Ryzen 5 1600X sisteme upgrade için işlemci önerisi

Normal kasa düzeni bu şekilde oluyor zaten. Çıkış kısmındaki soldaki tek fan var. Kasanın sağ tarafında giriş kısmında 1 fan var. Üstte fan yok. Üstte hiç fan göremedim. Üst taraf kapalı zaten oradan hava nasıl çıkacak ki. Neyse hocam ben rahatsız etmeyeyim sizi. İşlemci gelsin. Bu sorun yaşarsam size haber ederim. Teşekkürler her şey için.

İşlemcinin montajını ve bazı testlerini yaptım. Çok memnun kaldım. 1600X de %90 100'lere ulaşan kullanım görüyordum ve haliyle çok tekleme takılma donma yapıyordu. 5700X ile ağır bir proje açtığımda kullanım 40 50 civarlarında kaldı ve 0 tekleme takılma. Bu benim için çok iyi oldu. Oyunlarda denedim oralarda pek bir fark hissedemedim. Özellikle RDR2 de en azından bir 10 15FPS artışı bekliyordum ama sabit, aynı kaldı gibi. Oyunda zaten CPU kullanımı da %20'yi geçmiyor. Tam güçte çalışmıyor gibi sanki. Yine de sorun yok ama belki RDR2 ekran kartı ağırlıkta bir oyundur.
Hayırlı olsun. RX 580 ile zaten FPS artmaz işlemciniz ekran kartından daha iyi olduğu için. 2. el olarak ekran kartı alabilirsiniz eğer ileride FPS artışı isterseniz RTX 4070 ti falan gibi.

İkinci el bir yükseltme yapacağım. Ama sırayla ve zamanla yapıyorum. Tek GPU kaldı zaten. GPU'yu da muhtemelen ikinci elden alabileceğim 2K oynatan en minimum en uygun kartı almam gerekiyor. 5700XT 6700XT modelleri olabilir. Veya 3060 olabilir. Veya şu Intel'in Arc 580'i olabilir. Şu anda kesin bir şey yok.

Ayrıyeten sıcaklık değerlerinde biraz problem yaşıyor gibiyim. Sistem boştayken 55-60 derece civarlarında çalışıyor. Oyuna girdiğimde 80 derecenin üstüne çıkabiliyor. Ve ağır yavaş şekilde ısısı düşüyor. Bu fazla sıcaklığı 1600X'de de yaşardım. Sıvı soğutma olmasına rağmen bu sıcaklıklar çok saçma. Çin malı bir kule tipi soğutma bile alsam Dark Aquaforce tek fanlı sıvı soğutmadan iyi çalışır.

@kerem1238806 en iyi F/P olan Phantom Spirit tavsiye ederim, ömürlük gibi olur. Ayrıca, eğer istersen işlemcine UV yapmanda yardımcı olabilirim.

Hocam performansta çok fazla bir düşüş olmayacaksa UV yapmaya sıcak bakıyorum. Yardımcı olursan sevinirim. Ama asıl sorunun soğutmadan dolayı olduğunu düşünüyorum. Bu Dark Aquaforce iyi bir soğutma olsaydı 1600X de 70 80 dereceleri görmezdim. Onda da sistem boştayken 50 60 derece civarında geziyordu. Kardeşimin sisteminde i5 4690K var. Ona merdiven altı bir markanın küçük fanlı kule tipi soğutucusunu taktım sistem boştayken 30 derece oyundayken 60'ları gram geçmiyor. Bende sırf bu yüzden kule tipi bir soğutmaya geçme taraftarıyım. Ama montajı kolay olsun istiyorum. Çok büyük olsun istemiyorum. Bu attığın ürün biraz büyük gibi. Fiyatı çok sorun değil ama yine de biraz pahalı gibi. 600 700 civarlarına iyi bir şey bulabilir miyim acaba? UV yaparsam da güzel çalışır diye düşünüyorum.

Hocam performansta çok fazla bir düşüş olmayacaksa UV yapmaya sıcak bakıyorum. Yardımcı olursan sevinirim. Ama asıl sorunun soğutmadan dolayı olduğunu düşünüyorum. Bu Dark Aquaforce iyi bir soğutma olsaydı 1600X de 70 80 dereceleri görmezdim. Onda da sistem boştayken 50 60 derece civarında geziyordu. Kardeşimin sisteminde i5 4690K var. Ona merdiven altı bir markanın küçük fanlı kule tipi soğutucusunu taktım sistem boştayken 30 derece oyundayken 60'ları gram geçmiyor. Bende sırf bu yüzden kule tipi bir soğutmaya geçme taraftarıyım. Ama montajı kolay olsun istiyorum. Çok büyük olsun istemiyorum. Bu attığın ürün biraz büyük gibi. Fiyatı çok sorun değil ama yine de biraz pahalı gibi. 600 700 civarlarına iyi bir şey bulabilir miyim acaba? UV yaparsam da güzel çalışır diye düşünüyorum.

Şu an sistem boşta ve değerler bu şekilde. Aslında şu an normal seyrediyor. RDR2 oynarken 70 derecelerde geziniyor 80'i görmüyor. Ancak RDR de Max %20 işlemci kullanımı görmekteyim. Yani %20 işlemci kullandığı halde 70 derecelerde geziniyor. Daha fazla işlemci yoran Rust gibi oyunlarda muhtemelen sıcaklık değerleri 80 85 civarında olacaktır. Henüz bunu test etmedim.

Dosya Ekleri

• 596.JPG
    596.JPG
    49,3 KB · Görüntüleme: 14
İlk olarak bilgisayar açılırken Del veya F2 tuşuna basarak BIOS’a gir.

Advanced Menüsüne Geç​

Üst menüden Advanced sekmesine geç. Ardından aşağıdaki adımları takip et:

AMD Overclocking Menüsüne Giriş​

• Advanced → AMD Overclocking seçeneğine gir.
  • Onay ekranı çıkarsa Accept / Kabul Et ve devam et.

Precision Boost Overdrive Ayarları​

Aşağıdaki sırayla menüleri takip et:
  • AMD Overclocking → Precision Boost Overdrive
Ayarları şu şekilde değiştir:

Ayar AdıDeğer
Precision Boost OverdriveAdvanced
PBO ScalarManual → 10X
PPT Limit160W
TDC Limit110A
EDC Limit190A
Thermal Throttle Limit85°C (Soğutman için 75°C öneririm).
Max CPU Boost Clock Override+200 MHz (Boost Clock 4.850 MHz).
Curve OptimizerPer Core

5. Curve Optimizer Ayarları​

• Curve Optimizer Mode: Per Core
  • Her çekirdek için Negative -15 yap
ÇekirdekAyar
0-1-2-3-4-5-6-7Negative
Değer15

İstersen her çekirdeğe özel offset uygulayabilirsin. İşin bitince F10 tuşuna basarak ayarları kaydet ve sistemi yeniden başlat.

Bu yapılandırma, performans ile termal dengeyi birleştiren oldukça agresif ama kontrollü bir PBO profilidir. Curve -15 tüm çekirdeklerde çoğu iyi silikon için stabildir ama test etmeni öneririm.

-15 çok dip undervolt olmasa da yine de OCCT ile stabilite testi yapın.

75°C yine de sizin için çoksa 70°C yapabilirsiniz. Böylelikle sistem soğuma payı buldukça boostlar sıvı soğutmanız da can çekişmez.

Son düzenleme:
İlk olarak bilgisayar açılırken Del veya F2 tuşuna basarak BIOS’a gir.

Advanced Menüsüne Geç​

Üst menüden Advanced sekmesine geç. Ardından aşağıdaki adımları takip et:

AMD Overclocking Menüsüne Giriş​

• Advanced → AMD Overclocking seçeneğine gir.
  • Onay ekranı çıkarsa Accept / Kabul Et ve devam et.

Precision Boost Overdrive Ayarları​

Aşağıdaki sırayla menüleri takip et:
  • AMD Overclocking → Precision Boost Overdrive
Ayarları şu şekilde değiştir:

Ayar AdıDeğer
Precision Boost OverdriveAdvanced
PBO ScalarManual → 10X
PPT Limit160W
TDC Limit110A
EDC Limit190A
Thermal Throttle Limit85°C (Soğutman için 75°C öneririm).
Max CPU Boost Clock Override+200 MHz (Boost Clock 4.850 MHz).
Curve OptimizerPer Core

5. Curve Optimizer Ayarları​

• Curve Optimizer Mode: Per Core
  • Her çekirdek için Negative -15 yap
ÇekirdekAyar
0-1-2-3-4-5-6-7Negative
Değer15

İstersen her çekirdeğe özel offset uygulayabilirsin. İşin bitince F10 tuşuna basarak ayarları kaydet ve sistemi yeniden başlat.

Bu yapılandırma, performans ile termal dengeyi birleştiren oldukça agresif ama kontrollü bir PBO profilidir. Curve -15 tüm çekirdeklerde çoğu iyi silikon için stabildir ama test etmeni öneririm.

-15 çok dip undervolt olmasa da yine de OCCT ile stabilite testi yapın.

75°C yine de sizin için çoksa 70°C yapabilirsiniz. Böylelikle sistem soğuma payı buldukça boostlar sıvı soğutmanız da can çekişmez.
Teşekkürler hocam. Bunun bir zararı yok değil mi ? Bu yazıyı Yapay Zekaya yazdırmadınız değil mi kendi bilginiz ve tecrübeniz. (Yanlış anlamayın lütfen bazıları öyle yapıyor.) Ayriyeten çok aşırı bir güç azalması olur mu ?

Teşekkürler hocam. Bunun bir zararı yok değil mi? Bu yazıyı Yapay Zekaya yazdırmadınız değil mi kendi bilginiz ve tecrübeniz. (yanlış anlamayın lütfen bazıları öyle yapıyor.) Ayrıyeten çok aşırı bir güç azalması olur mu?

Merak etmeyin, rozetlerimin hakkını verdiğimi düşünüyorum. 👍

Kusura bakmayın sonradan fark ettim. Tecrübenize güveniyorum. Bu ayarları deneyeceğim. Son bir soru: Bu ayarlar işlemciyi 1600x'den de kötü hale getirir mi ? Yani oyun oynarken çok da performans kaybı yaşamak istemiyorum. Onun dışında sorunum yok.

Bir de iyi bir soğutucu aldığımda eski değerlerine döndürebilir miyim onu merak ediyorum hatta OC falan yapabilir miyim?

Kusura bakmayın sonradan fark ettim. Tecrübenize güveniyorum. Bu ayarları deneyeceğim. Son bir soru: Bu ayarlar işlemciyi 1600X'den de kötü hale getirir mi? Yani oyun oynarken çok da performans kaybı yaşamak istemiyorum. Onun dışında sorunum yok.

Performansınız düşmeyecek ama artacak. Bir de BIOS güncel değilse güncelleyiniz. Ayarları uygulamadan önce R23 testi yapın.

R23SET.png

Bu şekilde test ettikten sonra sonucu not edin.

Ayrıyeten çok aşırı bir güç azalması olur mu?

Performans düşmeyecek ama muhtemelen artacak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı