Ryzen 5 3600 101 derece oluyor

Merhaba,

Bugün Ryzen 5 3600 işlemcimi stok soğutucuyla 1.15 voltaj ve 4.1 GHz yaptım ve sonra Prime95 Small FFTs test yaptım. Testte sıcaklıklara bakıyordum; ilk 20 saniyede 101 derece oldu, ben de korkudan direkt yeniden başlattım test dursun diye. İşlemcinin birkaç saniyeliğine 101 dereceye çıkmış olması işlemciye zarar vermiş midir? Bir de 1.15 voltajda stok soğutucu ile Prime95'da 101 derece normal mi? Teşekkürler.

Bir de şöyle bir durum var soğutucu da alamıyorum çünkü kesin sıvı soğutma almak istiyorum şimdi idarelik T6 ultra alırsam sonra sıvı soğutma alırsam T6 ultraya verdiğim para boşa gidecek e tabi Ryzen 5 3600 2080 Supere darboğaz yapmasın diye biraz overclocklamak da istedim ama durum bu

Yani merak ettiğim stabil olmadığı kanısına nasıl vardınız? Hangi yazılım ile test ettiniz? Daha düşük voltajlarda çekirdek mi kapattı? Veyahut ne oldu?
Prime95 ve OCCT ile test ettim. Düşük voltajlarda Prime95'te önce çekirdek kapatıp sistemi kapatıyor. OCCT'de ise bir süre sonra sadece çekirdek kapatıyor. 1.41 V değerinde böyle bir sorun yok. Isınma sorunu da mevcut değil, normal kullanıyorum. Günlük kullanımda gördüğüm en yüksek sıcaklık 68-70 derece. OCCT Small ise 77-78 dereceyi görüyor en fazla. Prime95'i uzun soluklu yapmadım, gerçek dışı olduğu için düşünmüyorum da.

Bütün yaz burada sayısız 3600 ve ısınma konusu gördük. Basitçe anlatmam gerekirse 3600'ün stok fanı Wraith Stealth modeli. Bu stok fan normalde Ryzen 3100 ve 3300X'e CPB açıkken bile yetebiliyorken 3600 ile alev alev takılıyor. 3600X'de ise üst model olan Wraith spire modeli var.

Şimdi 3600 öyle bir yerde ki, eğer kasanın sirkülasyonu çok çok iyiyse ancak CBP ile insani değerlerde çalışabilir. Onun dışında hele yaz günlerinde CPB kapatmadan kullanmak imkansıza yakın OC ise hayal. 101 derece nedir üzerine su damlatsan değmeden buharlaşır.

3600'ü alan fan masrafına katlanır hocam başka çıkar yolu yok. Sanki AMD "fansız versek ayıp olur, spire koyarsak da 3600X alanlara ayıp olur en iyisi şunu koyalım gitsin" diyerek salmış gibi.

Sadece oyun oynamak için kullanilirsa sorun olur mu R5 3600 stok soğutucusu sıcaklik değerleri ne olur?

Azıcık darboğaz oluyorsa sıvı soğutma almana gerek yok, Dark Freezer X94 veya T6 Ultra ile darboğazı kapatacak kadar OC yapabilirsin. Soğutucu alamıyorsan da çözünürlüğü yükselt veya bırak darboğaz yapsın, işlemcinin 100 derece olmasından iyidir.
Gerek olduğundan değil ki zaten kule tipi soğutucular çok kötü gözüküyor aşırı büyük olmaları onları çirkin yapıyor
Bir de sıvı soğutma alınca radyatörün üstündeki fanlar egzoz fan efekti yaratıyor ya kasanın genel hava akışını iyileştiriyor ondan sıvı soğutma istiyorum

Bir de şöyle bir durum var soğutucu da alamıyorum çünkü kesin sıvı soğutma almak istiyorum şimdi idarelik T6 ultra alırsam sonra sıvı soğutma alırsam T6 ultraya verdiğim para boşa gidecek e tabi Ryzen 5 3600 2080 Supere darboğaz yapmasın diye biraz overclocklamak da istedim ama durum bu
Hocam tabii ki size kalmış ama bu işlemci için sıvı soğutma almanıza gerek yok. Ben T6 Ultra ile 4.5GHz'lere kadar çıkabiliyorum. Bu frekanslarda bile gayet yeterli bir soğutucu.
Prime95 ve OCCT ile test ettim. Düşük voltajlarda Prime95'te önce çekirdek kapatıp sistemi kapatıyor. OCCT'de ise bir süre sonra sadece çekirdek kapatıyor. 1.41 V değerinde böyle bir sorun yok. Isınma sorunu da mevcut değil, normal kullanıyorum. Günlük kullanımda gördüğüm en yüksek sıcaklık 68-70 derece. OCCT Small ise 77-78 dereceyi görüyor en fazla. Prime95'i uzun soluklu yapmadım, gerçek dışı olduğu için düşünmüyorum da.
Anladım. Umarım sadece silikon kalitesizliğidir.

Sırf görüntü için 900 lira daha verebileceksen ne diyebilirim ki? Ben olsam birkaç FPS için hayatta o kadar para dökmem. DSR açıp darboğazı kapatırım. İlle de para harcayacaksan 2K/4K bir monitör al, hem daha güzel bir görüntü alırsın hem de darboğazı kapatır.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı