Ryzen 5 3600 işlemciye undervolt yapılmalı mı?

Tam aksine doğru ve stabil değerlerle yaparsanız performansınızı ve işlemci ömrünü arttırmış olursunuz. Mesela ben 4.2 GHz ile 1.2v ayarlarını kullanıyorum. Tabi bu durum silikon kalitesine göre değişmekte o yüzden deneme-yanılma yoluyla yapmalısınız.

Arkadaşlar, Ryzen 5 3600 kullanıyorum. İşlemciye overclock yapmıyorum. Voltajı azaltmam gerekir mi? Eğer yaparsam performans kaybı olur mu?

Olduğu gibi stock halinde çalışırsa zaten uzun yıllar sorunsuz kullanırsınız. Kaldı ki 3600 işlemcisi zaten 65W TDP değerine sahip oldukça makul güç tüketen bir işlemcidir.

Size performans sağlayıp, işlemci ömrünü uzatan bir şeyi neden istemeyesiniz hiçbir fikrim yok, 4.2 GHz 1.1v kullanıyorum.

tam aksine doğru ve stabil değerlerle yaparsanız performansınızı ve işlemci ömrünü arttırmış olursunuz. mesela ben 4.2 GHz ile 1.2v ayarlarını kullanıyorum. Tabi bu durum silikon kalitesine göre değişmekte o yüzden deneme-yanılma yoluyla yapmalısınız.

Madem durduk yerde undervolt yapmak performans ve ömür artırıyor, bu işlemciler neden fabrika çıkışlı undervoltlu değil, durduk yerde bir işlemciye undervolt yapmaya ne gerek var.

Madem durduk yerde undervolt yapmak performans ve ömür artırıyor, bu işlemciler neden fabrika çıkışlı undervoltlu değil, durduk yerde bir işlemciye undervolt yapmaya ne gerek var.
İşlemciler bildiğim kadarıyla toplu olarak üretiliyorlar ve bazıları "silicon lottery" dediğimiz şansa sahipler. Silikonları diğerlerine nazaran daha kaliteli ve daha yüksek sıcaklıklarda-düşük voltajlarda çalışabiliyorlar. Hepsinin tek tek testini yapmak zaman kaybı ve saçma. Yani aynı modelde olsa tüm işlemciler topatıp aynı değillerdir.
UV dediğimiz işlemde ise amaç çalışma frekansını yüksek tutup daha az güç tüketmesini ve ısınmasını sağlamak. Siz fabrika ayarlarıyla kullanırsanız 70-80 derecelerde 4.2GHz'ye ulaşacaksınız ben ise aynı frekanslarda maksimum 65 derece görmüş olacağım. Böylelikle işlemciyi yıpratmadan doğru ve stabil bir modifikasyonla ömrünü ve performansını arttıracağım. Bu işlem ekran kartı içinde geçerli ama şimdi ona girmeyeceğim konu dışına çıkmamak adına.

İşlemciler bildiğim kadarıyla toplu olarak üretiliyorlar ve bazıları "silicon lottery" dediğimiz şansa sahipler. Silikonları diğerlerine nazaran daha kaliteli ve daha yüksek sıcaklıklarda-düşük voltajlarda çalışabiliyorlar. Hepsinin tek tek testini yapmak zaman kaybı ve saçma. Yani aynı modelde olsa tüm işlemciler topatıp aynı değillerdir.
UV dediğimiz işlemde ise amaç çalışma frekansını yüksek tutup daha az güç tüketmesini ve ısınmasını sağlamak. Siz fabrika ayarlarıyla kullanırsanız 70-80 derecelerde 4.2GHz'ye ulaşacaksınız ben ise aynı frekanslarda maksimum 65 derece görmüş olacağım. Böylelikle işlemciyi yıpratmadan doğru ve stabil bir modifikasyonla ömrünü ve performansını arttıracağım. bu işlem ekran kartı içinde geçerli ama şimdi ona girmeyeceğim konu dışına çıkmamak adına.

Anladım hocam sağ olun bilgilendirme için.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı