikamda kulaklığıma tam hatırlayamadığım kısa bir ses geldi ve tüm sistemim kapandı ben ne olduğunu anlamaya çalıştığımda kasa çalışır durumda ancal tüm çevre donanımlarım kapanmış haldeydi. Bu olduktan sonra tüm sistemi yeniden başlattım ve işlemci durumuna bakmak için CPU-Z uygulamasına baktım. Gözüme dikkat çeken bir durum gözükmeyince CoreTemp uygulamasını açtığımda ise 4 çekirdek 8 thread'li olan işlemcinin uygulamada sadece 2çekirdek 4 thread'nin görüldüğünü ve aktif çalışanının ise sadece tek çekirdeği olduğunu gördüm.
Core 0: 60 derece (Boşta)
Core 1: 0 derece
Core 1 sistemde görüldüğü halde çalışmazken diğer 2 çekirdek ise hiç görülmüyordu. Tabi ki tüm yük tek çekirdeğe bindiği içinde işlemci boşta bile 55-65 derece arasında çalışıyor. Bir arkadaşımın dediğine göre BIOS üzerinden çekirdekleri açıp çalışan hale getirebiliyormuşuz ancak benim BIOS üzerindeki bilgim oldukça az olduğu için nasıl yapıldığını bilmiyorum veya işe yarayacağından da emin değilim.
Bu sorunun çözümü için bana ne önerirsiniz? BIOS üzerinden yapılabilecekse de nasıl yapabileceğimi anlatırsanız çok sevinirim herkese iyi günler dilerim.