Selam herkese, bugün bir arkadaşım bana geldi, beraber FH4 oyununa girdik ve bana "sen bu şekilde kör olmuyor musun" diye sordu. Yo niye ki yaptım, her şey tırtıklı tırtıklı oyunda ki kablolar utanmasa halay çekecek dedi. Anti aliasing yani mssa ayarı 2X de olduğu için öyledir diye dedim, ısrarla bende de 2X böyle bir sorun yok dedi bu iddalaşmaya kadar vardı en son evine gidip oyuna girdik ve gerçekten dedikleri doğruydu aynı ayarlardaydı ve hiçbir tırtıklanma problemi yoktu arkadaşımda. Denetim Masası ayarlarımız aynı neredeyse sistemimize kadar aynıydı.
Arkadaşımda montiör değiştirip denedim yine aynı problem, ekran kartlarını değiştirip iki sistemde de driverleri temiz kurulum yaptık yine aynı. İşin garip yani benim monitörüm onda tırtıksız gösterdi hocam arkadaşa utanmasam işlemciyi anakartı değiştirelim dicem de öğlenden beri çok uğraştık diyemiyorum. Anakartta elektirksel bi problem olduğunu düşünüyorum artık
Yazılımsal kesinlikle değil, bende de bu sorun 1 yıl önce falan başladı. Bildiğiniz önceki gün oyunları tertemiz oynarken ertesi gün bu hale geldi oyunlar. Yüzlerce yöntem denedim, onlarca kez format attım, UEFI kurulumdan kaynaklanıyordur diye düşünüp CSM kurulum yaptım. Hiçbir şey işe yaramıyor, boşuna kendinizi yormayın.
Bu sorundan sonra başıma gelenlerse, input lag ve CPU VRM'inden gelen coil whine sesi. Bence ya elektrik sebep oluyor ya da anakart.
Ekleme: Şunu da söyleyeyim. Bu 3 sorunun sebebini de araştırırsanız hepsi elektriğe bağlanıyor.
Yazılımsal kesinlikle değil, bende de bu sorun 1 yıl önce falan başladı. Bildiğiniz önceki gün oyunları tertemiz oynarken ertesi gün bu hale geldi oyunlar. Yüzlerce yöntem denedim, onlarca kez format attım, UEFI kurulumdan kaynaklanıyordur diye düşünüp CSM kurulum yaptım. Hiçbir şey işe yaramıyor, boşuna kendinizi yormayın.
Bu sorundan sonra başıma gelenlerse, input lag ve CPU VRM'inden gelen coil whine sesi. Bence ya elektrik sebep oluyor ya da anakart.
Bende anakarttan şüphelenmeye başladım. Bu akşam televizyondan film açıp bu problemi dikkat ederek izliceğim aynı şeyler oluyorsa elektriksel bir problem sanırım, ama elektriksel olsa dahi çözümü yine yok sanırım
Bu arada işemcim overcloklu, ryzen 3500 4.3 ghz 1.28 volt da. Acaba oc işleminden mi diye düşünüp biosu sıfırladım ama değişen bir şey olmadı
Bugün okuduğum bir yerde bu durumun tamamen monitördeki PPI diziliminden kaynaklandığını anlatan yazılar gördüm. Antialiasing'i kapatıp DSR açmayı öneriyorlar. Çözünürlük artırmayı. Olay şundan ibaretmiş bir oyunda mesela 1080p kaplama varsa titreme yapıyormuş 1080p monitörde. Eğer kaplama 720p ise 1080p'ye upscale yaptığından bu durum olmuyormuş. 1080p kaplama olmayan oyun kalmadı nerdeyse. Yani olay monitörde bitiyormuş. Dediğim gibi çıktı. Antialiasing yerine DSR açın. 1080p yerine 2K oynayın.
Bugün okuduğum bir yerde bu durumun tamamen monitördeki PPI diziliminden kaynaklandığını anlatan yazılar gördüm. Antialiasing'i kapatıp DSR açmayı öneriyorlar. Çözünürlük artırmayı. Olay şundan ibaretmiş bir oyunda mesela 1080p kaplama varsa titreme yapıyormuş 1080p monitörde. Eğer kaplama 720p ise 1080p'ye upscale yaptığından bu durum olmuyormuş. 1080p kaplama olmayan oyun kalmadı nerdeyse. Yani olay monitörde bitiyormuş. Dediğim gibi çıktı. Antialiasing yerine DSR açın. 1080p yerine 2K oynayın.
Buyrun hocam çözünürlüğü 2k mssa 4x yaptım yine aynı mevzu oyun ayarlarımı video içinde gösterdim her şey ekstrem de.
Bir çözümü yok sanırım, ilginiz için hepinize teşekkür ederim 1 2 hafta oyun oynamayıp bu problemi unutmaya çalışıcağım. Bu nalet bir şeyi fark ettikten sonra gözlerimi ağrıtmaya ve midemi bulandırmya başladığını fark ettim.