Ryzen 5 1600 AF 12nm Overclock Yapımı

Yer
İstanbul
Daha fazla  
Ryzen 5 1600 AF 12nm işlemcim var. Stok soğutucu kullanıyorum. 4GHz'ye overclock yapmak istiyorum. Aklımda birkaç soru var. Şuan 3.20GHz'de kullanıyorum ve voltaj otomatikte 1.20V veriyor. Ben bunu direkt 4'e çeksem voltaj ayarı oto olduğu için kendi mi ayarlıyor yoksa benim ayar yapmama gerek var mı? 2. sorum ise 1.20V ile 4GHz overclock yapabilir miyim? 3. soruma gelicek olursak mesela ben 4GHz'ye overclock yaptım ama stabil çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabilirim? Hangi testleri yapmam lazım? Bu arada daha önceden CPB açık idi. 1.35V'da çalışıyordu. Kapattığım zaman 1.20'ye düştü. Bu bilgi ne işe yara bilmiyorum ama yazayım dedim. @Tk28* sizin bu konuda bilginiz var sanırım yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada arkadaşlar "bilgili değilsen bu işlere girme" vs. gibisinden yorumlar yapmazsanız sevinirim. Her overclock konusunun altında bu mesajı görüyorum. Bilmiyoruz diye ellemezsek nasıl öğrenicez? Overclock konusunda bilgi sahibi adamlar annelerinin karnından doğarken mi öğrendi?

Öncelikle internette işlemciniz için yapılan O.C. sonuçlarına bir bakın. Örneğin 4.0 - 1.35V ile sağlanmış ise 4.0'a ayarlayıp 1.35 deneyerek başlangıcını yapabilirsin. Prime95 ile test edin. Test sırasında hata verirse öncelikle voltajı arttırmayı deneyebilirsiniz. Voltajı artık üst limitlere yaklaştırmaya başladığınızda zaten sıcaklık çok artacağı için O.C. verimli olmayacaktır. Bu noktaya geldiğinizde hala 4.0'da stabiliteyi yakalayamadıysanız 3.75'e düşürün. 1.35'ile tekrar deneyin Prime95 ile test edin. Ben voltajlar arası 10'ar dakikalık testler yapıyorum. Yine hata alırsanız öncelikle voltajı arttırın. Baktınız yine verimli bir sıcaklık yakalayamadınız tekrar GHz değerini düşürerek 1.35V başlangıç değerliyle işleme devam edin. Bir diğer örnek ise 3.75 GHz değerine ayarladınız 1.35V verdiniz Prime95 testinde 10 dk hata almadınız. Sıcaklıklar da makul seviyedeydi. Sistem stabil gözüküyor. Ama daha iyisi olabilir; bu sebeple voltajı bu sefer düşürmeye başlıyoruz. Önemli olan en düşük voltajda en yüksek GHz değerine ulaşabilmek. Temel mantık bu anakart ayarları ile ilgili ufak detaylarda var. Onu da siz araştırarak rahatlıkla bulabilirsiniz.

Öncelikle internette işlemciniz için yapılan O.C. sonuçlarına bir bakın. Örneğin 4.0 - 1.35V ile sağlanmış ise 4.0'a ayarlayıp 1.35 deneyerek başlangıcını yapabilirsin. Prime95 ile test edin. Test sırasında hata verirse öncelikle voltajı arttırmayı deneyebilirsiniz. Voltajı artık üst limitlere yaklaştırmaya başladığınızda zaten sıcaklık çok artacağı için O.C. verimli olmayacaktır. Bu noktaya geldiğinizde hala 4.0'da stabiliteyi yakalayamadıysanız 3.75'e düşürün. 1.35'ile tekrar deneyin Prime95 ile test edin. Ben voltajlar arası 10'ar dakikalık testler yapıyorum. Yine hata alırsanız öncelikle voltajı arttırın. Baktınız yine verimli bir sıcaklık yakalayamadınız tekrar GHz değerini düşürerek 1.35V başlangıç değerliyle işleme devam edin. Bir diğer örnek ise 3.75 GHz değerine ayarladınız 1.35V verdiniz Prime95 testinde 10 dk hata almadınız. Sıcaklıklar da makul seviyedeydi. Sistem stabil gözüküyor. Ama daha iyisi olabilir; bu sebeple voltajı bu sefer düşürmeye başlıyoruz. Önemli olan en düşük voltajda en yüksek GHz değerine ulaşabilmek. Temel mantık bu anakart ayarları ile ilgili ufak detaylarda var. Onu da siz araştırarak rahatlıkla bulabilirsiniz.
1.35 ile başlamak çok değilmi? 1.35 ile başlayıp düşür mü diyorsun? Ayrıca şu aklımda kalan soruları cevaplarsan çok sevinirim.

Voltajları örnek olarak verdim ama genelde 3.9 GHz - 1,25 V değerinde stabiliyete ulaşmışlar. Voltaj otomatikte kalmasın.
Peki şöyle bir sorum var. 4GHz'ye alıp yavaş yavaş voltaj arttır dedin ya. 1.20V ile denediğimde açılmazsa ne yapıcam? Nasıl geri 3.20'ye çekip tekrar denicem? Kendi kendine mi çekiyor? Bi konuda bios pilini çıkar falan gibisinden bir şey denmişti. Eğer öyle muhabbetlere giriceksem hiç bulaşmak istemiyorum. Yada 1.20V ile açtım diyelim 4GHz'de. Sonrasında mavi ekran verirse nasıl eskiye dönücem? Böyle küçük detayları bilirsem en azından bir daha konu açıp beklemek isteiyorum öyle bir şey yaşarsam.

Peki şöyle bir sorum var. 4GHz'ye alıp yavaş yavaş voltaj arttır dedin ya. 1.20V ile denediğimde açılmazsa ne yapıcam? Nasıl geri 3.20'ye çekip tekrar denicem? Kendi kendine mi çekiyor? Bi konuda bios pilini çıkar falan gibisinden bir şey denmişti. Eğer öyle muhabbetlere giriceksem hiç bulaşmak istemiyorum. Yada 1.20V ile açtım diyelim 4GHz'de. Sonrasında mavi ekran verirse nasıl eskiye dönücem? Böyle küçük detayları bilirsem en azından bir daha konu açıp beklemek isteiyorum öyle bir şey yaşarsam.

Anakart üzerinden CMOS reset yapacaksınız. Anakartınızın kitapçığını inceleyin. O.C. yaptığınız değerleri ya kaydedin ya da BIOS ayarlarınızı yedekleyerek yapın.

Yada en iyisi Ryzen Master kullanın. Orada bir başlangıç voltajı belirleyin. Sonra bu ayarları BIOS üzerinden girersiniz.

Ryzen 5 1600 AF 12nm işlemcim var. Stok soğutucu kullanıyorum. 4GHz'ye overclock yapmak istiyorum. Aklımda birkaç soru var. Şu an 3.20GHz'de kullanıyorum ve voltaj otomatikte 1.20V veriyor. Ben bunu direkt 4'e çeksem voltaj ayarı oto olduğu için kendi mi ayarlıyor yoksa benim ayar yapmama gerek var mı? 2. sorum ise 1.20V ile 4GHz overclock yapabilir miyim? 3. soruma gelecek olursak mesela ben 4GHz'ye overclock yaptım ama stabil çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabilirim? Hangi testleri yapmam lazım? Bu arada daha önceden CPB açık idi. 1.35V'da çalışıyordu. Kapattığım zaman 1.20'ye düştü. Bu bilgi ne işe yara bilmiyorum ama yazayım dedim. @Tk28* sizin bu konuda bilginiz var sanırım yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada arkadaşlar "bilgili değilsen bu işlere girme" vs. gibisinden yorumlar yapmazsanız sevinirim. Her overclock konusunun altında bu mesajı görüyorum. Bilmiyoruz diye ellemezsek nasıl öğrenicez? Overclock konusunda bilgi sahibi adamlar annelerinin karnından doğarken mi öğrendi?

Kusura kalmayın yoğunluktan dolayı görmemişim konuyu öncelikle yapmanız gerekenler.
  • CPU ratio ayarını 40 yapın (4GHz)
  • CPU voltage ayarını 1.4v ile başlayın (sonradan düşüreceğiz)
Ardından şu ayarları BIOS'ta görürseniz kapatınız.
  1. AMD cool & quiet.
  2. Apm.
  3. Cbp (Core performance Boost)
  4. Pbo (Precision Boost OverDrive)
Bunları yaptıktan sonra Windows her türlü açılacaktır artından şu testleri yapınız.
  • OCCT ile 30dk test, sıcaklık Max 83'i geçmesin.
  • Prime95 ile 30dk torture test, sıcaklık Max 88'i geçmesin.
  • AIDA64 ile 20dk test, sıcaklık Max 83'ü geçmesin.
Bu testlerden sorunsuz geçtiğiniz taktirde sorunsuz bir şekilde overclock edilmiş demektir yavaş yavaş artık zamanınız olduğu vakitler 1.4v verdiğimiz voltajı 1.394, 1.388, 1.382 gibi ufak ufak düşürmeye başlayın her voltaj düşüşünde test yapınız zaman işi.

Kusura kalmayın yoğunluktan dolayı görmemişim konuyu öncelikle yapmanız gerekenler.
  • CPU ratio ayarını 40 yapın (4GHz)
  • CPU voltage ayarını 1.4v ile başlayın (sonradan düşüreceğiz)
Ardından şu ayarları BIOS'ta görürseniz kapatınız.
  1. AMD cool & quiet.
  2. Apm.
  3. Cbp (Core performance Boost)
  4. Pbo (Precision Boost OverDrive)
Bunları yaptıktan sonra Windows her türlü açılacaktır artından şu testleri yapınız.
  • OCCT ile 30dk test, sıcaklık Max 83'i geçmesin.
  • Prime95 ile 30dk torture test, sıcaklık Max 88'i geçmesin.
  • AIDA64 ile 20dk test, sıcaklık Max 83'ü geçmesin.
Bu testlerden sorunsuz geçtiğiniz taktirde sorunsuz bir şekilde overclock edilmiş demektir yavaş yavaş artık zamanınız olduğu vakitler 1.4v verdiğimiz voltajı 1.394, 1.388, 1.382 gibi ufak ufak düşürmeye başlayın her voltaj düşüşünde test yapınız zaman işi.
Hocam merhaba, 1 sene sonra konuyu hortlatıyorum kusura bakmayın. Zamanında stok soğutucu ile bu işe girmekten vazgeçmiştim. Şuan T6 Ultra alıp O.C yapmak istiyorum. Acaba 4GHz'ye O.C yaparsam % kaç performans artışı olur? Eğer güzel bir artış söz konusu değil ise paramı biriktirip işlemci upgrade etmeyi düşünüyorum önümüzdeki aylarda. Lâkin 200-250TL gibi bir fiyata T6 Ultra + ZM-STC8 termal macun alıp O.C yaparak güzel bir artış elde edebilecek isem öyle yapacağım. Fikir verirseniz sevinirim.

Hocam merhaba, 1 sene sonra konuyu hortlatıyorum kusura bakmayın. Zamanında stok soğutucu ile bu işe girmekten vazgeçmiştim. Şu an T6 Ultra alıp O.C yapmak istiyorum. Acaba 4GHz'ye O.C yaparsam % kaç performans artışı olur? Eğer güzel bir artış söz konusu değil ise paramı biriktirip işlemci upgrade etmeyi düşünüyorum önümüzdeki aylarda. Lâkin 200-250TL gibi bir fiyata T6 Ultra + ZM-STC8 termal macun alıp O.C yaparak güzel bir artış elde edebilecek isem öyle yapacağım. Fikir verirseniz sevinirim.

Dostum 1600 AF işlemci Max Turbo frekansında tüm çekirdekler 3.6GHz oluyor. Sen bunu 4GHz'ye yükselttiğinde sana %11'lik performans artışı sunacaktır. Zaten stok haliyle bile hemen hemen 2600 gücünü veriyor 1600 AF. 4GHz yapmanla tam 2600 gücüne erişirsiniz. Sıcaklık konusunda ise gündelik kullanımlarınızda, oyunlarda vesaire seçtiğiniz soğutucu ve macun sizi idare edecektir.

Dostum 1600 AF işlemci Max Turbo frekansında tüm çekirdekler 3.6GHz oluyor. Sen bunu 4GHz'ye yükselttiğinde sana %11'lik performans artışı sunacaktır. Zaten stok haliyle bile hemen hemen 2600 gücünü veriyor 1600 AF. 4GHz yapmanla tam 2600 gücüne erişirsiniz. Sıcaklık konusunda ise gündelik kullanımlarınızda, oyunlarda vesaire seçtiğiniz soğutucu ve macun sizi idare edecektir.
Hocam 1600AF'yi 4.4GHz'e sanırım O.C yapıp 3600 ile arasındaki farkı %30'dan %10'a indirmişti Donanım Arşivi. Benim de amacım 3600 ile farkını %15-20 civarlarına indirmek. 4.2GHz'e O.C yaparsam % kaç artış olur? Bir de 3600 ile arasındaki fark kaca düşer? Ek olarak 4GHz'de bu fark yüzdelik olarak kaç biliyor musunuz?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı