Ryzen 5 2600 ve GTX 1660Ti GPU-CPU Kullanımı ve Anlık FPS Düşüşü

Staem'i kapatın. Sonra Steam'i yönetici olarak çalıştırın. Pubg ayarlarında oyunu Tam Ekran'a alın.
Discord tarzı bi program kullanıyorsanız onu da yönetici olarak çalıştırın, steam ve dolayısıyla oyunlar yönetici çalıştığından onu da yönetici çalıştırmazsanız sesiniz gitmez vs.

Aynı sorunu i7 3770 sistemle yaşıyorum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Ben uyguladim hepsini bir ise yaramadi. Belki yardimci olur size.
Anladım, işte aynen o sorunu yaşıyorum.Çözüm hakkında bir yorum göremedim ne Recep Bey'den ne de Ali Bey'den.Ama sorunu geliştiricilere ingilizce olarak aktarımda yardımcı olabilirlerse harika olur. @Recep Baltaş , @Ali Güngör

Ben uyguladim hepsini bir ise yaramadi. Belki yardimci olur size.
Denedim ancak bir çözüm alamadım.
Merhaba konuyu merakla takip ettim ve bence sistemle ilgili bir sıkıntın yok. İzlediğim technopat videolarında böyle anlık donmalarin internet bağlantısı ile de alakalı olabileceği söyleniyordu. Eğer offline oyunlarda bu sorunu yasamiyorsan, internet baglantini ve modemini bir kontrol ettirmeni öneririm.
Aslında bundan ben de şüpheleniyorum.8mbit bir internetim var, bir kaç ay önce 3-4 ay boyunca her akşam olmak üzere ping problemi yaşamıştım, bu çözülür çözülmez de bu fps problemi başlamıştı laptopumda ama hala tam olarak fps'in ve gpu kullanımının internetle ilgisini anlayamadım.

Her modemde aynı sorun olabilir. Evinize gelen bağlantı ya da kablolarda sorun olabilir. Etrafta çok fazla kablosuz ağ var ise birbirlerine engel oluyorlar. Paket kaybı yaşadığınız zaman o ana ait yeterli sayıda paket olmadığı için online oyunlarda takılma yaşarsınız.

Ayni problemi ryzen 5 2600, gtx 1660, 16gb ram ile bende yasadim. Hic bir darbogaz olmamasina ragmen 1 saniyeligine 100fps den 20fps'e dusuyordu. Her 60 saniyede bir oluyordu. Herseyi denedim ama çozum bulamadim en son bilgisayari sattim. Monitor ile alakali bir durum degil.

Son düzenleme:
monitör dolayısıyla fps düşer mi ?
monitorun verdiği hz ayarında fps alırsınız yani fpsi 0 yapmanızın veya 200 300 e ayarlamanızın bir anlamı yoktur. ve monitörden fps düşmez hz si düşük olduğu için drop yeme ihtimaliniz vardır

Son düzenleme:
Hocam, bilmiyorum siz nasıl yapıyorsunuz ama, monitör 60 Hz diye çok fazla insan oyunlarda FPS değerlerini 60'a sabitliyor, bu bir hatadır. Şöyle bir anlayış var sanırım, ekran 60 Hz olduğu için oyun ne kadar fazla FPS verirse versin en fazla 60'ı görürsünüz diye, bu büyük bir batıl inanç. Bakınız, ekranların "tazeleme hızı" olarak söylediğimiz şey tamamen mekanik ve mühendislik ile alakalı olaydır, anlamı ise saniyede 60 defa tazelenir. Peki buradaki tazeleme olayı nedir, asıl olarak şudur: alternatif akımın dalgalı olmasından kaynaklanan bir durum, elektrik evimizde kullandığımız aygıtlara gelirken (alternatif akım olmasından kaynaklı) genliği ve yönü periyodik olarak değişir, yani bir anda pozitif faz bir anda nötr faz olmaktadır (kaba tabirle). Şimdi ekranlardaki olay da budur, aslında ekranlar saniyede 60 defa yanıp sönerler, 75 defa yanıp sönerler, 144 veya 250 defa falan, işte Hz budur. Bir insan gözü bu dalgalanmayı görmez, günledik olarak doğrudan şebekeden gelen akım ile çalışan her aygıt belirli bir frekans değeri gösterir, hepsinin üzerinde de yazar; genellikle 240-250 Volt ve 40-60 Hz olarak bir şey görürüz. Mesela yüksek çözünürlüklü bir kamera ile 60 FPS olarak bir video kaydederseniz, ekranda dalga dalga bir şeylerin olduğunu görürsünüz.

Şimdi ise gelelim FPS dediğimiz olguya, FPS (Frame Per Second) saniyedeki kare sayısını ifade eder ve bu olgu yazılımsal olarak donanım parçasına gönderilen işler için geçerlidir. Hiç duyulmamış bir şeydir şu: "benim masa lambası saniyede 50 FPS ile çalışıyor" gibi bir cümle. Bu şekildeki ifadeler bu iki kavramın karıştırıldığını göstermektedir. Ekranınız ile FPS arasında bir bağlantı yoktur, bir oyun iki farklı ekranda da aynı donanım ile aynı FPS değerlerini verir.

Peki o zaman denen 144 Hz ekranlar 75 ve 60 Hz olanlara göre daha iyidir?
Bu sorunun cevabı ise şudur, insan gözünün belirli bir Hz ve FPS değeri gibi bir şey yoktur, hatta öyle ki en iyi kamera insan gözü kalitesini yakalamaya çalışır. Bizler bu yanıp/sönme olayını göremesek de beynimiz bunu algılar ve tabi haliyle Hertz değeri yüksek olan ekranlar ise bu algılamayı zayıflatır, bu sayede daha güzel ve akıcı görüntüye ulaşılmış olunur, aynı zamanda da gözlerin yorulması adını verdiğimiz sinirsel iletimin yavaşlaması da bu sayede bir nebze de olsa azalır.

*Not olarak* şöyle bir durum vardır: Monitörünüzün Hz değeri sizin aldığınız FPS değerinden düşük olursa burada ekran kartının desteği devreye girer, G-Sync veya FreeSync olarak adlandırdığımız şeylerden bahsediyorum, bu yazılımlar (veya donanımlar) ise ekranlardaki oyun esnasında bu yırtılma adını verdiğimiz şeyi önler. Lakin Aldığınız FPS değeri monitörünüzün Hz değerinden küçük olursa burada bu yazılımların biraz kötülük yapmasından bahsedilir. Şöyle ki: bu yazılımlar bu Hz değerleri ile FPS değerlerini eşitlemeye çalışabilir ve ekran kartının performansını zedeleyebilir. FPS değeriniz HZ değerinden küçük olursa o oyunu oynarken sürekli olarak sanki kasma/donma, sanki böyle yavaş hareket etme gibi şeylerle karşılaşırsınız. FPS<Hz olduğu durumlarda oyunun ayarlarını biraz kısıp FPS değerini arttırmanızı tavsiye ederim.
Mesela bir arkadaş yukarıya yazmış: 144Hz 1ms monitörüm var PUBG 2K oynuyorum, 100-120 FPS arası alıyorum demiş, bu arkadaşımız kullandığı ekranın nimetini alamıyor mesela şu an, kusura bakma dostum. Oyunun ayarlarını biraz kısmayı deneyebilirsin.
Nvidia kullanıcılar için ise kötü haberim geliyor: G-Sync desteği monitörlerde bulunan bir ek ile sağlanıyor, yani burada yapabileceğiniz bir şey olmuyor maalesef 😞

Saygılarımla...

En sona da küçük bir not ekleyeyim: İnternet bağlantınızın gücünü ve verimliliğini test edin, sürücülerini güncel tutun. Online oyunlarda FPS drop "ping"ten de kaynaklı olabilmektedir.

Son düzenleme:
Arkadaşlar yazılan şeyleri denedim ama çözüme ulaşamadım. Internet bağlantısını temelli kapatarak denedim, Mafia 3 ve Just Cause 3 gibi oyunlarda problem yok. Şu an AC Unity ve Black Desert Online'da çok hissettim bu problemi.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı