Ryzen 5 2600 ve RX 470 sistem donup tepki vermiyor

Shuj

Megapat
Daha fazla  
Merhabalar başlıktada belirttiğim gibi günlerdir nedenini bulamadığım bir sorunum var. 1 en geç 2 hafta önce anakart işlemci ve RAM değişimi yaparak AMD'ye geçtim.

Sorun garip şekilde ne zaman olacağını kestiremedim her an meydana geliyor. Masaüstünde veya herhangi basit bir şekilde tarayıcı açıkken sitelerde dolanırken dahi sistem kendini kapatıyor. Bazen ekranın görüntüsü gidiyor kasa çalışmaya devam ediyor. Bazen ise ekran açık kalıyor fakat tepki vermiyor reset atmak zorunda kalıyorum. Oyunlarda ise hiç bu durum başıma gelmedi fakat oyunlarda GPU kullanımı sürekli dalgalanıyor. Yüzde yüz iken aniden sıfır sonra tekrar yüzde yüz.

Günlerdir aklıma gelen her şeyi denedim ama sonuç alamadım ve size sormak istedim.

Sistem bileşenleri;
ASRock B450M HDV R4 anakart.
Ryzen 5 2600.
Corsair Vengeance 8 GB 3000MHz RAM.
MSI RX 470 4 GB GPU.
WD Blue 1TB HDD.
Kingston HyperX 240GB SSD.
OCZ Fatal1TY 550W PSU.

Sistmede sadece anakart RAM ve işlemci değişti geri kalanlar önceki sistemde de kullanıldı fakat hiçbir zaman böyle bir sorun yaşamadım. Mavi ekran dahi almadım yıllarca.

Son düzenleyen: Moderatör:
Event viewer'i incelersen sorunun kaynagini bulman kolaylasabilir (turkcesi olay gunlugu falandi sanirim eski windowslarda). Ben de anakart, islemci ve psu guncelleyip intel'den AMD'ye gecis yapmistim ve sistem beklenmedik anlarda donup 5sn sonra falan kendine geliyordu. Event viewer'i biraz inceleyince sorunun AMD'nin kendine ozel ayarladigi sistem guc ayari yuzunden oldugunu farketmistim mesela. Sorunlarimiz farkli gibi durdugu icin nasil cozdugume girmek istemiyorum, bosu bosuna zamanini calmak istemem :D

Ekran kartını ikinci el mi aldın?

Hayır sıfır almıştım 2 senedir kullanıyorum.
Event viewer'i incelersen sorunun kaynagini bulman kolaylasabilir (turkcesi olay gunlugu falandi sanirim eski windowslarda). Ben de anakart, islemci ve psu guncelleyip intel'den AMD'ye gecis yapmistim ve sistem beklenmedik anlarda donup 5sn sonra falan kendine geliyordu. Event viewer'i biraz inceleyince sorunun AMD'nin kendine ozel ayarladigi sistem guc ayari yuzunden oldugunu farketmistim mesela. Sorunlarimiz farkli gibi durdugu icin nasil cozdugume girmek istemiyorum, bosu bosuna zamanini calmak istemem :D

Aslında sorunlarımız benziyor gibi bilgilerinizi paylaşırsanız belki işe yarar bir pay çıkarırım kendime :) Olay günlüğüne nasıl bakabilirim ?

OCCT 3D testi, Memtest86 testi yapar mısın?

Bugün memtest86 yapmıştım fakat herhangi bir sorun çıkmadı. OCCT 3D testini yapıp sonucu burada paylaşırım fakat testte hangi kısmı seçip testi başlatmalıyım?

Böyle yapacaksın, Memtest86'nın fotoğrafları var mı?
Ekran Alıntısı.PNG

Hayır sıfır almıştım 2 senedir kullanıyorum.

Aslında sorunlarımız benziyor gibi bilgilerinizi paylaşırsanız belki işe yarar bir pay çıkarırım kendime :) Olay günlüğüne nasıl bakabilirim ?
Olay Gunlugu icin baslat menusunu acip "event viewer" yazarsaniz bulabilirsiniz. Sistem dili Ingilizce bende o yuzden Turkce'sinden emin degilim.. Girdikten sonra "Error", "Warning" ve "Information" kisimlarinda hata en son ne zaman olustuysa o saat dilimine gore goz atin. Ornegin, dun bu sorunu yasadiysaniz 24 saat kismi altindaki hatalara bakin. Benim tahminim kaynagi "ESENT" olan bir hatanin bu sorunun sebebi olabilecegi. Suan evde olmadigim icin malesef sorunumu cozen makalenin linkini bulamadim, ama bulursam guncelleyecegim bu mesaji.

Böyle yapacaksın, Memtest86'nın fotoğrafları var mı?
Eki Görüntüle 477929

Malesef yok hocam Error 0 yazınca sorun yok diye almamıştım. Bu arada Olay günlüğüne baktım ve sistemin kilitlendiği zamanlardaki hata ismi şu şekilde.
Olay Gunlugu icin baslat menusunu acip "event viewer" yazarsaniz bulabilirsiniz. Sistem dili Ingilizce bende o yuzden Turkce'sinden emin degilim.. Girdikten sonra "Error", "Warning" ve "Information" kisimlarinda hata en son ne zaman olustuysa o saat dilimine gore goz atin. Ornegin, dun bu sorunu yasadiysaniz 24 saat kismi altindaki hatalara bakin. Benim tahminim kaynagi "ESENT" olan bir hatanin bu sorunun sebebi olabilecegi. Suan evde olmadigim icin malesef sorunumu cozen makalenin linkini bulamadim, ama bulursam guncelleyecegim bu mesaji.

Teşekkürler buldum ve konuya ekledim . Pekala o zaman sizden bilgi bekliyorum makale için.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    34,6 KB · Görüntüleme: 55
  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    14,2 KB · Görüntüleme: 39
Malesef yok hocam Error 0 yazınca sorun yok diye almamıştım. Bu arada Olay günlüğüne baktım ve sistemin kilitlendiği zamanlardaki hata ismi şu şekilde.

Teşekkürler buldum ve konuya ekledim . Pekala o zaman sizden bilgi bekliyorum makale için.
Iste bu ekranda uyarilari tek tek inceleyip aciklamalarini okumanizi oneririm, dedigim gibi "ESENT" kaynakli bir sorun varsa disk kaynakli bir sorun olma ihtimali var.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı