Buğra Çiğdem

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar 2 gün önce bir sistem toplattım bu sistemin özellikleri:

AMD Ryzen 5 1500X İşlemci
MSİ GTX 1060 Gaming X Ekran Kartı
MSİ B350M MORTAR Anakart
GSKİLL Ripjaws 8gb ddr4 2400mhz

Bu sistemin satın aldım. 1 gün sonra toplanınca magazadan teslim aldım tanıdık bir abi ile onun evinde BİOS update'ini yaptık sürücülerini yükledik 1-2 tane de oyun yükledik. Beni evime bıraktı sistemi masama kurdum ve canavarı çalıştırdım. Buraya kadar her şey oldukça güzel. Yükleyeceğim ek programları yükledim ve ilk oyun denememi gerçekleştirmek için PUBG oyununa girdim. Oyun içinde yediğim droplara optimizasyonu yeterince iyi olmadığı için dikkat etmeden oyunuma devam ettim 17-18. oyun dakikamda kulaklığıma tam hatırlayamadığım kısa bir ses geldi ve tüm sistemim kapandı ben ne olduğunu anlamaya çalıştığımda kasa çalışır durumda ancal tüm çevre donanımlarım kapanmış haldeydi. Bu olduktan sonra tüm sistemi yeniden başlattım ve işlemci durumuna bakmak için CPU-Z uygulamasına baktım. Gözüme dikkat çeken bir durum gözükmeyince CoreTemp uygulamasını açtığımda ise 4 çekirdek 8 thread'li olan işlemcinin uygulamada sadece 2çekirdek 4 thread'nin görüldüğünü ve aktif çalışanının ise sadece tek çekirdeği olduğunu gördüm.

Core 0: 60 derece (Boşta)
Core 1: 0 derece

Core 1 sistemde görüldüğü halde çalışmazken diğer 2 çekirdek ise hiç görülmüyordu. Tabi ki tüm yük tek çekirdeğe bindiği içinde işlemci boşta bile 55-65 derece arasında çalışıyor. Bir arkadaşımın dediğine göre BIOS üzerinden çekirdekleri açıp çalışan hale getirebiliyormuşuz ancak benim BIOS üzerindeki bilgim oldukça az olduğu için nasıl yapıldığını bilmiyorum veya işe yarayacağından da emin değilim.

Bu sorunun çözümü için bana ne önerirsiniz? BIOS üzerinden yapılabilecekse de nasıl yapabileceğimi anlatırsanız çok sevinirim herkese iyi günler dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Furkan hocam ben bugün tüm sistemi teknik servise göndermeyi planlıyorum gerekirse 20 iş günü sürecekse sürsün. Ama almadan önce bi düşünmek şart.

MSI AFTER BURNER ile tekrar deneyin. Tek bir oyun ile ile değil birden fazla oyun ile deneyip içinden bizlere kesitler paylaşın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

MSI AFTER BURNER ile tekrar deneyin. Tek bir oyun ile ile değil birden fazla oyun ile deneyip içinden bizlere kesitler paylaşın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu başlığı açtıktan sonra bilgisayarı vatan müşteri hizmetlerine bıraktığım için başlığı takip etme fırsatım olmadı. Bilgisayar dün elime geçti ve işlemci bir sorun yok bios güncellendi gerekli kontroller yapıldı diye Tüketici mahkemesine gitme hakkıma 1 gün kala teslim ettiler. boşta 55-60 derece'de çalışma sorununu düzeltmekten çok bilgisayarı teslim edelim kurtulalım politikasını uyguladığını düşünüyorum malum mağaza'nın çünkü attığım fotoğraftaki gibi dün gece sıcaklık ölçümleri ilk aldığımdaki gibi çıldırdı.MSİ Afterburner'ı indiriyorum şimdi birkaç oyunda test ettikten sonra sonuçları atacağım.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2017-07-18 at 01.21.09.jpeg
    WhatsApp Image 2017-07-18 at 01.21.09.jpeg
    152,2 KB · Görüntüleme: 314
55 derece o RPM'e göre cok değil bulundugunuz ortam sıcak ise eğer.

Sistemimde işlemci'nin stok fanı dışında sadece egzoz fan bulunmakta yani kasa içerisinde hava akışı yok denecek kadar az ve yaz sıcaklarınıda katarsak yüksek derecelerde çalışması olağan. En kısa zamanda fan slotlarına uygun fan alacağım. Benim sinirlerimi bozan nokta ise atığım fotoğraftaki gibi işlemci sıcaklığındaki tutarsız (46 dereceden 55'e 9 derecelik oynama gibi) artışlar. Şu An'da dün gece yaşadığım sıcaklık oynamaları gibi oynamalar yaşamıyorum sistemimde ancak işlemci'nin ilk açılış sıcaklığında 50'li değerlerde gezmesi beni düşündürüyor biraz.

8dgRRn - Kopya.jpg

Sistemimde Ryzen 5 1500X kullanmayı düşünüyordum fakat şu an duraksadım açıkçası.

Furkan hocam ben bugün tüm sistemi teknik servise göndermeyi planlıyorum gerekirse 20 iş günü sürecekse sürsün. Ama almadan önce bir düşünmek şart.

Aslına bakacak olursak GTX 1060 gibi bir ekran kartı ile oldukça uyumlu ve rakibi Intel'in i5 modellerine göre uzun vadede daha kullanışlı olabilecek bir işlemci bu sistemi toplayana kadar en az 1 hafta kafa yorduk ki en mantıklısı Ryzen'ı tercih etmek gibi geldi ancak böyle bir sorun yaşamak tüm yaz tatilimin canına okudu diyebilirim. 20 iş günü sonra alınca sorunsuz kullanacağım diye bekledim ve o kadar beklemeye rağmen benchmarklarda boşta 30 dereceleri gösterirken ilk açılışta 50-55 derece civarında açılıyor benim işlemcim.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı