Ryzen 5 3600 ısı problemi nasıl çözülür?

arnulfo.kayceon

Hectopat
Merhaba, bildiğiniz üzere Ryzen 5 3600 adlı işlemcinin ısınma konusuyla alakalı problemleri var. Bunun çözümü varmış. Fazla voltaj vermesi sonucu voltajı kısınca ısı düzene giriyormuş anladığım kadarıyla. Bu işlemi yapınca performans kaybı yaşatıyor diye de duydum. Bu kayıp gözle görülebilir bir kayıp mı? Aşırı kayıp olacak mı? Veya şöyle bir şey sorayım siz beni aydınlatırsınız. Ryzen 5 3600 işlemcisine ekstra masraf etmeden ve gözle görülecek performans kaybetmeden ısınma sorununu nasıl çözeriz?

Offset voltage - 0.05 ver.
Soğutucu ile çözüm aradım, sıvı soğutma elimde patladı. Undervolt ile çözüm aradım performans anormal düşüş gösterdi. Araştırmalarım sırasında Reddit'te "undervolt yapmak yerine BIOS'tan sıcaklığı sabitle" yorumunu gördüm. CPB açık olacak şekilde sıcaklığı maksimum 75 derece olacak şekilde ayarladım. Oyunlarda 75'i görmedim henüz. Memnunum.

Herhangi bir sıvı soğutmanın fazla fazla yetmesi lazım aslında.

Soğutucu ile çözüm aradım, sıvı soğutma elimde patladı. Undervolt ile çözüm aradım performans anormal düşüş gösterdi. Araştırmalarım sırasında Reddit'te "undervolt yapmak yerine BIOS'tan sıcaklığı sabitle" yorumunu gördüm. CPB açık olacak şekilde sıcaklığı maksimum 75 derece olacak şekilde ayarladım. Oyunlarda 75'i görmedim henüz. Memnunum.

Peki bu ileride zarar verir mi? Başka parçalara veya ömrünü kısaltmak gibi.

Peki bu ileride zarar verir mi? Başka parçalara veya ömrünü kısaltmak gibi.

Sanmıyorum, zira yine bir şekilde alacağınız performanstan feragat edip sıcaklığı sınırlıyorsunuz. İşlemciyi yük altında izlediğimde; anlık olarak 4, 3 GHz'i görüp düşüyor, bununla beraber voltaj da 1, 4'leri görüp düşüyor.

Stres testine bağlı olarak gayet normal.

Forumlarda milletin söylediklerine bakarak kötü durumda olduğum kanısına vardım. Stress testte 50-60 derecelerden bahsediyor herkes. Bende sorun var herhalde dedim ben de, böyle bir çözüme başvurdum. Oyunlarda 65-66 görüyor en fazla.

Sanmıyorum, zira yine bir şekilde alacağınız performanstan feragat edip sıcaklığı sınırlıyorsunuz. İşlemciyi yük altında izlediğimde; anlık olarak 4, 3 GHz'i görüp düşüyor, bununla beraber voltaj da 1, 4'leri görüp düşüyor.

Forumlarda milletin söylediklerine bakarak kötü durumda olduğum kanısına vardım. Stress testte 50-60 derecelerden bahsediyor herkes. Bende sorun var herhalde dedim ben de, böyle bir çözüme başvurdum. Oyunlarda 65-66 görüyor en fazla.

Stres testinde 50-60 derece alıyorlarsa büyük ihtimal ile voltajı veya güç tüketimini limitlemişlerdir. Öbür türlü stok ya da PBO ile pek mümkün değil çünkü işlemci sıcaklıklar düşük olduğunda voltaj artıracaktır, bu sıcaklıkların 70-80 derecelere kadar hızla tırmanması demek.

65 derece normal fakat sıvı soğutma için bir tık fazla olduğunu söylemeliyim. 120MM sıvı soğutma kullanıyorsanız normal olabilir, ben 240 kullanıyorum. İşlemciniz yüksek kullanım altındaysa 60 derece normal bazı oyunlar işlemciye daha ağır yük bindirebiliyor fakat hafif oyunlarda ben sıvı soğutma ile daha çok 50-55 derece arası ısılar görüyorum.

Peki bir şey daha soracağım. Mesela Vatan Bilgisayar'daki Ryzen 5 3600'de Wraith Stealth soğutucusu bulunuyor. Bu orijinal midir? Yoksa farklı bir fan olarak mı geliyor? Bu olaya çözüm bulmak adına farklı fan mı koyuyorlar kutuya?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı