Ryzen 5 1600X sisteme upgrade için işlemci önerisi

Hmm çok iyi anladım. Duymuştum o şeyi. Çok saçmaymış ama. Isınıyorsan zaten 90 derece olduğunda kendini kapatırsın. Niye gücünü düşürüyorsun ki. Gerçi bunu projelerde yapacağını sanmam. Projeler oyun gibi olmadığı için öyle çok yüksek ısıya ulaşmıyor. Sadece anlık olarak yükselebilir diye düşünüyorum. Sıvı soğutma var. Baktım çözmüyor başka şekilde hallederim artık. Çok teşekkürler.
Kasaya birkaç tane fan takarak VRM yüksek olursa azaltabilirsiniz. Test edin eğer yüksek olursa takarsınız. Oyunlardan yüksek çıkar render işleriyle uğraşıyorsanızda zaten bu arada. Oyunlar yüksek ama orta-yüksek ağırlık bindirir genellikle. Fazla sıcaklık renderlarda ve testlerde çıkar.

Kasaya birkaç tane fan takarak VRM yüksek olursa azaltabilirsiniz. Test edin eğer yüksek olursa takarsınız. Oyunlardan yüksek çıkar render işleriyle uğraşıyorsanızda zaten bu arada. Oyunlar yüksek ama orta-yüksek ağırlık bindirir genellikle. Fazla sıcaklık renderlarda ve testlerde çıkar.

Bu VRM şeyini kilitlemenin bir yolu yok mu? Soğutmayı bir nebze çözerim ben tabii ki ama işlemci yine gücünü düşürürse kafayı yerim. Hangi sıcaklıkta yapıyor o belli mi? Biraz araştırma yapayım. Ve sadece bu modelde mi oluyor. Önüne geçmek için başka ne alternatifler var. Kasa soğutmasını maximuma çıkarırım. Zaten işlemciyi takmak için bilgisayarcıya götüreceğim. Orada soğutmaya da bakarım.

Fan alırsan bunlardan al kasa için: https://www.amazon.com.tr/ARCTIC-ed...9fc-8d08-4dd96a75e192&pd_rd_i=B09SLPRYYZ&th=1

VRM kitlemek yani gücünü kısman lazım işlemcinin sanırsam. 70-85 derece arası limitmiş sanırsam sonrası yavaşlatıyor. O modele özel bir şey değil. Anakartın en düşük seviye bir anakart olduğu için sadece VRM soğutucusu da kalitesiz bir şeyden yapmışlar. O yüzden iyi soğutmuyor ve iyi bir işlemciyle kullanamıyorsun. Önüne geçmek için yukarıdaki fanlardan alıp taktırabilirsin ya da başka bir anakart alabilirsin. MSI B550M PRO-VDH önerim fiyat performans olarak ileride alırsan ama AM5 al anakarta gerek yok yeni.

Fan alırsan bunlardan al kasa için: https://www.amazon.com.tr/ARCTIC-edilmiştir-bağlantılı-teknolojisi-özellikle/dp/B09SLPRYYZ/260-8207806-5622764?pd_rd_w=SQTpk&content-id=amzn1.sym.302708a7-0696-4c40-ba66-be08cba237e1&pf_rd_p=302708a7-0696-4c40-ba66-be08cba237e1&pf_rd_r=QK1X1VY1VENSSPKQ0BAP&pd_rd_wg=5rbiY&pd_rd_r=6f342015-65df-49fc-8d08-4dd96a75e192&pd_rd_i=B09SLPRYYZ&th=1

VRM kilitlemek yani gücünü kısman lazım işlemcinin sanırsam. 70-85 derece arası limitmiş sanırsam sonrası yavaşlatıyor. O modele özel bir şey değil. Anakartın en düşük seviye bir anakart olduğu için sadece VRM soğutucusu da kalitesiz bir şeyden yapmışlar. O yüzden iyi soğutmuyor ve iyi bir işlemciyle kullanamıyorsun. Önüne geçmek için yukarıdaki fanlardan alıp taktırabilirsin ya da başka bir anakart alabilirsin. MSI B550M Pro-VDH önerim fiyat performans olarak ileride alırsan ama AM5 al anakarta gerek yok yeni.

