Ryzen 5 2600X Isınma Sorunu

sametdemirkazik

Decapat
Bilgisayarımı dün topladım, kurulumu kendim yaptım ve bugün battlefield1 ultra ayarlarda oyunu test ederken cpu derecesi 10 dakikada 75 dereceye çıktığını gözlemledim. Ortalama aldığım fps 80 gayet normal değerlerde olduğunu düşünüyorum fakat işlemci ısısında kesin bir problem var.

Bilgisayar Bileşenleri -Fiyat

msi x470 gaming pro = 1150
ryzen 5 2600x ( stok ) =1550
rx580 sapphire turbo+ special edition = 1900
g-skill ripjaws black 3200 mhz ram 8x2 = 1300
samsung evo860 sata3 500gb = 600
seagate 2 tb 7200 hdd = 450
thermaltake view 27 kasa = 550
FSP Hydro 750W 80+ Gold = 800

Daha sonra cpu fazla ısındığını gördüğüm de stres testi yapmaya karar verdim ve aida64 ile 3 dakikalık teste işlemcim 95 dereceyi gördü.Sonra devam etmedim.Isı değerlerini HwMonitör ve Msi Afterburner ile kontrol ediyorum.

Stres testini başlattığım 10 uncu saniyede 70 dereceyi, 30 uncu saniyede 80 dereceyi geçiyor ısısı

Bu sistemi toplamadan önce
r3 1300x
asus 1050ti
gigabyte a320-hd2
8x1 2400 hyperx
240 gb ssd
wd blue 1 tb

Sistemimle aida64 1 saatlik stress testinde 65 dereceyi geçmemişti işlemcim.

Tüm driverlarım ve biosum güncel. Overclock vb hiçbir şey yapmadım. Xmp kapalı. Ürünün stok soğutucusuna ( wraith spire ) sürülü kendi termal macunu ile kullanmaktayım.

Çözüm olarak anakartımda 8+4 cpu girişi var. Hepsi takılı ve 8 pin takılı bir şekilde denedim sonuç değişmedi. Bios default ayarların aldım sonuç değişmedi.

Aldığım yer ile görüştüğümde amd işlemciler ısınıyor çözümü sıvı soğutma şeklinde belirttiler. Şimdi ben extra bir soğutucu almak istemiyorum. Öyle bir bütçe ayırmadım bütçemi üzerine çıkarsam sıvı soğutma yerine 600 tl fark ile R7 2700x alırdım.Sadece battlefiel1 oynuyorum %40 işlemci kullanımı varken hiç zorlanmazken bile sanki hiç soğutucu yokmuş gibi ısınıyor. Bu şekilde kullanırsam ilerleyen zamanlarda nasıl bir sorun yaşarım. Sizce anakartım mı arızalı? yoksa işlemcim mi arızalı? Sorun işlemcimde ise değişim mi talep etmeliyim ? R5 x2600 stok şekilde kullanan arkadaşlar yardımcı olabilirse bu görülen ısı değerleri normal mi? değişim yapılırsa tekrar sorun yaşar mıyım? kronik midir? her türlü tavsiyelere açığım. Benim için her yorum önemli. Zahmet edip okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
İşlemci üzerinde bulunan macunu kontrol ettiğinizi düşünüyorum yine de bakmakta fayda var.Elinizle kontrol edin 93 c yüksek ve bence hatalı bir rakam.
Başka bir programla tekrar deneyin örneğin hwinfo64 gibi.

Kasanız Thermaltake View 27 sanırım. Aynı işlemci ve aynı kasada benimde ısınma problemim vardı

Kasanız Thermaltake View 27 sanırım. Aynı işlemci ve aynı kasada benimde ısınma problemim vardı
Kasanın hava akışı çok kötü. Çok şık bir kasa ama tüm zerafetini bozuyor. Yan kapağı açtığınızda yada öndeki plastiği çıkardığınızda derecenin düşeceğini göreceksiniz. Tavsiyem kasanızı değiştirmeniz. Ben önce sıvı soğutma ile yükte 70-74 derecelere kadar indim. Bir dönem ön plastiği çıkardım 55-65 dereyece indi ancak aşırı tozlandı. Şu an dark n10 pro sahibiyim ve aida64 stress testünde 64 dereceyi geçmiyor.

1.30 dakikalık aida64 stres testi sonrasında 96 dereceyi gördü işlemci, msiafterburner, amd ryzen master ve hwinfo64 ile net olarak gözlemledim. sizce işlemcimi değişim mi istemeli miyim? 2600x lerde kronik bir durum ise iade edip x2700 mü almalıyım? aldığım yer işlemciler bozuk olmaz olursa çalışmaz dedi ne kadar doğruluğu var? yani bir işlemci üretim hatası olarak ısınma sorunlu olabiliyor mu?

Kasanın yan kapağını açıp test edin. Kendi işlemcide bf 1 de 80-90 derece arasında geziyordu. Dediğim gibi şu an aida64 te 64 dereceyi geçmiyor tabi 120mm lik sıvı soğutma ile. Aynı kasayı kullanıyordum ve benim sorunum kötü hava akımıydı. Sizinkide büyük ihtimal ondan kaynaklı.

Kasanın kapağını açık bırakıp deneyin belki havayı boşaltamıyor olabilir eğer öyleyse 2700 alın derim ek soğutucu filan alacaksınız demektir. Şu anki soğutucu iyi olsa da çok başarılı soğutucu değil. O yüzden dediğiniz mantıklı.

Dark n10/ga x370 gaming 3/ 16gb z1 3200mhz ramler ve gtx1050ti ile kullaniyorum isi biosta 32-33derece / masaustunde 36-38 / lol gibi oyunlarda 38-39/ pubg overwatch 39-44 / render 45-55 derece stok sogutucu
Genelde fanlar slow isik yansin diye , sadece renderda açıyorum.
Render 4K %0.108 zoomlu 2/5/7/7/2

Kasanın kapağını açtıp aida64 ile test yaptığımda 2.30 ile 3.20 dakikaları arasında stabil 85 dereceyi gördüm. Değerler normal midir? Sizce ne yapmalıyım kasayı mı değiştireyim işlemciyi mi ? yada bu kasaya sıvı soğutma ile birlikte hava akışı için extra fan mı almalıyım?

Kasayı değiştirmeden ön kısma 3 tane fan takabilirsiniz. Ancak ön pleksiyi çıkarmalısınız yoksa sonuç değişmeyecektir. Bu da fazla tozlanmaya yol açıyor bilginiz olsun. Kasa yandan yukarıya doğru sert plastik ile kapalı olduğu için ısı atılamıyor içi sera gibi oluyor. İşlemciyi değiştirmenize gerek olduğunu düşünmüyorum. Bu kasa olduğu sürece sıvı soğutma alsanız dahi tam performans alamayacaksınız sıcaklık bakımından.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…