Ryzen 5 2400G sistem oyunda görüntü gitme sorunu

207061

Megapat
Makaleler
1
Kısa süre önce çok lazım olduğu zamanda dizüstü bilgisayarım yanınca acilen bir bilgisayar almak durumunda kaldım ve desktopa geçiş yapmak istediğimden bir sistem topladım.
  • Ryzen 2400G
  • B350 anakart
  • 16 GB (2x8) 3200 MHz RAM
  • Corsair Carbide Spec1 650w 80+
  • Dark CPU Cooler (Freezer x120)
Kasa püfür püfür, hava sirkülasyonunda sorun yok. Sistemin çektiği gücü ölçtük, 240 watt çekiyor. Bütün bütçem bu olduğu için de (hatta sıkışık bir zaman olduğundan borçla) monitöre bütçe ayıramadım.

BIOS güncel. Hatta dün en son sürüme yükselttim. BIOS'ta sorun yok.
RAM'ler 3200 MHz frekansında çalışıyor.
Ekran kartı sürücüleri yüklü ve güncel.
Windows 10 RED Stone en son sürüm yüklü (nisan 2018).

Günlük uygulamalarda (ofis + internet vs) sorun yaşamıyorum. Stres testine soktum, stock fan ile 95 derececyi gördüğünden bu fanı almıştım. 72 dereceyi geçmedi. Stres testini başarıyla tamamlıyor ancak benim stres atmam için arada açtığım CS:GO oyununda 5 dk sonra ekran kararıyor. Bilgisayarı baştan başlatana kadar da düzelmiyor. İnternette yazılan her kontrolü denedim ( driver arızalarını, Windows hatalarını vs vs. ) ancak dün gece okuduğum hata olasılığı aklımdan çıkmıyor. Elimdeki monitör LG LX40. Çok eski bir monitör ve VGA kablosu var sadece. İnternette okuduğum kadarıyla eski monitörlerin çözünürlük ve frekans değerleri yeni nesil bilgisayarlarda ve yeni güncellenmiş oyunlarda hatalara neden olabiliyor diyordu. Kontrol edecek ikinci bir monitörüm yok maalesef. Anakartta HDMI çıkışı olmadığından (DVI var ilave olarak ama bendeki TV'lerde DVI girişi yok) başka bir ekranla test de edemiyorum. Böyle bir mevzu varsa sanırım borç harç monitör almak zorunda kalacağım. Ama şu sıkışık zamanımda bütçemi ona aktarmak istemiyorum.

Oyun sırasında MSI Afterburner ile de HWi ile de kontrol ettim, ekran kartı çalışma frekansları normal. İşlemci sıcaklığı oyunda 55 dereceyi geçmiyor.

PC'nin bağlı olduğu prizden başka hiç yük çekilmiyor. Yıllar önce elektrik tesisatını yenilerken her odaya ayrı sigorta koydurmuş, hatları ve hatta aydınlatma tesisatını bağımsız hale getirmiştim.

Ama benim bu yaşadığım hatalar canımı çok sıkmaya başladı. Bilgisayarsız da kalamayacağımdan teknik servise bırakamıyorum. Acaba sorduğum böyle bir olasılıkla karşılaşan var mıdır? Gerçekçi bir şey midir? Yol gösterecek, gözden kaçırdığım bir şeyleri belirtebilecek birisi var mıdır?

Son düzenleyen: Moderatör:
Vga desteklememeye dayalı bir bilgiye rastlamadım. Bir takım özellikler için DVI ya da HDMI gerekli tamam ancak AMD forumlarını taradığımda VGA problemine rastlamadım.

Ramleri 2933e sabitleyince sorunum şimdilik ortadan kalkmış gibi görünüyor. Maçtan sonra da denedim, 20 dakika falan hata vermedi. Akşam Kadıköy'e gidebilirsem DVI kablo alacağım. Aynı monitörde DVI girişi de var. Bir de öyle deneyeceğim. Bir de UPS aldım. Elektrik dalgalanmalarını kesmek adına. Eğer çözüm olmazsa hafta sonu kasayı Vatan bilgisayara götürüp PSU yu denettireceğim. Sanıyorum problem çözüldü ama.

Vga desteklememeye dayalı bir bilgiye rastlamadım. Bir takım özellikler için DVI ya da HDMI gerekli tamam ancak AMD forumlarını taradığımda VGA problemine rastlamadım.

Ramleri 2933e sabitleyince sorunum şimdilik ortadan kalkmış gibi görünüyor. Maçtan sonra da denedim, 20 dakika falan hata vermedi. Akşam Kadıköy'e gidebilirsem DVI kablo alacağım. Aynı monitörde DVI girişi de var. Bir de öyle deneyeceğim. Bir de UPS aldım. Elektrik dalgalanmalarını kesmek adına. Eğer çözüm olmazsa hafta sonu kasayı Vatan bilgisayara götürüp PSU yu denettireceğim. Sanıyorum problem çözüldü ama.

Bende ram leri 2933 e aldım ama hala atıyor bu aralar pubg den atarken visual studio 2017 programı açılıp hatla vermeye falan başladı oyun division oyununda direk atıyor sorun windows dan kaynaklı bence :)

Bende ram leri 2933 e aldım ama hala atıyor bu aralar pubg den atarken visual studio 2017 programı açılıp hatla vermeye falan başladı oyun division oyununda direk atıyor sorun windows dan kaynaklı bence :)
Pubg grafik sorunları olan bir oyun. Aşırı ısınmaya neden oluyor. Başka bir oyunda denedin mi hocam?
DVI kablosu sipariş ettim yarın gelecek. Elektrik dalgalanmalarını engellemek için PSU aldım. Bakalım bunları da ekleyince neler çıkacak. Ama dün akşamdan beri atma olmadı bende

Pubg grafik sorunları olan bir oyun. Aşırı ısınmaya neden oluyor. Başka bir oyunda denedin mi hocam?
DVI kablosu sipariş ettim yarın gelecek. Elektrik dalgalanmalarını engellemek için PSU aldım. Bakalım bunları da ekleyince neler çıkacak. Ama dün akşamdan beri atma olmadı bende
Hocam the division oyununu var bende ondada atıyor bugün anakartımın sitesinden baktım ram lerin 2933 te ve 3200 mhz de çalışması için O.C yaparak çalışıyormuş bugün 2666 mhz ye alıp öyle deneyecem anakartın modeli asus b350m-k :) anakartınızın sitesinden O.C siz çalışma frekansına bakın sizde ram leri öyle ayarlayın bakalım akşam deniyeceğim :)

Benimki de Mk sürümü hocam. Asus DOCP özelliğini kapattım. O özellik açıkken uygulamalarda atıyor. Ramleri 2933 de sabitledim. Ekran kartını Turboya aldım. Bugün de hiç atma yapmadı. Sanırım Asus bir sonraki Bios güncellemesinde bu sorunu da halledecektir.

Benimki de Mk sürümü hocam. Asus DOCP özelliğini kapattım. O özellik açıkken uygulamalarda atıyor. Ramleri 2933 de sabitledim. Ekran kartını Turboya aldım. Bugün de hiç atma yapmadı. Sanırım Asus bir sonraki Bios güncellemesinde bu sorunu da halledecektir.

Valla hocam d.o.c.p yi bende kapattım ekran kartı turbo da ram ler 2666 mhz de ama 10 15 dk kada bir atıyor hala çıldırıcam ram leri auto ya alıp denicem ben

Hocam amd ryzen master i kurdunuz mu? Ryzen master olmadan ekran kartı 200-400 mhz frekansta çalışıyor. Ryzen master ile 1320 ye çıkartabiliyorsunuz ancak ben 1200'de (AMD nin önerdiğinin 50 mhz altında) sabitledim. Yük altına girdiğinde 1200 mhz hızında çalışıyor.
Hocam flood olacak ama belirtmek istedim. Bugün DVI kablosu geldi ve sistemi kurdum. Dijitale geçiş olduğu için öncelikle ekran görüntü kalitesi değilti. Bununla beraber monitörümün bütün bilgilerini sistem algıladı. Oyunda denedim atma olmadı.
Valla hocam d.o.c.p yi bende kapattım ekran kartı turbo da ram ler 2666 mhz de ama 10 15 dk kada bir atıyor hala çıldırıcam ram leri auto ya alıp denicem ben

Son düzenleme:
Hocam amd ryzen master i kurdunuz mu? Ryzen master olmadan ekran kartı 200-400 mhz frekansta çalışıyor. Ryzen master ile 1320 ye çıkartabiliyorsunuz ancak ben 1200'de (AMD nin önerdiğinin 50 mhz altında) sabitledim. Yük altına girdiğinde 1200 mhz hızında çalışıyor.
Hocam flood olacak ama belirtmek istedim. Bugün DVI kablosu geldi ve sistemi kurdum. Dijitale geçiş olduğu için öncelikle ekran görüntü kalitesi değilti. Bununla beraber monitörümün bütün bilgilerini sistem algıladı. Oyunda denedim atma olmadı.

Hocam ryzen master ı indirdim ama kullanmıyorum bende oyunda ekran kartı 1240 mhz de çalışıyor bende bios tan DOCP yi kapattım ram leri auto ya aldım şuan bendede atma yok ama ram lerin mhz sini artırınca oyundan atıyor sorun bios ta artık bios update beklicez :) işlemciyi 3.90 ghz yap hocam performanslı çalışıyor cihaz :)

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı