Ryzen 5 3600 undervoltage

Taha16

Kilopat
Öncelikle selam arkadaşlar, Ryzen 5 3600 işlemcim ve ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II modeli anakartım var, öncesinde ASUS TUF Gaming Pro anakart vardı fakat 1 RAM yuvası sıkıntılı olduğu için iade edip bu anakartı tercih ettim. TUF Pro da hiç stres testi yapmamıştım fakat sıcaklık değerleri gözüme normal gelmişti CPB açıktı işlemci hızı 3, 6-4, 2 arası sürekli oynuyordu fakat sıcaklıklar gayet ideal seviyelerde gibiydi boşta 40-45 yükte 65, fakat bu anakartta CPB açıkken boşta 50-62, yükte 80-85 derecelerde çalışmaya başladı ve bende mecburen CPB kapatmak zorunda kaldım. İşlemciden tam randıman alabilmek için voltaj ve saat hızını sabitlemem gerekiyor sanırım, tecrübeli arkadaşlar yön gösterebilir mi?
Stok soğutucu kullandığımı ekleyeyim. Şu an için elimde başka soğutucu yok eğer CM Hyper 212 EVO için AM4 kit mevcutsa ancak öyle takabilirim.

Son düzenleme:
Ryzen master indir. Daha sonra hızı 4.2 sabitleyip voltajı 1.1 den başlatarak yükselt. Cinebench ile sürekli voltaj artırırken ölçüm yap stabil ayarda dur. Daha sonrasında BİOS'a işle.

Ryzen master indir. Daha sonra hızı 4.2 sabitleyip voltajı 1.1 den başlatarak yükselt. Cinebench ile sürekli voltaj artırırken ölçüm yap stabil ayarda dur. Daha sonrasında BİOS'a işle.
Bence Ryzen Master'ı sıcaklık değerlerini kontrol etmek dışında başka bir amaçla kullanma, sıkıntı çıkabiliyor. Arkadaşın dediği gibi bir hız belirleyip, hızı sabitleyip, sonrasında düşük bir voltaj ile başlayıp sistem stabil hale gelene kadar voltajı yavaş yavaş arttırıp stres testine sokman gerekiyor. Hızı belirlemek sana kalmış, 3.8 ile 4.2 arasında bir hız belirle. Voltajı 1.3 yap ve CineBench'den 10 dakikalık stres testine sok. Sonuç başarılı olursa yavaş yavaş voltajı düşürmeye devam et ve her düşürdüğünde tekrar teste sok. Mavi ekran yiyene, stabilite bozulana kadar böyle devam et. Mavi ekran yedikten sonra bi önceki stabil değere geri dön. Cinebench'den daha zorlayıcı bir stres testine sok. Eğer stabilite bozulmuyorsa tamamdır.

AMD'nin kendi programı ne gibi bir sıkıntı çıkarabilir? Sürekli BİOS'a değer girip eziyet çekmektense Ryzen Master manuel mod da ayarlamalarını yap. Testlerini yap. En son BİOS'a işle. Bu zamana kadar ki bütün undervolt ve overclock işlemlerimi Ryzen Master üzerinden yaptım bana herhangi bir sorun çıkarmadı.

4, 2 GHz 1,2 voltajda stabil gibi fakat yükte 90 dereceye kadar çıkıyor bu iyi değil

Evet stok soğutucu, zaten benim sıkıntımda bu eski anakartla iken bu kadar ısınma görmemiştim , konuda da belirttiğim gibi ısınmalar absürt gibi
Ryzen master üzerinden sabitleyip işleme devam ettiniz değil mi? Eğer sadece değerleri gözlemliyorsanız voltaj sabit kalmayacaktır.

Sorun Ryzen Master'da değil, en sağlıklı ve stabil yöntem BIOS olduğu için BIOS'dan yapsın dedim. Programın bir sorunu yok fakat bazen sorun çıkarabildiğini kendim gözlemlemiştim.

Ryzen Master arada girdiğin voltaj değerinden alakasız çok yüksek voltaj verebiliyor en mantıklısı BIOS'dan ayar yapmak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…