Anakartım bayağı kötü mü cidden hocam. Anakart alırsam zaten direkt AM5 sistem toplarım AM4 değil de. Kasa fanını alırsam işlemciye doğru mu monte edeceğim nasıl olacak. Sıvı soğutma yetmez mi gerçekten ya.

Sıvı soğutma işlemciyi soğutuyor hocam. VRM anakartın başka bir yerinde onu soğutmuyor. HWInfo ile gelince işlemci test yapıp bakın anakartın sıcaklığına kaç dereceye kadar çıkacak diye. Eğer fazla olursa 70 dereceyi geçti diyelim fan takın.

Sıvı soğutma işlemciyi soğutuyor hocam. VRM anakartın başka bir yerinde onu soğutmuyor. HWiNFO ile gelince işlemci test yapıp bakın anakartın sıcaklığına kaç dereceye kadar çıkacak diye. Eğer fazla olursa 70 dereceyi geçti diyelim fan takın.

Ha VRM anakartta bir şey yani. İşlemcide değil doğru mu anladım? Bu konuda kaynak varsa atabilirseniz iyi olur hocam. Sizi daha fazla rahatsız etmeden konu hakkında bilgi edineyim. İşlemciyi ona göre seçmek istiyorum. Bir de üstüne anakart almak istemiyorum.

Sipariş verildi hocam. Pazartesi veya salı 5700X elime geçecek. Uyumlu çalışsınlar diye RAM'ları da 3200MHz ve 32 GB'ye çıkardım. Kullandığım prodüksiyon programlarında ciddi performans artışı yaşanacağını düşünüyorum. İzlenimleri aktarırım. Ek olarak kasa iç sıcaklığını azaltmak için bu dediğiniz kasa fanlarını hangi açıyla nereye nasıl takmamız gerekecek? Bunun için bir görsel video var mıdır hocam? VRM kısmına denk gelecek şekilde takmak istiyorum.

ImageServer.php

Airflow

ImageServer.php

Airflow

Normal kasa düzeni bu şekilde oluyor zaten. Çıkış kısmındaki soldaki tek fan var. Kasanın sağ tarafında giriş kısmında 1 fan var. Üstte fan yok. Üstte hiç fan göremedim. Üst taraf kapalı zaten oradan hava nasıl çıkacak ki. Neyse hocam ben rahatsız etmeyeyim sizi. İşlemci gelsin. Bu sorun yaşarsam size haber ederim. Teşekkürler her şey için.

Normal kasa düzeni bu şekilde oluyor zaten. Çıkış kısmındaki soldaki tek fan var. Kasanın sağ tarafında giriş kısmında 1 fan var. Üstte fan yok. Üstte hiç fan göremedim. Üst taraf kapalı zaten oradan hava nasıl çıkacak ki. Neyse hocam ben rahatsız etmeyeyim sizi. İşlemci gelsin. Bu sorun yaşarsam size haber ederim. Teşekkürler her şey için.

İşlemcinin montajını ve bazı testlerini yaptım. Çok memnun kaldım. 1600X de %90 100'lere ulaşan kullanım görüyordum ve haliyle çok tekleme takılma donma yapıyordu. 5700X ile ağır bir proje açtığımda kullanım 40 50 civarlarında kaldı ve 0 tekleme takılma. Bu benim için çok iyi oldu. Oyunlarda denedim oralarda pek bir fark hissedemedim. Özellikle RDR2 de en azından bir 10 15FPS artışı bekliyordum ama sabit, aynı kaldı gibi. Oyunda zaten CPU kullanımı da %20'yi geçmiyor. Tam güçte çalışmıyor gibi sanki. Yine de sorun yok ama belki RDR2 ekran kartı ağırlıkta bir oyundur.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı