Ryzen 5 1600 Sistem %100 Disk Kullanımı Sorunu

xdrafter

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Tasarım Uzmanı olma yolunda :)
Merhaba,

Aşağıda belirtttiğim sisteme sahibim.
Windows altında Güç Seçeneklerinden tercih edilen planı Dengeli (Önerilen) ya da AMD Ryzen Balanced yaptığımda
sebepsiz yere 20-30 sn. süren Disk kullanımı %100 oluyor ve bilgisayar kitleniyor.

O anda çalan muzik dahi kesiliyor
Hiç bir tepki vermeden 20-30 sn. kalıyor akabinde hiçbir şey olmamış gibi düzeliyor. Görev Yöneticisinde işlemler sekmesinde %100 kullanan hiçbir uygulama yok.
Sadece Görev Yöneticisinde Performans kısmında SSD Disk kullanımı %100 gözüküyor.

Bu sorunu sadece Dengeli(Önerilen) ve AMD Ryzen Balanced güç planlarında yapıyor. Yüksek performans planına aldığımda böyle bir sorun hiç olmuyor.
Konuya hakim arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.

Mavi ekran vb. farklı bir hata bu zamana kadar hiç almadım.
Chipset sürümü ve anakart BIOS güncel.
Radeon Yazılım Sürümü - 18.5.1
Radeon Yazılım Sürümü - Adrenalin
Grafik Yonga Seti - Radeon (TM) RX 470 Graphics (MSI GAMİNG X)
Bellek Boyutu - 4096 MB
Bellek Türü - GDDR5
Çekirdek Saati - 1242 MHz
Windows Sürümü - Windows 10 Pro (Lisanslı) (64 bit) (1803)
Sistem Belleği - 8 GB (Kingston Hyperx Furry 2666mhz)
CPU Türü - AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor (Overclock yapılmadı)
Motherboard - MSI B350 MORTAR
SSD - Transcend 128GB 370S Serisi (Yazılımı yüklü - kaldırdığımdada aynı sorun var )
HDD - Toshiba P300 2 TB
100.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Eki Görüntüle 303517Gösterilen yere tıklayıp neyin kullandığını gösterin. Resim olarak atarsanız bakarız.
Görev Yöneticisinde işlemler sekmesinde %100 kullanan hiçbir uygulama yok.
Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi okuma yazma hızı ve ortalama yanıt süresi 0, sorunum her hangi bir işlemin kullanması değil yazdıklarımı tekrar okursanız daha iyi anlayabilirsiniz beni.

Okudum, okudum da, %100 de iken illa bir şeyler açılıyordur. Kafasına göre %100 olmaz ki bu. Öyle bir şey varsa SSD'de problem var demektir.
Belki de o an bilgisayar donduğu için göremiyorum orada her hangi bir işlemin %100 kullanımda olduğunu, fakat neden bu sorunu yüksek performans güç planında yapmıyor SSD bozuk olsa aynı şekilde yine yüksek performans modunda aynı sorun olması gerekmez mi?

Şuan BIOS ayarlarını inceliyorum, aynı sorunu yaşayan birisi daha var AMD formunda gördüm İngilizce olarak yazmışlar pek anlayamadım buraya link atarım müsait olduğum da.

Okudum, okudum da, %100 de iken illa bir şeyler açılıyordur. Kafasına göre %100 olmaz ki bu. Öyle bir şey varsa SSD'de problem var demektir.
Render alırken ben görev yöneticisinden bakmak istemiştim. İşlemci kullanımı %100 idi. Dediğiniz gibi fazladan aza sıraladım ve işlemciyi maksimum kullanım oranı %6 filan idi. Yani orada gözükmüyor bazen.

Plan varsayılan ayarlarını geri yüklemeyi ve bios varsayılan ayarları denedim sonuç değişmedi.

Önceki yazımdada söylediğim gibi Disk kullanımı gördüğünüz gibi kaynak izleyicisinde %100 iken Görev Yöneticisinde yüksekden aza doğru sıraladığımda %50 gözüküyor fakat en baştaki %0.1 kullanımda ve kırmızı ile işaretlediğim yere bakarsanız o anda okuma yazma kullanımı 0.

Aşağıdaki linkde sorun yaşayan arkadaşın benimle aynı sorunu yaşadığını düşünüyorum eğer daha iyi çevirebiliyorsanız benide bilgilendirirseniz sevinirim.
AMD Ryzen Balanced power plan causing high disk... | Community

10.jpg

Okudum biraz oradaki sorunu da, adamdaki SSD ile sizdekinin markası aynı. Yani SSD'den olma ihtimali bir tık daha yükseldi. Orada biri depolama destek listesinde o markanın olmadığını bunun da endişe verici olduğunu söylemiş. Diğeri ise, BIOS sürümlerinin farklarından bahsetmiş. 2 sürüm geri gitmiş düzeltmek için. Güncel BIOS adamın laptopunda sorunlara yol açıyormuş.

Size tavsiyem yüksek performans olan güç ayarına birkaç ince ayar çekerek onda kullanmanız. Veya başka bir SSD ile test etme imkanınız varsa deneyebilirsiniz.

Benim de konuya bir katkım olsun, ben bu sorunu Windows'un yeni güncellemesinden kaynaklı olabileceğini düşünüyorum.

Ben de sistemi Dengeli modda kullandığımda, oyunlarda işlemci frekansı kafasına göre düşüyor ve oyunlar ani donmalar yaşıyor. Bu sorunu Yüksek Performans'a alarak çözebildim.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı