Ryzen 5 3600 sistemde kitlenmeler

archdukeN

Hectopat
Öncelikle herkese iyi forumlar. Bilgisayarımı alalı yaklaşık 8-9 ay oluyor. Birazdan bahsedeceğim sorun ise yaklaşık 5 aydır başıma geliyor. Sorunum şu; bilgisayarda saatlerce oyun oynuyorum hiçbir sıkıntı olmuyor. En azından şu ana kadar bu sorun oyun oynarken başıma gelmedi. ( sadece DotA2 ve Valorant oynuyorum.) Ama bazen YouTube da video izlerken vs. ilk önce video donuyor. Donuyordan kastım şu; internet gitmiş gibi yuvarlak dönmeye başlıyor. Daha sonra ekranı küçültüyorum ve nereye tıklarsam tıklayayım o işlemi PC yapmıyor. (Mesela sağ en alta tıklayıp masaüstüne gitmek istiyorum tıklıyorum olmuyor. Veya görev yöneticisi açmaya çalışıyorum açmıyor.) 5-10 saniye sonra ise PC tamamen kendini kitliyor. Mouse dahil her şey donuyor. Bilgisayarı tekrardan başlatmak zorunda kalıyorum. ( Power düğmesine bası tutman gerekiyor veya reset atmam gerekiyor.)

Bu sorun her zaman olmuyor. Bazen haftada 1, bazen ay 1 oluyor. Aslında sık olmadığı için konu açmayacaktım ama son 2 gündür bu sorun tekrarlandı ve canımı sıkmaya başladı.
Ayrıca burada size belirtmek istediğim diğer bir nokta daha var. Bilgisayardaki mavi USB portlarına benim kulaklığım takılıydı. Ne zaman o porttan kulaklığı çıkartsam internet gidiyordu. Daha sonra normal porta taktım ve çıkartıp taksamda internet artık gitmiyor. Geçenlerde mavi portta takılıyken birden ses gitmişti ve tekrar çıkarıp taktığımda düzelmişti. Tabii ki belli bir süre ( 5-10 saniye kadar) internette gidip gelmişti. Bunların hepsini düşündüğümde sorun anakartta gibi gözüküyor. Garantiye yollamayı düşünüyorum. Ama ondan önce forumda bir konu açıp bilenlere de danışmak istedim.

Tekrardan belirmek isterim ki bu sorun hiçbir zaman oyun oynarken başıma gelmedi. 5 ayda toplam 4 kere başıma geldi ve hepsi video izlerken oldu. Bu durumda acaba ekran kartında mı problem var diye düşünürken USB portlarında ve Ethernet de olan problemler ortaya çıkınca sorunun anakartta olduğunu düşünmeye başladım. Belki PSU'da da olabilir diye de düşünmüştüm bir ara. Çünkü kullandığım 550W, eski bir PSU. Topladığım zaman yeterli bütçem olmadığından dolayı sağlıksız olduğunu bile bile 550W'lık 2. el bir PSU taktırmıştım.

Not: Anakartımın BIOS güncellemesini hiç yapmadım.

PC bileşenlerim;
Anakart: Gigabyte X570 ud.
Ekran kartı: Gigabyte GeForce GTX 1660 Super OC 6 GB GDDR6 192 Bit.
RAM: G.Skill 16 GB (2x8GB) Sniper X gri kamuflaj 3200MHz CL16 DDR4.
İşlemci: Ryzen 5 3600.
Ve HDD kullanmıyorum. Modelini hatırlamadığım bir M.2 SSD kullanıyorum.

BIOS güncellemesini yapın derim. USB kulaklıklar için 3.0 ve üstü olan yani sizin dediğiniz mavi portta sıkıntı olabiliyor. Anakartta sıkıntı olduğunu zannetmiyorum. Donmaların sebebi diskteki hatalar da olabilir. Test yapabilirsiniz. Kullandığınız PSU, koruma olarak yeterli değilse değiştirebilirsiniz.

Technopat da 1-2 konudan gördüğüm kadarıyla bu programlar üzerinden ssd testleri yapılıyor galiba. Buyurun sonuçlar bu şekilde ;
Ayrıca 1-2 hafta içinde psu yu değiştireceğim. 650W 80+ bir psu almayı düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• info.png
    46,3 KB · Görüntüleme: 38
  • info2.png
    22,2 KB · Görüntüleme: 41
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…