Ryzen 5 2600 vs i5 8400

Dediğiniz şey yine gerçekleşmez, oyunlar threadingi kullanmadığı müddetçe Ryzen'deki potansiyel ortaya çıkıp da Intel işlemcisine fark atamaz. Anlattıklarımı iyi özümseyememişsiniz bana kalırsa. 1180ti gibi bir kartı bu iki işlemci de besleyemez. Olur da 2 sene sonra E3de tanıtılacak oyunlar "biz büyük bir atılım yaptık, artık işlemcilerdeki threadleri kullanabilecek oyunlar" demedikleri takdirde, elinizde yalnızca stream ve render konusunda avantaj sağlayan bir işlemci olmaya devam edecek. Ryzen işlemciyi şu an bottlenecke sokan zaten AC Origins ve 1080 kombosu var. İşlemci kullanımı %80lere dayanıyor ki zaten bunun ötesini multi tasking yapmadığınız müddetçe hiçbir ekran kartı ile göremez. 1180 taktığınız an o %80 değeri, %85 olacak ve ötesine gitmeyecek, o an anlayacaksınız ki utilization oranlarının hafif görülmesinin tek sebebi threadler.

Öbür yandan benim ve buradaki birçok insanın bütçesi 1060'a bile zor yetiyor, arkadaşın ne ekran kartı alacağını bilmiyoruz. Ben 2 sene sonra oyunları 1060 ve 8400 kombosu ile 40 - 45 FPS'de oynayabileceğimi biliyorum, Ryzen'in de 30-35 FPS'de oynatacağını biliyorum. (1060 ile) Aklımda 1180'e geçmek gibi bir şey zaten olmaz, her işlemcinin bir limiti var. Ryzen'in limiti de 1180'dir merakınız olmasın. İşlemci kullanımı yanıltıyor çünkü, threadler kullanılamıyor. Bunu üzerine daha ne kadar değimem lazım bilemiyorum.

Ama DirectX 12, hayatımıza bu iletişim yolunda çeşitlilik getirmeyi amaçlıyor. Artık birden fazla çekirdek aynı anda GPU’ya işlem iletebilecek, GPU da bu işlemleri kendi kapasitesi doğrultusunda uygulayabilecek. DirectX 11 ile gelen esnek iletişim tüm çekirdeklere yayılacak yani. Tabii DirectX 12 destekli ekran kartları, bu iletişim için gerekli donanımlar. (Oyungezerden alıntıdır!)

2 Sene sonra çıkacak oyunların çoğu DX 12 kullanacak, bu da Ryzenler daha performanslı hale gelecek demektir.
 
Ryzen ikinci nesil işlemcilerin tek çekirdek gücü ilk nesile göre epey artmış durumdadır. Zaten 2K ve üstü çözünürlükte Intel ile arasında performans farkı tamamen kalkıyor. Tekil parça bazlı tercihlere göre seçimler belirleniyor. Uzun vadeli kullanım hesaba katıldığında Ryzen işlemcilerin bu konuda avantajını yadsıyamayız.
 
Teorilerle iş yürümüyor ve mevcut DX 12 oyunlarında da threadlerin sağladığı FPS avantajı: 10.

Sebep 1: Threadler, gerçek fiziksel çekirdeklerle eş değildirler.
Sebep 2: Thread denilen şey, işin özünde bir işlemci çekirdeğinin iki eş iş parçasını işlemeye çalışmasıdır. Sanaldır. Bir çekirdeğin bu şekilde programlaması durumunda oluşan sanal çekirdeğin gerçek bir çekirdeğin yalnızca %15 kadarı performans verebildiği gibi, bu tür ayrışan çekirdeklerin tekli çekirdek performansı da doğal olarak düşer.

Bu, 6 çekirdeği 4'e bölüp 24 thread oluşturmaya benzer. Elinizde 24 çekirdekli bir işlemci olmaz. İyi programlandığında çekirdek başına %15 performans kazanılır ama bu da "mükemmel" şekilde paralelize olmuş iş parçacıklarında olur. Oyunlar asla paralelize iş parçacıkları kullanmaz. Directx 12 sayesinde daha fazla threade kavuşan BF1, Warhammer gibi oyunlarda kazanılan 10 FPS de bahsi edilen, toplama vurulduğunda da %15'e tekabül eden toplam işlemci gücü kullanımının artabilmesindendir (utilization). Ryzen bu betimlemede, teknolojisi sayesinde "0.9" gücünde çekirdek elde eder. Yani evet, Ryzen fiziksel olarak 7 çekirdek gücündedir. Eminim fazladan 1 çekirdek real time gücüne sahip olması, şanlı 1150ti'yi paşalar gibi kaldırabilmesin e aracı olacaktır.

Şu bulduğum komik fotoğrafı da paylaşarak konudan çekiliyorum. Bu konuyu da remind me uygulamama ekleyeceğim ve 2 yıl sonraki AAA oyunlarda durum ne göreceğiz. :)

Threadlerin performansı ile ilgili kanıt gösterir bir başka video,

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Gerçekten yoruldum. Benden bu kadar.
 

Dosya Ekleri

  • superior.jpg
    superior.jpg
    90,9 KB · Görüntüleme: 76
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı